Οι προτάσεις που επεξεργάστηκε ο Θέμης Μπάκας με τον Στέφανο Κασσελάκη για τη στέγαση

Η στέγαση, αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Το σύνολο των δεικτών της Eurostat αναδεικνύουν ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 71,9% των νέων μας της ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών διαμένουν στο «παιδικό» τους δωμάτιο (2η στη λίστα των χωρών της Ε.Ε) - 400.000 νέοι. Την ίδια στιγμή το 45,5% ζει σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των 29 χωρών της Ε.Ε., όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 9,2%.

Το πρόγραμμα για τη στέγαση αποτελείται από τεκμηριωμένες προτάσεις, τις οποίες επεξεργάστηκε η σχετική επιστημονική ομάδα, στην οποία είχε καθοριστική συνδρομή ο πολιτευτής Αχαΐας Θέμης Μπάκας, ως εξειδικευμένος στα θέματα στεγαστικής πολιτικής, με την παρότρυνση και την ενεργή συμμετοχή της προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Ακολουθούν οι βασικές προτάσεις του προγράμματος για τη στεγαστική πολιτική, μέρος των οποίων παρουσιάστηκαν επιγραμματικά στην ΔΕΘ, και επεξεργάστηκαν από την επιστημονική ομάδα με την ενθάρρυνση του Στέφανου Κασσελάκη:  

*Δημιουργία Υφυπουργείου στεγαστικής πολιτικής   Δημιουργία εξειδικευμένου υφυπουργείου για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, το οποίο  θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών στήριξης της στέγης. *Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για να υποστηριχθεί η κοινωνική στέγη και να αποτραπούν πλειστηριασμοί, κυρίως στην πρώτη κατοικία. *Κλειστά οικιστικά ακίνητα Με κλιμακωτά φορολογικά κίνητρα ενθαρρύνουμε την ενοικίαση σπιτιών - Ανοίγουμε τα κλειστά σπίτια. Το δημοσιονομικό κόστος είναι μηδενικό. Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει νέα – επιπλέον έσοδα (αφού το μέτρο αφορά «κλειστά» ακίνητα) και ταυτόχρονα θα υπάρξει θετική επίδραση στην αγορά της στέγης, πολλαπλασιάζοντας τα διαθέσιμα οικιστικά ακίνητα, συμβάλλοντας στην συγκράτηση ή μείωση των τιμών των ενοικίων.

Παράλληλα, το επιπρόσθετο εισόδημα που θα προκύψει, αν και δεν φορολογείται άμεσα, αναμένεται είτε να διοχετευθεί στην ιδιωτική κατανάλωση και να αυξήσει τους έμμεσους φόρους και τους τζίρους των επιχειρήσεων είτε να κατευθυνθεί στην απομείωση του ιδιωτικού χρέους. Για να ενθαρρύνουμε τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα «κλειστά» κατοικήσιμα ακίνητά τους στην αγορά ενοικίασης, θα λαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις στο καθαρό εισόδημά τους από ενοίκια των συγκεκριμένων ακινήτων, σύμφωνα με τα ακόλουθα: Προϋποθέσεις: ✓ Κλειστή κατοικία για τουλάχιστον δυο (2) χρόνια (πριν) ✓ Νέα μίσθωση για τουλάχιστον τρία (3) χρόνια  Κίνητρα προς φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών: ➢ Μισθωτής 18-34 ετών (νέοι και ζευγάρια). Μείωση 75% του φόρου εισοδήματος από μίσθωση (ενοικίου) για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. ➢ Μισθωτής ΑΜΕΑ, τρίτεκνος, πολύτεκνος.  Μείωση 90% του φόρου για εισοδήματα από μίσθωση ακινήτου για τον ιδιοκτήτη. ➢ Για όλους τους υπόλοιπους μισθωτές,  έκπτωση 50% του φόρου από μίσθωση.    *Πρόγραμμα ανακαίνισης κλειστών οικιστικών ακινήτων    Προϋποθέσεις: ✓ Κλειστό ακίνητο για τουλάχιστον δυο (2) χρόνια ✓ Νέα μίσθωση για τουλάχιστον τρία (3) χρόνια ✓ Χρονικό διάστημα 12 μηνών για να ξαναμπεί στην αγορά (ενοικίαση) αλλιώς ανάκτηση - επιστροφή της επιδότησης   Κίνητρο ένταξης ➢ Ποσό 30.000€  για ανακαίνιση για κατοικίες ως 150 τ.μ. ➢ Επιδότηση κρατική για το 60% των δαπανών ανακαίνισης     

*Πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ » - ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ   

