Αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού σας: Βρέφη 3 εβδομάδων

Στις 3 εβδομάδες, πολλοί γονείς αρχίζουν να αισθάνονται ότι μπαίνουν στο κλίμα της φροντίδας του μωρού τους. Καταλαβαίνουν καλύτερα τι χρειάζεται το μωρό τους και αρχίζουν να προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής του γονέα ενός νεογέννητου – κούραση και τα λοιπά!

Επιπλέον, το μωρό σας γίνεται όλο και πιο προσεκτικό και αρχίζει πραγματικά να μοιάζει με ένα μικρό ανθρωπάκι. Ωστόσο, ταυτόχρονα με αυτή την αυξημένη εγρήγορση, έρχονται και πιο έντονες περίοδοι γκρίνιας, ενώ ορισμένα μωρά αρχίζουν να εμφανίζουν ακόμα και σημάδια κολικών.

Ακολουθούν όσα πρέπει να ξέρετε για την ανατροφή ενός μωρού 3 εβδομάδων, καθώς και ποια είναι τα ορόσημα που πρέπει να περιμένετε, κάποιες συμβουλές φροντίδας και ασφάλειας που πρέπει να έχετε κατά νου και τι να περιμένετε όσον αφορά τη διατροφή και τον ύπνο του μωρού.

Σε αυτή την ηλικία

Ανάπτυξη: Το μωρό σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και μπορεί να έρχεται πιο συχνά σε οπτική επαφή μαζί σας.
Ύπνος: Το μωρό σας εξακολουθεί να ξοδεύει την πλειονότητα του χρόνου του στον ύπνο, αλλά ενδέχεται να έχει αρχίσει να κοιμάται όλο και περισσότερο τη νύχτα.
Τροφή: Το μωρό σας εξακολουθεί να τρέφεται συχνά και χρειάζεται να το ταΐζετε τη νύχτα- μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας έχει περισσότερα αέρια από ό,τι πριν.

Η ανάπτυξη ενός μωρού 3 εβδομάδων

Αν συγκρίνετε το 3 εβδομάδων μωρό σας με το πώς ήταν κατά τη γέννησή του, μπορεί να νιώσετε ότι έχετε ένα εντελώς διαφορετικό μωρό! Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αν και τα μωρά 3 εβδομάδων εξακολουθούν να κοιμούνται πολύ, έχουν γενικά μεγαλύτερες περιόδους εγρήγορσης. Όταν είναι ξύπνια και σε εγρήγορση, απλά φαίνονται γενικά πιο προσεκτικά και ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους.

Αν είστε τυχεροί, θα απολαύσετε μερικές στιγμές που το μωρό σας θα σας κοιτάξει στα μάτια (πιστέψτε μας, θα λιώσει η καρδιά σας). Μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικρές αναλαμπές οπτικής επαφής, αλλά η οπτική εμπλοκή είναι ακόμα σε εξέλιξη. Σε αυτή την ηλικία, τα μωρά μπορούν ακόμα να δουν καθαρά μόνο περίπου 25-30 εκατοστά μακριά.

Καθώς το μωρό σας αναπτύσσει περισσότερο την προσωπικότητά του, θα παρουσιάζει περισσότερες δύσθυμες στιγμές. Πολλοί γονείς παρατηρούν ότι αυτό συμπίπτει και με πρόσθετα προβλήματα στην κοιλίτσα του.

Μέχρι την τρίτη εβδομάδα, ορισμένα μωρά έχουν περισσότερες περιόδους με αέρια και γκρίνια. Οποιαδήποτε επιπλέον ποσότητα αέρα στο στομάχι του μωρού μπορεί να επιδεινώσει αυτή τη δυσφορία. Η εξασφάλιση καλής πρόσφυσης κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να βοηθήσει, ώστε το μωρό σας να μην καταπίνει πολύ αέρα.

Οι τρεις εβδομάδες είναι επίσης η περίοδος που πολλά μωρά αρχίζουν να αναπτύσσουν κολικούς ή συμπτώματα κολικών. Ένα στα πέντε μωρά αναπτύσσουν κολικούς και συνήθως αυτοί κορυφώνονται για τα μωρά μεταξύ των 4 και 6 εβδομάδων. Οι κολικοί συνήθως περιλαμβάνουν περιόδους απαρηγόρητου κλάματος, συνήθως κατά τη διάρκεια του απογεύματος, και μπορεί να είναι πολύ αγχωτικοί για τους γονείς, ειδικά αν αυτοί νιώθουν ότι δεν ξέρουν πώς να ηρεμήσουν το μωρό τους.

