Reuters: Το Ισραήλ αξιώνει στρατιωτική παρουσία στη Γάζα

Διαφωνίες σχετικά με τη μελλοντική στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στη Γάζα και τις απελευθερώσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Οι εν λόγω πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται δύο αξιωματούχοι της Χαμάς και τρεις δυτικοί διπλωμάτες, δήλωσαν στο Reuters ότι οι διαφωνίες αυτές έχουν να κάνουν με τις επιπλέον απαιτήσεις που έχει το Ισραήλ από τότε που η Χαμάς αποδέχθηκε μια εκδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τον Μάιο.

 

Ολες οι πηγές δήλωσαν ότι η Χαμάς ανησυχούσε ιδιαίτερα για το τελευταίο αίτημα του Ισραήλ να διατηρήσει τον στρατό του κατά μήκος του διαδρόμου Νετζαρίμ καθώς και του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μια στενή συνοριακή λωρίδα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου. Σημειώνεται ότι ισραηλινός στρατός κατέχει τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, ελέγχοντας έτσι τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, το μοναδικό πέρασμα του θύλακα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ.

Η Χαμάς θεωρεί ότι το Ισραήλ άλλαξε τους όρους και τις παραμέτρους του «την τελευταία στιγμή» και ανησυχεί ότι οι όποιες παραχωρήσεις κάνει θα απαντηθούν με περισσότερες απαιτήσεις, δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές. Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Χαμάς δήλωσε ότι η πρόταση που προέκυψε από τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας ήταν πολύ κοντά στις πρόσφατες θέσεις του Νετανιάχου που θέτουν νέους όρους. Προέτρεψε τους διαμεσολαβητές να επιμείνουν στην εφαρμογή της έκδοσης του Ιουλίου της συμφωνίας-πλαισίου, αντί να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις. Σε δήλωσή του πριν από τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε την υποβολή νέων αιτημάτων, λέγοντας ότι η θέση του βασίστηκε στην προηγούμενη πρόταση.

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς ανέφερε ότι η πρόταση του Ισραήλ τον Μάιο ήταν πως μόνο άοπλοι πολίτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, διασχίζοντας τον διάδρομο Νετζαρίμ. Η νέα πρόταση του Ισραήλ, όμως που σύμφωνα με την ανακοίνωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια συνάντηση των διαμεσολαβητών στη Ρώμη στις 27 Ιουλίου, ήταν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος και συμφωνημένος μηχανισμός για να διασφαλιστεί αυτό, υπονοώντας μια ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στο Νετζαρίμ για να αποτραπεί ενδεχόμενη μετακίνηση των μαχητών της Χαμάς.

Σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, το Ισραήλ πρότεινε ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των μη μαχητών στο βόρειο μισό της Γάζας θα συμφωνηθεί «σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την Τρίτη το ταξίδι του στην περιοχή, επιδιώκοντας να φέρει αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις. Αφού συναντήθηκε με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε μια νέα αμερικανική πρόταση που αποσκοπεί στη μείωση των διαφορών μεταξύ των τελευταίων θέσεων του Ισραήλ και της Χαμάς. Προέτρεψε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.

Ένας δυτικός διπλωμάτης, περιγράφοντας τις τελευταίες απαιτήσεις του Ισραήλ στις συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι φαίνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδεχθεί τις αλλαγές που πρότεινε ο Νετανιάχου, μεταξύ άλλων για τη συνέχιση της ισραηλινής στρατιωτικής ανάπτυξης στους δύο διαδρόμους.

Αμερικανός αξιωματούχος αμφισβήτησε αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την «εφαρμογή» θα αποσκοπούσαν στο να ξεκαθαρίσουν τις διαφωνίες σχετικά με τους διαδρόμους Φιλαδέλφεια και Νετζάριμ, τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων και ποιος θα απελευθερωθεί μεταξύ άλλων θεμάτων. Ο Μπλίνκεν απέρριψε επίσης κάθε υπόνοια ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα καταλαμβάνουν τη Γάζα σε μακροπρόθεσμη βάση, λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι το χρονοδιάγραμμα και η τοποθεσία της αποχώρησης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν πολύ ξεκάθαρα στη συμφωνία.

Ο επόμενος γύρος συνομιλιών αναμένεται στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες, με βάση την αμερικανική πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