Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Αν υιοθετήσατε πρόσφατα ένα σκυλάκι μπορεί να είναι επιφυλακτικό, να μην σας πλησιάζει εύκολα και να χρειάζεται χρόνο για να σας εμπιστευτεί και να σας αγαπήσει. Άρα, δικαίως σκέφτεστε ότι ο νέος σας τετράποδος φίλος δεν σας συμπαθεί αρκετά. Ή μπορεί να είστε καιρό μαζί και τώρα τελευταία να σας «κάνει νερά». Οπότε, και πάλι να σκέφτεστε γιατί ο σκύλος σας έχει αυτή τη συμπεριφορά απέναντί σας.

Ωστόσο, μπορεί ένας σκύλος πραγματικά να μην συμπαθεί τον κηδεμόνα του; Ποια είναι τα σημάδια ότι δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένος με την παρουσία του;

Αρχικά, θα πρέπει να πούμε ότι οι σκύλοι είναι πλάσματα με μοναδικές προτιμήσεις. Σε κάποιον σκύλο μπορεί να αρέσει το μπάνιο, ενώ σε κάποιον άλλον όχι. Σε κάποιον μπορεί να αρέσει να παίζει με μπαλάκια ενώ σε κάποιον άλλον όχι. Έτσι, λοιπόν, ένας σκύλος μπορεί να συμπαθεί έναν άνθρωπο και κάποιον άλλον όχι. Τι κι αν έχουμε συνηθίσει να είναι χνουδωτές μπάλες αγάπης και στοργής; Έχουν κι αυτοί τις δικές τους προτιμήσεις.

Τι σημαίνει, όμως, ότι ένας σκύλος δεν συμπαθεί κάποιο άτομο;

Το να μην είναι ένας σκύλος και ο μεγαλύτερος οπαδός ενός ατόμου, μοιάζει αρκετά με το να μην συμπαθεί ένας άνθρωπος κάποιον άλλον. Μπορεί να βρίσκει ενοχλητικές τις συνήθειες του συγκεκριμένου ατόμου, να τον ενοχλεί ο τόνος της φωνής του και η συμπεριφορά του.

Βέβαια, υπάρχουν και πιο σημαντικοί λόγοι. Μπορεί για παράδειγμα, ένας σκύλος να μην συμπαθεί τους άντρες γιατί κάποιος άντρας τον κακοποίησε ή τον εγκατέλειψε. Ή μπορεί να είχε μια κακιά πρώτη συνάντηση με ένα άτομο, το οποίο να τον τρόμαξε και να τον αναστάτωσε, οπότε να τον έχει πάρει με «κακό μάτι». Επιπλέον, μπορεί να μην είναι σωστά κοινωνικοποιημένος και γι’ αυτό να μην θέλει την παρέα των ανθρώπων. Ή να έχει συνδέσει κάποια μυρωδιά με κάτι κακό και γι’ αυτό να αποφεύγει ακόμα και τον κηδεμόνα του.

Πώς θα καταλάβετε, λοιπόν, αν δεν σας συμπαθεί και πολύ ο σκύλος σας;

Οι σκύλοι δεν μπορούν να μιλήσουν με λέξεις όπως εμείς, αλλά μπορούν να δείξουν τι νιώθουν με τη γλώσσα του σώματος και διάφορες συμπεριφορές τους. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια και συμπεριφορές, τότε ίσως ο τετράποδος φίλος σας δεν σας συμπαθεί όσο νομίζατε.

● Καμπουριάζει ή κρύβεται όταν τον πλησιάζετε
● Δεν κουνάει την ουρά του, αντιθέτως την κρύβει ανάμεσα στα πίσω του πόδια
● Μπορεί να σηκώσει την ράχη του και τις τρίχες στην ράχη του
● Κάνει τα αφτιά του πίσω κάθε φορά που προσπαθείτε να τον χαϊδέψετε
● Μοιάζει νευρικός, φοβισμένος και ανήσυχος όταν είστε κοντά του
● Δεν τρώει τις λιχουδιές από εσάς ή διστάζει να τις πάρει από το χέρι σας
● Δεν θέλει να παίξει μαζί σας
● Δεν θέλει να τον αγκαλιάζετε
● Προτιμάει την παρέα, τα χάδια και τις αγκαλιές κάποιου άλλου
● Φεύγει από το δωμάτιο που είναι όταν μπαίνετε εσείς μέσα σε αυτό και γενικά προσπαθεί να κρατήσει την απόστασή του
● Παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις και δείχνει φοβισμένος όταν κάνετε κάποια απότομη κίνηση
● Αποφεύγει την οπτική επαφή μαζί σας
● Ή αντίθετα, μπορεί να σας κοιτάζει επίμονα για να σας επιβληθεί
● Μπορεί να κλαψουρίζει κάθε φορά που προσπαθείτε να τον αγγίξετε
● Καταστρέφει ή ουρεί πάνω σε πράγματά σας
● Αγνοεί τις εντολές σας
● Κοιμάται πάντα μακριά σας ακόμα και αν βάλετε το κρεβάτι του δίπλα σας
● Δεν τρώει όταν βρίσκεστε κοντά του
● Σας γαβγίζει υπερβολικά
● Σας γρυλίζει και σας δείχνει τα δόντια του όταν τον πλησιάζετε

Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε ότι ορισμένα σκυλιά επιδεικνύουν αυτές τις συμπεριφορές για άλλους λόγους και όχι γιατί δεν συμπαθούν ένα άτομο. Μπορεί, για παράδειγμα, το κατοικίδιό σας να κλαψουρίζει όταν προσπαθείτε να τον χαϊδέψετε γιατί πονάει. Ή μπορεί να αγνοεί τις εντολές σας γιατί δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά.

Οπότε, μην αγχωθείτε αν ο σκύλος σας εμφανίσει μερικά από τα παραπάνω σημάδια, από την στιγμή βέβαια που είναι παροδικά και διαρκούν λίγο. Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε είναι αν συνέβη κάτι που τον τρόμαξε ή τον τάραξε και γι’ αυτό να μοιάζει να μην σας συμπαθεί. Ωστόσο, αν εμφανίζει πολλές από τις παραπάνω συμπεριφορές, οι οποίες μάλιστα δεν εξαλείφονται παρά τις προσπάθειές σας, τότε μάλλον ο σκύλος σας όντως δεν σας συμπαθεί αρκετά.

Καλό είναι, λοιπόν, να αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού συμπεριφοριστή ή εκπαιδευτή έτσι ώστε να χτίσετε από την αρχή την σχέση σας με τον τετράποδο φίλο σας και να την κάνετε πιο δυνατή από ποτέ.

Σε γενικές γραμμές, όμως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε θετική εκπαίδευση, να μην τον πιέσετε να κάνει πράγματα που δεν θέλει ή τον φοβίζουν, να προσπαθείτε να του δείχνετε με κάθε τρόπο την αγάπη σας και να δείχνετε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματος γιατί μέσω αυτής θα μπορέσετε να καταλάβετε πότε αρχίζει να σας συμπαθεί (και πάλι) η τετράποδη μουσούδα σας. Μην απελπίζεστε. Κάποια πράγματα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο και υπομονή, αλλά είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε.

https://www.topetmou.gr/