Η κατανόηση του γεγονότος ότι οι κολικοί είναι κάτι συνηθισμένο και συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι πολύ καθησυχαστική για τους γονείς που ταλαιπωρούνται από κολικούς.

Το λίκνισμα, το ψιθύρισμα, το περπάτημα και το να αφήνετε το μωρό σας να πιπιλίσει μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει. Αν η κοιλιά του μωρού σας εμφανίζεται ανάστατη, μπορείτε να μιλήσετε με τον παιδίατρό του- ορισμένα μωρά είναι ευαίσθητα στα συστατικά του βρεφικού γάλατος ή σε κάτι που τρώει η μητέρα τους που θηλάζει.

Το μωρό σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει και ίσως παρατηρήσετε ότι τα νεογνικά του ρούχα είναι λίγο πιο εφαρμοστά. Σε αυτό το σημείο, το μωρό σας έχει αρχίσει να ξεπερνά το βάρος γέννησής του και παίρνει λίγο βάρος κάθε μέρα.

Τα μωρά τριών εβδομάδων συνήθως παίρνουν περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα, και μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα τους, έχουν συνήθως ψηλώσει περίπου 2,5 έως 4 εκατοστά.

Τα ορόσημα ενός μωρού 3 εβδομάδων

Το μωρό σας δυναμώνει κάθε μέρα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι κινήσεις του σώματος του μωρού σας φαίνονται λιγότερο τυχαίες και πιο συντονισμένες. Όταν κινείται, θα πρέπει να κινεί τα χέρια και τα πόδια του ομοιόμορφα.

Με αυτή την επιπλέον δύναμη, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας έχει λίγο περισσότερο έλεγχο του λαιμού και του κεφαλιού. Σε αυτήν την ηλικία, πολλά μωρά είναι σε θέση να σηκώσουν το κεφάλι τους περίπου 45 μοίρες όταν βρίσκονται μπρούμυτα.

Μην ανησυχείτε όμως αν το μωρό σας δεν μπορεί ακόμα να το κάνει αυτό. Όλα τα μωρά είναι λίγο διαφορετικά. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα βάζοντας το μωρό σας μπρούμητα για να το βοηθήσετε να δυναμώσει τους μύες του.

Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει το κεφάλι και τον αυχένα του μωρού να γίνουν πιο δυνατοί και θα αποτρέψει την επιπλάτυνση του πίσω μέρους του κεφαλιού.

Σε αυτή την ηλικία, το μωρό σας μπορεί επίσης να αρχίσει να παρακολουθεί τα πρόσωπα και τα κινούμενα αντικείμενα με τα μάτια του. Πρόκειται για μια δεξιότητα που μόλις τώρα αναπτύσσεται σε αυτή την ηλικία, αλλά η οποία θα τελειοποιείται όσο το μωρό σας μεγαλώνει, και ειδικά καθώς η όρασή του γίνεται πιο ευκρινής. Να θυμάστε ότι η όραση του μωρού σας είναι ακόμα λίγο θολή και μπορεί να δει καθαρά μόνο λίγα εκατοστά μπροστά του.

Επιπλέον συμπεριφορές

Η ακοή του μωρού σας έχει αναπτυχθεί πλήρως σε αυτό το σημείο και θα πρέπει να γυρίζει το κεφάλι του όταν ακούει έναν ήχο.
Το μωρό σας μπορεί να μυρίζει καλά και μπορεί να αναγνωρίζει ακόμη και τη μυρωδιά του μητρικού γάλακτος.
Το μωρό σας δεν μπορεί να δει περισσότερο από 20 – 30 εκατοστά μακριά, αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα έντονα φώτα στο δωμάτιο ή σε εξωτερικούς χώρους.
Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να κινεί το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρίσκεται μπρούμυτα.

Η διατροφή του μωρού 3 εβδομάδων

Αφού έχασε λίγο βάρος την πρώτη εβδομάδα της ζωής του, το μωρό σας θα πρέπει να έχει επιστρέψει στο βάρος που είχε κατά τη γέννησή του και να αρχίζει να παίρνει σταθερά βάρος. Σε γενικές γραμμές, τα μωρά αυτής της ηλικίας παίρνουν περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα. Για να το πετύχετε αυτό, το μωρό σας θα εξακολουθεί να τρέφεται πολύ συχνά, αν και ορισμένα γεύματα μπορεί να αρχίσουν να διαρκούν λίγο περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να εξακολουθείτε να εξασκείστε στην “ανταποκρινόμενη σίτιση” με το μωρό σας, ταΐζοντάς το όταν δείχνει σημάδια πείνας και καταλαβαίνοντας ότι έχει χορτάσει. Ενώ πολλοί γονείς και μωρά θα βρουν ένα ρυθμό με τα ταΐσματα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα μοτίβα σίτισης σε αυτή την ηλικία.