Πολλές οικογένειες στην περιφέρεια διαθέτουν ιδιόκτητα οικόπεδα, μονοκατοικίες ή/και ημιτελείς κατοικίες. Παραχωρώντας οι γονείς μέσω γονικής παροχής στον δικαιούχο του προγράμματος είτε το δικαίωμα Υψούν, είτε την πλήρη κυριότητα γης είτε την κυριότητα της ημιτελούς κατοικίας για αποπεράτωση θα μπορεί σύμφωνα με την παρούσα πρόταση να ανεγείρει το νέο του σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο δεν αυξάνουμε τη ζήτηση και τις τιμές πώλησης των ακινήτων στις περιοχές, που διαθέτουν ακίνητα, που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, αλλά αυξάνεται το οικιστικό απόθεμα, περιορίζεται το κόστος και παράλληλα, πολλοί νέοι θα αποκτήσουν νεόδμητα ακίνητα, και όχι ακίνητα παλαιά ακόμη και 40-50 ετών, που χρήζουν ανακαίνισης. Η άνωθεν πρόταση δεν αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος που έχει ήδη προϋπολογιστεί. Τι αφορά: ✓ Ανέγερση οικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο ✓ Αποπεράτωση ημιτελούς κατοικίας  ✓ Ανοικοδόμηση σε Δικαίωμα «Υψούν» υφιστάμενης ιδιοκτησίας   *Αγοράζω ή κτίζω το δικό μου σπίτι    Αναπτύσσουμε πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες πολιτικές ακόμα και αυτοί που δεν έχουν τα κεφάλαια για ίδια συμμετοχή. Στήριξη νέων, νέων ζευγαριών και οικογενειών με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Οι οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν να λάβουν δάνεια για την απόκτηση κατοικίας, με το κράτος να εγγυάται τη χρηματοδότηση. Το Δημόσιο εγγυάται μέχρι 2 εκατ. € για αγορά κύριας κατοικίας. Αφορά την αγορά ή κατασκευή Α’ κατοικία με τραπεζικό δανεισμό με εγγυοδοσία της ίδιας συμμετοχής έως 30% σύμφωνα με κοινωνικά κριτήρια. Εκτίμηση για 35.000 κατοικίες – με 70.000 δικαιούχους , νέοι, νέα ζευγάρια και οικογένειες. Προϋποθέσεις: ✓ Αξία κατοικίας έως €250.000€ ✓ Εμβαδόν κατοικίας έως 150τ.μ ✓ Ηλικία έως 45 ετών (ο ένας τουλάχιστον σε περίπτωση ζευγαριού) με οικογενειακό εισόδημα έως 36.000€ και προσαύξηση 3.000 € για κάθε παιδί.    *Στέγαση φοιτητών και δημοσίων υπαλλήλων   Δημιουργία φοιτητικών κατοικιών στις μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς και στήριξη για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε περιοχές με αυξημένες στεγαστικές ανάγκες, όπως οι τουριστικές. Τα δημοσιονομικά έσοδα που προκύπτουν από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα διατίθενται για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, σε συνεργασία με το εκάστοτε Πανεπιστήμιο. *Δημιουργία 12.000  νέων φοιτητικών κλινών (35 τ.μ. / διαμέρισμα) σε διάστημα τριετίας (4.000 ανά έτος)  *Επαναφορά της φοροαπαλλαγής για μίσθωση φοιτητικής κατοικίας (αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα του καταβαλλόμενου ενοικίου, για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας εκτός του νομού της κύριας κατοικίας) για νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 48.000 ευρώ   *Δημιουργία προγραμμάτων δημόσιας κοινωνικής στέγης – «Βρίσκω το σπίτι μου»  

- Υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας κοινωνικής στέγης για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτό περιλαμβάνει και την αξιοποίηση αδόμητων δημόσιων ακινήτων. - Ανέγερση 5.000 / 6.000 κοινωνικών κατοικιών σε διάστημα 3 ετών (75 τ.μ. / διαμέρισμα) σε οικόπεδα του δημοσίου και διανομή ή ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο σύμφωνα με κοινωνικά, εισοδηματικά, και περιουσιακά κριτήρια. Ειδική μέριμνα για κάλυψη του 10% των κατασκευών ώστε να καλύπτει ανάγκες ΑΜΕΑ.

- Αξιοποίηση και για την κάλυψη των αναγκών στέγασης σε δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται μακριά από την κύρια κατοικία τους (εκπαιδευτικοί, ιατροί σε δημόσιες δομές υγείας, στρατιωτικοί κ.α.). -Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την ανακατεύθυνση των εσόδων από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.    *Επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών   Για πρώτη φορά, θα επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες. Το μέτρο θα αφορά τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας (αξίας έως 300 χιλ. ευρώ) και προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, έως το 50% των τόκων.