Ποιες είναι οι αιτίες που ένας σκύλος φοβάται τους άνδρες;

Πώς θα τον βοηθήσετε να ξεπεράσει τη φοβία του

Αρκετοί κηδεμόνες σκύλων διαπιστώνουν ότι ο αγαπημένος τους φίλος, κάθε φορά που αντικρίζει άνδρα, «τρέμει το φυλλοκάρδι του».

Όπως λέει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες φοβίες που εκδηλώνει ένας σκύλος. Και προβληματίζει ιδιαίτερα, κηδεμόνες και εκπαιδευτές.

Εξηγεί ότι οι φοβίες που σχετίζονται με τους ανθρώπους, συνήθως, συναντώνται σε σκύλους που έζησαν στο δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ή σε κουταβάκια που γεννήθηκαν από φοβική, αδέσποτη μανούλα.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, όπως αναφέρει, είναι σύμπτωμα κακοποίησης, ή ενός τόσο σοκαριστικού για τους σκύλους βίωμα, που έχουν την τάση να το γενικεύουν. Έτσι, αισθάνονται φόβο σε οποιονδήποτε τους θυμίζει «αυτόν» που τους προξένησε το αρχικό σοκ.

Οι φοβίες είναι περιπτώσεις που επιλύονται

Όπως όλες οι φοβίες, έτσι και αυτή θέλει πολύ σοβαρή προσέγγιση των αιτιών της, και προσεκτική -και σταδιακή– επίλυσή της. Μέχρι ο σκύλος να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα», διευκρινίζει η κα Γρυπάρη.

Επισημαίνει ότι οι συμπεριφοριστές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, σχετικά με το γιατί ένας σκύλος φοβάται περισσότερο τους άνδρες, παρά τις γυναίκες. Υπάρχουν, όμως, κάποιες εικασίες που μπορούμε να κάνουμε, και μας δείχνουν το δρόμο προς την επίλυση του προβλήματος.

Οι λόγοι που ένας σκύλος φοβάται τους άνδρες

Σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, ένας σκύλος μπορεί να φοβάται τους άνδρες για τους εξής λόγους:

1. Ο σκύλος έχει εξοικειωθεί περισσότερο με τη «γυναικεία μυρωδιά»: Οι άνδρες και οι γυναίκες ξεχωρίζουν (και) από τις διαφορετικές μυρωδιές που αναδύουν λόγω ορμονών. Συνήθως, τα κουτάβια μεγαλώνουν με τη μητέρα τους. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν συνηθίσει περισσότερο να μυρίζουν οιστρογόνα, μια μυρωδιά την οποία συνδέουν με την τροφή (θηλασμός) και, κατ’ επέκταση, με την ασφάλεια.

2. Ο ανδρικός σωματότυπος και η ιδιοσυγκρασία: Οι άνδρες είναι πιο μεγαλόσωμοι και έχουν πιο βαριά φωνή από τις γυναίκες. Για έναν σκύλο, αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως «απειλές», με αποτέλεσμα να εκλάβει αυτή την ενέργεια ως αρνητική και να εκδηλώσει φοβία.

3. Η συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο: Οι γυναίκες συνηθίζουν να προσεγγίζουν έναν σκύλο με τρόπο πιο άμεσο και μητρικό, σε σχέση με τους άνδρες που, συνήθως, είναι πιο απόμακροι. Ακόμη και στην περίπτωση που θελήσουν να παίξουν μαζί του. Το γεγονός ότι είναι μεγαλόσωμοι, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό που δείχνουν, μπορεί για τον σκύλο να είναι μια «σοκαριστική εμπειρία».

4. Έλλειψη εξοικείωσης: Η απουσία του ανδρικού προτύπου, ή η ελλιπής εξοικείωση μαζί του κατά την τρυφερή ηλικία της κοινωνικοποίησης του, ενδέχεται να οδηγήσει στον φόβο του για το «άγνωστο».

Προτού προβούμε στην επίλυση, όπως επισημαίνει η κα Γρυπάρη, θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά δύο πράγματα. Ακόμη κι αν δεν ξέρουμε με ακρίβεια για ποιο λόγο ο σκύλος εκδηλώνει αυτή τη φοβία.
Και αυτά είναι:

1. Διευκρινίζουμε απέναντι σε ποιους άνδρες ο σκύλος μας εκδηλώνει φοβία. Δηλαδή, αν είναι απέναντι σε όλους, ή σε άνδρες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

2. Παρατηρούμε με ποιον τρόπο ο σκύλος μας δείχνει φοβία: με κρύψιμο και τάση για φυγή μακριά, με αμηχανία, ή με επιθετικότητα.

Πώς βοηθάμε τον σκύλο να ξεπεράσει τη φοβία του

Η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων δίνει πολύτιμες συμβουλές:

● Φέρνουμε τον σκύλο μας σε επαφή με το αντικείμενο του φόβου, αρχικά από μεγάλη απόσταση, την οποία μειώνουμε σταδιακά, όσο ο σκύλος ξεπερνά τη φοβία του.
Προσοχή! Προσεγγίζουμε κάθε φορά τον σκύλο όλο και πιο κοντά σε αυτό που φοβάται σταδιακά, χωρίς να ξεπερνάμε τα όρια αντοχής του. Γιατί τότε, απλώς, επανερχόμαστε στο αρχικό στάδιο χωρίς καμία πρόοδο. Επίσης, δεν προχωράμε υπερβολικά αργά, γιατί έτσι δεν διατηρούμε το ενδιαφέρον του ζωντανό, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει στάσιμη.

● Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να συνδέσουμε αυτό που φοβάται με κάτι θετικό.

● Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κοιτάζει εμάς με μια εντολή, ώστε να αδιαφορεί για αυτό που του προκαλεί φόβο και να εστιάζει σε εμάς. Εάν έχουμε τραβήξει την προσοχή του, μπορούμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά να δουλέψουμε μαζί του.

● Ελέγχουμε τη δική μας ενέργεια, ώστε να μη μεταδίδουμε τον δικό μας φόβο στον σκύλο.
Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία

Καταλήγοντας, η κα Γρυπάρη επισημαίνει: «Αξίζει να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να τις ξεπεράσει. Οι φοβίες είναι περιπτώσεις που επιλύονται. Όσο δύσκολες κι αν είναι, και όσο χρονοβόρα κι αν είναι η επίλυσή τους.

https://www.in.gr/