Πιθανώς η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων για τη σωστή σίτιση σε αυτή την ηλικία είναι ότι το μωρό τους μπορεί να έχει περισσότερα αέρια από ό,τι πριν. Αυτή η περίοδος με τα αέρια συχνά συμπίπτει με περιόδους που το μωρό κλαίει περισσότερο και με την εμφάνιση συμπτωμάτων κολικού. Το μωρό σας μπορεί να έχει πολλά αέρια ιδιαίτερα τη νύχτα.

Εάν θηλάζετε, προτιμήστε να αφήσετε το μωρό σας να τελειώσει εντελώς το ένα στήθος προτού του προσφέρετε το άλλο. Αυτό διασφαλίζει ότι το μωρό σας λαμβάνει περισσότερο από το ” πίσω γάλα” σας, το οποίο είναι συχνά πιο εύπεπτο. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας για το αν κάτι που τρώτε μπορεί να ενοχλεί την κοιλιά του μωρού σας. Τα προϊόντα αγελαδινού γάλακτος είναι ένας συνηθισμένος ένοχος.

Άλλες εναλλακτικές λύσεις για να καταπραΰνετε την κοιλιά του μωρού που έχει αέρια είναι να μην ταΐζετε υπερβολικά το μωρό σας, να το βάζετε να ρεύετε συχνά και να το τοποθετείτε απαλά στα γόνατά σας και να του κάνετε μασάζ στην πλάτη.

Ο ύπνος ενός μωρού 3 εβδομάδων

Το μωρό σας εξακολουθεί να κοιμάται πολύ, 14-17 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό σας θα πρέπει να ξυπνάει στη μέση της νύχτας τουλάχιστον μερικές φορές για να φάει. Ορισμένα μωρά μπορεί να αρχίσουν να κοιμούνται μεγαλύτερα διαστήματα τη νύχτα – έως και τέσσερις ώρες, αν είστε τυχεροί. Αλλά τα μωρά αυτής της ηλικίας εξακολουθούν να τρώνε πολύ συχνά, και δυστυχώς, αυτό συμπεριλαμβάνει και τη νύχτα.

Εξακολουθεί να είναι απολύτως φυσιολογικό το μωρό να ξυπνάει συχνά τη νύχτα για να φάει και να αλλάξει.

Συν τοις άλλοις, τα μωρά δεν γνωρίζουν ακόμη τη διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας. Αλλά ξεκινώντας από τώρα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να συνηθίσει το μωρό σας στην ιδέα ότι η νύχτα είναι για να κοιμάται και η μέρα για να είναι ξύπνιο.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό κρατώντας τις κουρτίνες σας ανοιχτές και τα φώτα αναμμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας και διατηρώντας τα φώτα χαμηλά τη νύχτα. Τις επόμενες εβδομάδες, το μωρό σας θα πρέπει τελικά να το καταλάβει.

Το πρόγραμμα ενός μωρού 3 εβδομάδων

Στις 3 εβδομάδες, θα πρέπει να βάζετε το μωρό σας μπρούμυτα σε τακτική βάση. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά να κάνετε “κοιλιά” 2 έως 3 φορές την ημέρα για περίπου 3-5 λεπτά κάθε φορά. Η ώρα της κοιλιάς βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του μωρού σας, αλλά είναι επίσης μια θαυμάσια ευκαιρία για εσάς να κατεβείτε στο πάτωμα και να αλληλεπιδράσετε με το μωρό σας.

Απλά τοποθετήστε το μωρό σας σε ένα χαλί του παιδικού δωματίου ή σε ένα παιδικό χαλάκι αν έχετε. Αν αναστατωθεί, μπορείτε να προσπαθήσετε ξανά αργότερα. Με τον καιρό, τα περισσότερα μωρά καταλήγουν να απολαμβάνουν την ώρα της κοιλιάς, επειδή είναι μια ευκαιρία για αυτά να κινούν ελεύθερα το σώμα τους και να ασχολούνται με τους γονείς τους.

Μια άλλη αγαπημένη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας σε αυτή την ηλικία είναι να βγείτε βόλτα με το καροτσάκι. Μπορείτε επίσης να φορέσετε το μικρό σας σε έναν βρεφικό μάρσιππο. Προτιμήστε να βγείτε έξω όταν το μωρό σας είναι ανήσυχο -συχνά, σταματούν να γκρινιάζουν μόλις βγουν έξω.

https://www.medbox.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