του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου
Με τους χειρότερους βομβαρδισμούς από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα αποφάσισε να «τιμωρήσει» το Κίεβο για την εισβολή στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ.
Περισσότεροι από 100 πύραυλοι και άλλες τόσες βόμβες μεγάλης ισχύος προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπων και σοβαρές καταστροφές στο ενεργειακό δίκτυο 15 επαρχιών της Ουκρανίας, βυθίζοντας στο σκοτάδι πολλές περιοχές.
Η ρωσική επιχείρηση διήρκεσε 10 ώρες και συμμετείχαν 17 βομβαρδιστικά και τέσσερα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα που εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ Kalibr.
Τα ξημερώματα οι Ρώσοι βομβάρδισαν μάλιστα με σφοδρότητα «συμβολικά», και την γενέτειρα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι– την πόλη Κρύβι Ριχ στην κεντρική Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα στην επίθεση αυτή της Μόσχας και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και αεροσκάφη F-16 που έχει προμηθεύσει η Δύση την Ουκρανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει πλέον σε μια νέα, πολύ πιο επικίνδυνη φάση. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ο Ζελένσκι έλεγε ότι οι Ρώσοι θα πρέπει επίσης να είναι παρόντες στην επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη.
Τα γεγονότα, ωστόσο, δείχνουν δυστυχώς, ότι πλέον, η μόνη «επιλογή» που επιδιώκεται τώρα και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές είναι η στρατιωτική. Και αυτό πυροδοτεί ανοίγει σενάρια που είναι πολύ ανησυχητικά για τη Γηραιά Ήπειρο.
Ένα νέο πολεμικό μέτωπο μπορεί κάλλιστα να ανοίξει μάλιστα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Το Κίεβο λέγεται ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, θέλοντας να «ανακατέψει» τα χαρτιά και να διευρύνει τη σύγκρουση, Προκαλώντας μια κλιμάκωση που θα είναι στη συνέχεια είναι δύσκολο να ελεγχθεί.
Οι Ουκρανοί δυσκολεύονται πολύ να αναχαιτίσουν τη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς. Δεν μπορούν επίσης να δώσουν νόημα στην εισβολή στο Κουρσκ. Το Κίεβο φαίνεται ανοιχτό σε κάθε επιλογή, ακόμη και να πλήξει τον πυρηνικό σταθμό, κοντά στο Κουρσκ.
Όλα αυτά πρέπει να μας τρομάζουν: Ακόμη και μια πυρηνική κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες περιοχές, με συμμετοχή της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η λογική της απόγνωσης δεν έχει όρια. Όπως γράφει ο μεγάλος Γκράχαμ Γκριν στο βιβλίο του «Η καρδιά των πραγμάτων», «η απελπισία είναι η τιμή που πρέπει να πληρώσεις όταν επιμένεις σε έναν ακατόρθωτο στόχο».