Ν. Χριστοδουλάκης: Θα προτείνω ειδική σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ

Οι υποψήφιοι θα πουν τα προβλήματα που είδαν σε κάθε περιφέρεια

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης μίλησε στην εκπομπή “Prime” ΕΡΤNews και στον Ηλία Σιακαντάρη για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και τις προσδοκίες από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Εγώ νομίζω πολλοί από τη γενιά μας, ενδιαφέρθηκαν, έκαναν παρεμβάσεις, είπαν τη γνώμη τους, όχι όμως με έναν τρόπο καθοδήγησης ή άμεσης παρότρυνσης για συγκεκριμένα πράγματα. Θεωρώ ότι τα στελέχη τα οποία βρίσκονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ώριμο πολιτικά. Ο διάλογος τον οποίο διεξήγαγαν σε διάφορες φάσεις και τηλεοπτικώς ιδίως, ήταν υψηλής ωριμότητας και από άποψη περιεχομένου αλλά και από άποψη συμπεριφορών. Θεωρώ ότι μια χαρά μπορεί να το πάει το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον Και να αναδείξει ακόμα καλύτερα στελέχη και πολιτικές», δήλωσε αρχικά.

Σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει αξιωματική στην αντιπολίτευση, είπε ότι, «αυτός ο στόχος πλέον είναι εφικτός για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι με όλη αυτή τη σάρωση που έκανε σε όλες τις περιοχές της χώρας μέσω των υποψηφίων, το ΠΑΣΟΚ έμαθε και είδε πολλά πράγματα. Είδε από πρώτο χέρι τα προβλήματα της χώρας και μάλιστα εγώ θα προτείνω από την άλλη εβδομάδα να γίνει μία ειδική σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι οι υποψήφιοι θα μας πουν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τους τόπους που επισκέφθηκαν, τι προβλήματα είδαν, ποια είναι οξυμένα και θέλουν άμεση αντιμετώπιση και τι προτείνουν οι ίδιοι για τα προβλήματα αυτά. Πιστεύω ότι θα είναι μια hands on, συνομιλία που θα πρέπει να κατατεθεί και αμέσως να κινηθούμε προς αυτές τις κατευθύνσεις. Είναι ό, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε τη στιγμή αυτή και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο».

Πρόσθεσε πως όταν έχουμε δύο υποψηφίους, τα ποσοστά θα συγκεντρώνονται σε υψηλότερο επίπεδο.

Για τα δύο άτομα τα οποία μείνανε έξω και τα οποία εκφράζουν ένα ΠΑΣΟΚ πολύ κεντρικό στη μνήμη μας, εξήγησε: Προφανώς ο κ. Γερουλάνος και η κ. Διαμαντοπούλου είναι εξαίρετα στελέχη και θα προσφέρουν πάρα πολλά στο ΠΑΣΟΚ από την επόμενη μέρα, ακριβώς λόγω της μεγάλης εμπειρίας που έχουν αλλά και του πλούσιου προβληματισμού τον οποίο εξέφρασαν. Πλην όμως δεν είναι ο εκσυγχρονισμός ή οι προτάσεις ή μεταρρυθμίσεις ένα αποκλειστικό κτήμα αυτών των δύο υποψηφίων(…)

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως η πολιτική, είναι δύο πράγματα: «o ρόλος του προσώπου και η ποιότητα των θέσεων».

Όσο για το ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να έχει η προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε οτι: «ένας απαραίτητος όρος είναι η αυξημένη συχνότητα διαβούλευσης και συμφωνίας, διότι μέχρι τώρα σε αρκετά θέματα είτε υπήρχε ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να ληφθεί μια απόφαση, είτε μπορεί να έμενε και εκκρεμής με αποτέλεσμα σε πολλά θέματα, ενώ είχαμε μια σαφή πρωτοπορία θέσεων, αυτή να αργεί να χαθεί στη μετάφραση και να διαχέεται με αποτέλεσμα να ατονεί. Άρα, αυτό είναι το πρώτο το οποίο βλέπω και σας είπα και την συγκεκριμένη πρόταση, ότι από την άλλη βδομάδα θα πρέπει να αρχίσουμε να ανασκουμπωθούμε, να πούμε τι είδαμε σε κάθε περιφέρεια που πήγαμε και να δούμε τι λύσεις θα προτείνουμε για αυτά τα πιο οξυμένα προβλήματα».

«Tο δεύτερο είναι ότι πέρα από τα συνήθη κομματικά όργανα, Κεντρική Επιτροπή η οποία έχει άπειρα μέλη ή το Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο και αυτό είναι πολυπληθές, είναι 35 μέλη, δηλαδή το Πολιτικό Γραφείο της, πρέπει να γίνει και ένα πιο στενό όργαν, με μακροπρόθεσμη στόχευση. Πρέπει να γίνει ένα συμβούλιο στρατηγικής που θα επεξεργάζεται τις μακροχρόνιες ανάγκες της χώρας».

Έκλεισε λέγοντας οτι «το ΠΑΣΟΚ ακόμα και στις ευρωεκλογές πήγε σχετικά καλύτερα από τα άλλα κόμματα. Προφανώς θα μπορούσε να έχει πάει πολύ καλύτερα. Και αυτό το διαισθάνονται τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και οι φίλοι του. Διότι κανείς δεν φεύγει και κανείς δεν σαμποτάρει ένα πολιτικό οργανισμό όταν αυτός πηγαίνει καλά, διότι όλοι θα έχουν όφελος, ενώ αν δεν πηγαίνει καλά, με το παραμικρό που αναπτύσσονται διαφωνίες και ανταγωνισμοί, φεύγει ο άλλος, όπως έγινε και στο ΠΑΣΟΚ το 2012 που έγινε η διάσπαση, όπως γίνεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ».