"Βράζει" η Μέση Ανατολή: Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο που εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις - ΒΙΝΤΕΟ


Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε εκατοντάδες στόχους στον νότιο Λίβανο εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ. Ήδη, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των ΟΗΕ προειδοποιούν για περαιτέρω κλιμάκωση, εν μέσω φόβους για γενικευμένη σύρραξη.

Ο IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων. Το πρώτο κατά περίπου 290 στόχων και το δεύτερο κατά 110 εγκαταστάσεων σε όλο τον νότιο Λίβανο. Την ίδια ώρα, ήχησαν οι σειρήνες σε δεκάδες πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Περίπου 10 ρουκέτες θεωρείται ότι πέρασαν από τον Λίβανο, ενώ οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τον IDF. Από την άλλη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «περίπου 90» και προκάλεσε πυρκαγιές και ζημιές. Οι ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ ανέφεραν ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα από πύραυλο που αναχαιτίστηκε σε χωριό στην κάτω Γαλιλαία.



Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ η αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ

Η Χεζμπολάχ ανήρτησε στο κανάλι της Telegram νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι είχε βάλει στο στόχαστρο την ισραηλινή αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ κοντά στη Χάιφα με δεκάδες ρουκέτες, για να απαντήσει στις ως «επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο».

Η αεροπορική βάση είναι ο πιο μακρινός στόχος που έχει πλήξει η λιβανέζικη οργάνωση στο Ισραήλ από την έναρξη των μαχών τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.



Αντίποινα για τη δολοφονία του Ιμπραήμ Ακίλ

Χθες, Σάββατο, το Ισραήλ έκλεισε τον βόρειο εναέριο χώρο του καθώς ανέμενε τα αντίποινα της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του Ιμπραήμ Ακίλ, βετεράνου διοικητή της επίλεκτης μονάδας Radwan, μαζί με περισσότερους από δώδεκα άλλους μαχητές.

Ανάμεσα στους 37 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από το ισραηλινό χτύπημα την Παρασκευή σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Βηρυτού, με στόχο τον Ιμπραήμ Ακίλ, ήταν και 3 παιδιά και 7 γυναίκες.

Λόγω των επιθέσεων και εν μέσω φόβων για περαιτέρω κλιμάκωση, αεροπορικές εταιρείες όπως η Air France, η Turkish Airlines και η Aegean ακύρωσαν πτήσεις προς τη Βηρυτό.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα για να επικεντρωθεί στον βορρά. Το Σάββατο βομβάρδισε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 30, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στόχος ήταν μια βάση της Χαμάς μέσα στο σχολείο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή στοιχεία.
 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο


Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Σάββατο τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Λίβανο να φύγουν.

«Λόγω της απρόβλεπτης φύσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και των πρόσφατων εκρήξεων σε ολόκληρο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να αναχωρήσουν από τον Λίβανο, ενώ οι εμπορικές επιλογές παραμένουν ακόμη διαθέσιμες», ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή, οι εμπορικές πτήσεις είναι διαθέσιμες, αλλά με μειωμένη χωρητικότητα. Εάν η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί, οι εμπορικές επιλογές αναχώρησης μπορεί να καταστούν μη διαθέσιμες», προστίθεται.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ακύρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετείχε στις εργασίες υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ, καλώντας να «τερματιστούν οι φρικτές σφαγές» που διαπράττονται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.