Το Σωματείο Εργαζομένων «Ιπποκράτης» στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου "Αγ. Ανδρέας" σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ της ΠΟΕΔΗΝ
στην 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/10/2024
και στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ
ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 5:30 π.μ.

 

Συναδελφίσσες/οι

H βιωσιμότητα της Δημόσιας Υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.Το ύψος των Δημόσιων δαπανών υγείας στη χώρα μας ανέρχεται στο 5,5% του ΑΕΠ την ώρα που σε χώρες της Ε.Ε. είναι στο 7,5% και συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Επένδυση στο ΕΣΥ είναι η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και επαρκή χρηματοδότηση έτσι ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα και να μην αναγκάζεται να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Επένδυση και μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ δεν είναι τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ ή η είσοδος των ιδιωτών γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Μεταρρύθμιση είναι η επαρκής στελέχωση με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών καλύπτοντας τα τεράστια κενά που υπάρχουν. Τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλότατοι μισθοί (κινούνται κοντά στην περιοχή του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη), η έλλειψη κινήτρων επιτείνουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Νοσοκομείο μας είναι η πρόσφατη παραίτηση νεοδιοριζόμενης νοσηλεύτριας, η οποία μετά από ένα μήνα από το διορισμό της σε μόνιμη θέση αποχώρησε για θέση αναπληρώτριας σχολικής νοσηλεύτριας.

Όπως είχαμε τονίσει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, οι πρόσφατες μόνιμες προσλήψεις στο Νοσοκομείο μας, είναι ουσιαστικά η μετατροπή  των συμβάσεων του υπάρχοντος επικουρικού προσωπικού σε μόνιμο. Συγκεκριμένα από τις 37 μόνιμες προσλήψεις οι 17 ήδη υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο μας, 10 αποχώρησαν προς άλλα Νοσοκομεία, συνεπώς η πραγματική ενίσχυση είναι 10 εργαζόμενοι. Αν αναλογιστούμε ότι το χρονικό διάστημα 2022 – 2024 οι αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση ήταν περισσότερες, το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι αρνητικό. Η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού μέσω προκηρύξεων του ΑΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα 15ετίας. 

Οι 285 και πλέον κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο μας, όλων των ειδικοτήτων, καταμαρτυρούν το εντονότατο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουμε με έναν παρωχημένο οργανισμό πέραν της δεκαετίας στον οποίο δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των αναπτυγμένων Τμημάτων. Απότοκο της μεγάλης αυτής υποστελέχωσης είναι ότι σε Κλινικές του Νοσοκομείου μας να αναλογεί 1 νοσηλεύτρια για 15 και πλέον ασθενείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την επισφάλεια και την εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι η λειτουργία του ΤΕΠ όπου ταυτόχρονα με το ίδιο προσωπικό να λειτουργεί άτυπα και μια Κλινική που νοσηλεύει παθολογικά περιστατικά ήτοι μια λειτουργία 2 σε 1.

Επομένως, δεν είναι τυχαίο να οφείλονται  σε Τμήματα κανονικές άδειες από το 2022  και τα οφειλόμενα ρεπό να πλησιάζουν τον αριθμό που αντιστοιχεί σε άδειες 2 ετών. Δεν είναι δυνατόν οι Νοσηλευτές και οι άλλοι υγειονομικοί να είναι αναγκασμένοι να εργάζονται έως 67ετών ή 45 χρόνια υπηρεσίας για να πάρουν σύνταξη, επειδή δεν γίνεται το αυτονόητο, να θεσμοθετηθεί η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ενώ ταυτόχρονα το 35% του προσωπικού που είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (τώρα ΕΦΚΑ)  να είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης αναμένεται να οξυνθεί και θα αγγίξει όλους τους κλάδους διότι επίκεινται και άλλες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και ήδη στον κλάδο των Μαιών πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν 3 Μαίες, το ίδιο αναμένεται στη Διοικητική Υπηρεσία, στους οδηγούς κ.λπ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
  • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
  • ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗ 13ου &14ου ΜΙΣΘΟΥ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
  • ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

 

 

Διαβάστε επίσης