Τυφώνας Μίλτον: «Οποιος μείνει θα πνιγεί σίγουρα» - Εκατοντάδες χιλιάδες εκκενώνουν την Φλόριντα

Θα χτυπήσει σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα)

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της Φλόριντα την πορεία του τυφώνα Μίλτον, ο οποίος παραμένει ακόμα κατηγορίας 5, καθώς αναμένεται να φτάσει στις ακτές της πολιτείας σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) με το κέντρο τυφώνων των ΗΠΑ να προειδοποιεί ότι η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπό την απειλή τυφώνα βρίσκονται 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, με τροπική καταιγίδα απειλούνται 8,7 εκατομμύρια και 5,5 εκατομμύρια εκτιμάτι ότι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Όπως περιέγραψε στην ΕΡΤ το πρωί σήμερα ο ομογενής Ηλίας Μώρος ότι ήδη έχουν εκκενωθεί τα παράλια με την αστυνομία να προειδοποιεί «από πόρτα σε πόρτα ότι όποιος μείνει θα πνιγεί σίγουρα».

Σε γράφημά του το NBC καταγράφει τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για άνοδο της στάθμης των υδάτων έως και 4,5 μέτρα στην περιοχή της Τάμπα, η οποία αναμένεται να χτυπηθεί περισσότερο από τον Μίλτον.
 

nbc-grafima

«Ο Milton παραμένει ένας καταστροφικός τυφώνας κατηγορίας 5. Προβλέπεται να φτάσει στις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα αργά απόψε ως επικίνδυνος μεγάλος τυφώνας» αναφέρεται σε ενημέρωση από το κέντρο τυφώνων των ΗΠΑ στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος)

Εκατοντάδες χιλιάδες εκκενώνουν την πολιτεία της Φλόριντα (πληθυσμού 5,9 εκατομμυρίων αυτοκινήτων), η οποία αναμένει έναν πρωτοφανούς αγριότητας -τον χειρότερο των τελευταίων 100 ετών- τυφώνα: οι Αρχές περιμένουν ότι όταν θα φτάσει στην κορύφωσή του, οι άνεμοι θα κινούνται μεταξύ των 280, ενδεχομένως και ως των 350 χλμ/ωρα, το νερό θα ξεπερνά σε ύψος τα 3 μέτρα.


Η προειδοποίηση ότι «όποιος δεν φύγει θα πεθάνει» των αμερικανικών αρχών, δεν μοιάζει καθόλου υπερβολική. Γιατί δεν είναι μόνο τα 3 μέτρα νερού αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα ξεριζώνουν και θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους- μετατρέποντάς τα σε φονικά συντρίμμια που θα κινούνται με τα ορμητικά νερά.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα -πολλοί από περιοχές οι οποίες τις προηγούμενες μέρες επλήγησαν από τον τυφώνα Έλεν- εκτιμάται ότι θα έχουν εγκαταλείψει τις επόμενες ώρες την πολιτεία, καθώς έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν καθώς αν δεν το κάνουν «θα πεθάνουν». Αυτό οδηγεί σε ουρές χιλιομέτρων στους αυτοκινητόδρομους, αλλά και σε ελλείψεις καυσίμων. Ακόμα και τα σωφρονιστικά καταστήματα της Φλόριντα εκκενώθηκαν, μεταφέροντας 4.636 κρατούμενους σε άλλες φυλακές.

Στο μεταξύ, 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, με διασωστικά ελικόπτερα, λέμβους και ειδικά αμφίβια οχήματα, έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή και αναμένουν να επέμβουν όπου χρειαστεί. Δέκα νοσοκομεία και περισσότερες από 300 δομές φροντίδας (ηλικιωμένων, νεογνών, μακροχρόνια ασθενών κ.α.) έχουν εκκενωθεί και τα νοσοκομεία επιφυλακής ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Ο Μίλτον έχει αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 5 καθώς διατηρεί ταχύτητες ανέμων 270 χλμ/ώρα. Οι μετεωρολόγοι εμφανίζονται τρομαγμένοι, καθώς εκτιμούν ότι ο τυφώνας έχει τη δυναμική να διπλασιάσει την ταχύτητα των ανέμων του λίγο πριν φτάσει στη στεριά.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να προετοιμαστούν για μια «άγρια» καταιγίδα, τονίζοντας πως πρόκειται για τον ισχυρότερο κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού από το 2005. «Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας ελπίσουμε ότι θα εξασθενήσει», δήλωσε ο κ. ΝτεΣάντις. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

 

ΠΗΓΗ