Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με αρρυθμίες

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει την υγεία ενώ έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι ακόμα σε μέτριες ποσότητες μπορεί να μην μας ωφελεί.

Στα πλαίσια μιας νέας μελέτης, γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ludwig-Maximilians-Universität πήραν μαζί φορητά μόνιτορ ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογραφήματος) σε πάρτι όπου νέοι έπιναν αλκοόλ και διασκέδαζαν.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ανησυχητική επίδραση στην καρδιά ακόμη και υγιών νέων ανθρώπων, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδοακών αρρυθμιών.

Καρδιές εκτός… ρυθμού εξαιτίας του αλκοόλ

Συνολικά, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα περισσότερων από 200 ατόμων που παρευρέθηκαν σε πάρτι και που, με μέγιστες τιμές αλκοόλ στο αίμα έως και 2,5 γραμμάρια ανά κιλό, είχαν πιει αρκετά ποτά.

Οι συσκευές ΗΚΓ παρακολούθησαν τους καρδιακούς τους ρυθμούς για συνολικά 48 ώρες, με τους ερευνητές να διακρίνουν μεταξύ της ώρας έναρξης του πάρτι (ώρα 0), της περιόδου κατανάλωσης αλκοόλ (ώρες 1-5), της περιόδου ανάρρωσης (ώρες 6-19) και δύο περιόδους ελέγχου που αντιστοιχούν σε 24 ώρες μετά την περίοδο κατανάλωσης και της ανάρρωσης, αντίστοιχα.

Ζούμε περισσότερο αλλά… χειρότερα από ποτέ

H κατανάλωση αλκοόλ παρακολουθήθηκε με τις μετρήσεις BAC (Blood Alcohol Concetration), που υποδεικνύουν την συγκέντρωση του στο αίμα.

Τα ΗΚΓ αναλύθηκαν στην συνέχεια για τον καρδιακό ρυθμό, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, την κολπική μαρμαρυγή και άλλους τύπους καρδιακής αρρυθμίας.

Πάνω από το 5% των συμμετεχόντων με αρρυθμία

«Κλινικά σχετικές αρρυθμίες εντοπίστηκαν σε πάνω από το 5% των κατά τα άλλα υγιών συμμετεχόντων», εξηγούν οι ερευνητές «και κυρίως στη φάση της ανάρρωσης».

Η πρόσληψη αλκοόλ κατά την περίοδο κατανάλωσης οδήγησε σε έναν ολοένα και πιο γρήγορο σφυγμό άνω των 100 παλμών ανά λεπτό. Το αλκοόλ, φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει βαθιά τις αυτόνομες ρυθμιστικές διαδικασίες της καρδιάς, σημειώνουν.

«Η μελέτη μας παρέχει, από καρδιολογική άποψη, μια ακόμη αρνητική επίδραση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ για την υγεία» τονίζουν. Εντωμεταξύ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των καρδιακών αρρυθμιών που σχετίζονται με το αλκοόλ για την καρδιακή υγεία παραμένουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνα.

vita