Oι σκύλοι δεν ιδρώνουν – Μύθος ή Αλήθεια; Πώς καταφέρνουν να δροσίζονται

Πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει τον σκύλο μας να λαχανιάζει έντονα όταν κάνει ζέστη και σίγουρα έχουμε ακούσει ότι οι σκύλοι δεν ιδρώνουν!

Άραγε είναι αλήθεια αυτό; Ας δούμε τι συμβαίνει πραγματικά με την εφίδρωση στους τετράποδους φίλους μας.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι σκύλοι ανέπτυξαν μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να ζουν σε διάφορα περιβάλλοντα. Ένας από αυτούς είναι και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους.

Οι σκύλοι ιδρώνουν, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο που ιδρώνουν οι άνθρωποι μιας και έχουν πολύ λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες και το σώμα τους καλύπτεται από γούνα. Ο ιδρώτας που εκκρίνεται από τους αδένες στα μαξιλαράκια των ποδιών τους βοηθά στην ψύξη της επιφάνειας του δέρματος όταν η θερμοκρασία τους ανεβαίνει. Συχνά παρατηρούμε την υγρασία αυτή όταν περπατούν σε ζεστές επιφάνειες.

Επειδή όμως ο ιδρώτας δεν αρκεί για να δροσιστούν, καταφεύγουν στο λαχάνιασμα. Όταν ο σκύλος αναπνέει γρήγορα και ρηχά, ανταλλάσσει τον ζεστό αέρα από τους πνεύμονές του με δροσερό εξωτερικό αέρα. Πετυχαίνει έτσι την εξάτμιση υγρών από τη γλώσσα του, το στόμα και τη μύτη του.

Στην ίδια διαδικασία παίρνουν μέρος και τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία διαστέλλονται φέρνοντας περισσότερο αίμα στο δέρμα το οποίο κρυώνει φυσικά. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το τρίχωμα βοηθά και αυτό στην αποβολή της θερμότητας.

Πολλές ράτσες σκύλων διαθέτουν έναν φυσικό υπομανδύα που τον αποβάλλουν όταν ζουν στη φύση τρίβοντας το σώμα τους στο περιβάλλον. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα σκυλάκια μας με καθημερινό βούρτσισμα και δεν πρέπει να κουρεύουμε τον εξωτερικό μανδύα του τριχώματος γιατί πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα και αφήνουμε τον σκύλο μας εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία και στις αρρώστιες από τσιμπήματα εντόμων.

Τέλος, με τη συμπεριφορά τους οι σκύλοι μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Παρατηρώντας τους χνουδωτούς μας φίλους θα δούμε ότι σοφά αναζητούν σκιερά μέρη, κοιμούνται στη διάρκεια των θερμών ωρών ή σκάβουν το χώμα για να βρουν δροσιά και να ξαπλώσουν.

Κατανοώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των σκύλων μας, μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα άνετο και δροσερό περιβάλλον, ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες!

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Γράφει η Ελένη Παπαοδυσσέα από την ομάδα της ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρικής Κλινικής