Α. Παναγιωτόπουλος: «Το συμφωνητικό εχεμύθειας που επιβάλλει η 7η ΥΠΕ μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές»

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας

Συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Υγείας κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο τύπου:

"Aφορούσε τα δια βίου συμφωνητικά εχεμύθειας που απαιτεί και επιβάλλει η 7η ΥΠΕ οπισθοδρομώντας την χώρα σε σκοτεινές και αντιδημοκρατικές εποχές.

Ο Αχαιός Βουλευτής, αφού επεσήμανε την οικονομική καταπόνηση των πολιτών, τόνισε ότι ακόμη και οι πλέον αδίστακτες πολυεθνικές επιχειρήσεις θα ορρωδούσαν μπροστά στην πρακτική που εφαρμόζει η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ, προδήλως με τις ευλογίες του εποπτεύοντος Υπουργείου Υγείας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω Δ.Υ.ΠΕ. απαιτεί από τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που πρόκειται να προσλάβει, να υπογράφουν «συμφωνητικό εχεμύθειας εργαζομένου» ως προϋπόθεση για την υπογραφή της κύριας σύμβασης εργασίας. Πρόκειται για μια βαθιά αντιδημοκρατική πρακτική, η οποία αντιβαίνει σε κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία και στην θεμελιώδη αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το επαίσχυντο αυτό «συμφωνητικό» στο οποίο εξαναγκάζεται να συμφωνήσει ο/η εργαζόμενος/-η, που έχει ανάγκη τη δουλειά, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο/η εργαζόμενος/-η υποχρεούται να «χειρίζεται πληροφορίες της 7ης Υ.ΠΕ με απόλυτη εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια», και ότι ως τέτοιες λογίζονται όλες ανεξαιρέτως οι πληροφορίες που θα περιέλθουν σε γνώση του/της, ότι αυτή η υποχρέωση τον/την ακολουθεί δια βίου και ότι αν ο/η εργαζόμενος/-η δεν τηρήσει τη «συμφωνία» η 7η Υ.ΠΕ μπορεί «κατά την ανέλεγκτη κρίση της» να «καταγγείλει τη σύμβαση, να ζητήσει αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας της, καθώς και καταβολή αποζημίωσης».

Παρά τη μια ακόμη θεατρική παράσταση και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον μονίμως φωνασκούντα υπουργό Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν τη θεσμική, κοινωνική και εργασιακή οπισθοδρόμηση στις ράγες της οποίας έχει βάλει τη χώρα η κυβέρνηση στη Νέας Δημοκρατίας. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε για διαφάνεια και ελευθερία του λόγου σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και ένα δημόσιο σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον πολίτη".

 

Η πρωτολογία:

https://youtu.be/nCz0humbTqI?si=K1dXvYSpszYTIBzN 

 

Η δευτερολογία:

https://youtu.be/V4jQNyRx7RY?si=Av3uukcZbMhohm9P