Οι φράσεις που δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης στη δουλειά

Δεν θα ήσασταν εκεί που είστε αν δεν είχατε αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, πολλές γυναίκες ακόμα και σε ηγετικές θέσεις λένε πράγματα που υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή τους – και ενδεχομένως βλάπτουν την αξιοπιστία τους.

Η αυτοπεποίθηση αποτελεί «κλειδί» τόσο για τις επαγγελματικές όσο και για τις προσωπικές σχέσεις. Ο τρόπος που παρουσιάζουμε τον εαυτό μας και το πώς μιλάμε στους άλλους έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στο πώς εκείνοι μας αντιλαμβάνονται. Διαβάστε παρακάτω τις 5 φράσεις που μειώνουν τον δυναμισμό σας και φανερώνουν έλλειψη αυτοεκτίμησης. «Με συγχωρείς που σε ενοχλώ με αυτό…»

Μπορεί εσείς να το έχετε χρησιμοποιήσει στην πιο απλή του εκδοχή ως «συγγνώμη που σε πρήζω για αυτό, αλλά…». Ξεκινώντας το αίτημά σας με μια συγγνώμη, διαμορφώνετε την αλληλεπίδρασή σας σαν να κάνετε κάτι λάθος. Η χρήση της λέξης «ενοχλώ» κάνει να φαίνεται ότι θεωρείτε τον εαυτό σας δυσάρεστο και αυτή είναι η εντύπωση που προκαλείτε στους άλλους.

Αντ’ αυτού μπορείτε να δηλώσετε, με ευγένεια, τον λόγο που απευθύνεστε στον συνάδελφό σας. Μπορείτε δηλαδή να πείτε: «Θα ήθελα τις σκέψεις σου πάνω σε αυτό».

«Να κάνω μια χαζή ερώτηση;»

Άλλη μία φράση που σας βάζει στη θέση του ατόμου που έκανε λάθος ή ετοιμάζεται να κάνει ένα, αφού η ερώτησή του είναι ασήμαντη. Να θυμάστε αυτό που μας έλεγαν στο σχολείο: «Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις». Με αυτή την έκφραση όχι μόνο εκπέμπετε ανασφάλεια, αλλά επηρεάζεται και τη δική σας κρίση για τον εαυτό σας.

Μπορείτε απλώς να κάνετε την ερώτηση. Δεν χρειάζεται να τη χαρακτηρίσετε κάπως.

«Νομίζω ότι…»

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρέπει να «μαντεύετε». Φτάσατε εκεί που βρίσκεστε μαθαίνοντας και χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας για να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις. Δεν θέλετε να υπονομεύσετε τον εαυτό σας ξεκινώντας προτάσεις και ιδέες με το «Υποθέτω» ή το «Νομίζω».

Μπορεί να μην ξέρετε πάντα το καλύτερο ή το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε, αλλά ξέρετε πώς να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό επικεντρωθείτε στο επόμενο βήμα: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι …». «Μπορούμε να κάνουμε αυτό…», «Προς το παρόν, θα …».

«Εγώ απλώς…»

Αυτή η μία λέξη – το απλώς – μειώνει όλα τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν: «Απλώς πρέπει να …», «Χρειάζομαι μόνο ένα λεπτό, για να…» και παρόμοιες φράσεις. Όταν έχετε να κάνετε μια δήλωση για την οποία δεν γνωρίζετε την αντίδραση, πείτε την με αυτοπεποίθηση: «Πρέπει να …» «Χρειάζομαι ένα λεπτό για να…». Όταν είμαστε ξεκάθαροι, οι άλλοι μάς αντιμετωπίζουν αλλιώς, ακόμα και όταν δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις.

«Συγγνώμη» ή Λυπάμαι»

Υπάρχουν μόνο λίγοι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φράση- ο εξής ένας: Όταν πρέπει να παραδεχτείτε ότι κάνατε ένα λάθος. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν υπερβολικά αυτή τη φράση όταν έχουν αισθήματα κατωτερότητας, όπως όταν πέφτουν πάνω σε κάποιον, χωρίς να φταίνε. Ζητήστε συγγνώμη όταν λυπάστε πραγματικά. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε το «Με συγχωρείτε», το «Μπορώ να …» ή το «Ευχαριστώ».