Οι γιατροί μπορούν να παραπέμψουν τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ) για λογοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να βοηθήσει τα αυτιστικά παιδιά με περιορισμένη ή διαταραγμένη ομιλία και τις οικογένειές τους να αποκτήσουν ζωτικής σημασίας επικοινωνιακές δεξιότητες.
Ακόμη και τα πολύ ομιλητικά αυτιστικά άτομα είναι πιθανό να ωφεληθούν από τη λογοθεραπεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ μπορούν να σχηματίζουν λέξεις και προτάσεις, είναι πιθανό να κάνουν λάθος χρήση και να παρερμηνεύουν τη γλώσσα σε τακτική βάση.
Τι είναι η λογοθεραπεία;
Η λογοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία των διαταραχών του λόγου και της επικοινωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο κλάδο.
Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με τραυλισμό ή ψεύδισμα να προφέρουν σωστά τις λέξεις, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν τον προφορικό λόγο μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο.
Οι λογοθεραπευτές χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και παρεμβάσεων, που κυμαίνονται από παιχνίδια και παιχνιδοθεραπεία μέχρι επίσημα τεστ και προγράμματα σπουδών ορθοφωνίας.
Τι κάνει ένας λογοθεραπευτής για τα άτομα με αυτισμό
Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή της κοινωνικής επικοινωνίας. Ορισμένα άτομα με αυτισμό δεν μιλούν ή έχουν περιορισμένες προφορικές γλωσσικές δεξιότητες. Άλλα αναπτύσσουν γρήγορα ένα ισχυρό λεξιλόγιο, που συνήθως σχετίζεται με κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά δυσκολεύονται στη μη λεκτική επικοινωνία.
Οι λογοθεραπευτές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν ένα αυτιστικό παιδί να μάθει να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους.
Το πρώτο βήμα στη λογοθεραπεία είναι μια αξιολόγηση για τον προσδιορισμό των αναγκών του παιδιού σας και την κατάρτιση ενός σχεδίου θεραπείας. Ανάλογα με το περιβάλλον, ο θεραπευτής του παιδιού σας μπορεί να εργάζεται ένας προς έναν ή σε ομάδες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που η λογοθεραπεία μπορεί να θεωρείται “απαραίτητη” για τα αυτιστικά παιδιά, μπορεί επίσης να ωφελήσει και τους αυτιστικούς ενήλικες.
Τα παιδιά συχνά επικεντρώνονται στα βασικά στοιχεία της επικοινωνίας, ενώ οι ενήλικες μπορεί να επικεντρωθούν σε πιο λεπτές μορφές επικοινωνίας για διάφορους τύπους κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.
Πώς αντιμετωπίζει η λογοθεραπεία τις προκλήσεις του αυτισμού
Οι λογοθεραπευτές αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της επικοινωνίας και της σίτισης στα άτομα με αυτισμό με διάφορους τρόπους.
Δεξιότητες μη λεκτικής επικοινωνίας
Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία της επικοινωνίας με χειρονομίες ή την εκπαίδευση στη χρήση του συστήματος επικοινωνίας ανταλλαγής εικόνων, ηλεκτρονικές συσκευές ομιλίας και άλλα εργαλεία μη λεκτικής επικοινωνίας.
Εναλλακτική και ενισχυτική επικοινωνία
Ο ειδικός επαγγελματίας μπορεί επίσης να διδάξει πώς να χρησιμοποιεί συσκευές ενισχυτικής και εναλλακτικής επικοινωνίας. Αυτή η τεχνολογία βοηθά τα άτομα με αυτισμό να επεκτείνουν την επικοινωνία, να αυξήσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και να προάγουν την αυτονομία τους.
Μη υποβοηθούμενη εναλλακτική και ενισχυτική επικοινωνία
– ή εναλλακτική και ενισχυτική επικοινωνία που δεν απαιτεί κάποιο φυσικό βοήθημα ή εργαλείο.
Εκφράσεις προσώπου
Γλώσσα του σώματος
Χειρονομίες
Νοηματική γλώσσα
Υποβοηθούμενη εναλλακτική και ενισχυτική επικοινωνία – ή εναλλακτική και ενισχυτική επικοινωνία που χρησιμοποιεί εργαλεία ή άλλα μέσα.
Πίνακες συμβόλων
Κάρτες επιλογής
Βιβλία επικοινωνίας
Βιβλία PODD
Πληκτρολόγια και πίνακες αλφαβήτου
Συσκευές παραγωγής λόγου ή συσκευές επικοινωνίας
Εφαρμογές εναλλακτικής και ενισχυτικής επικοινωνίας σε κινητές συσκευές
Γλώσσα του σώματος
Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ένα άλλο άτομο αστειεύεται ή σοβαρολογεί; Πότε είναι σωστό να συμμετέχετε σε μια συζήτηση και πότε η συζήτηση είναι ιδιωτική; Οι λογοθεραπευτές μπορούν να διδάξουν στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν τις ανεπαίσθητες ενδείξεις και τα σήματα.
Υποβολή και απάντηση ερωτήσεων
Τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να μην αναπτύξουν την ικανότητα να θέτουν και να απαντούν σε ερωτήσεις χωρίς τη βοήθεια ενός θεραπευτή.
Ο θεραπευτής μπορεί να διδάξει στο παιδί σας πώς να αναγνωρίζει μια ερώτηση και να καθορίζει τις κατάλληλες απαντήσεις που πρέπει να δώσει. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να διατυπώσει, να θέσει και να κατανοήσει τις απαντήσεις στις δικές του ερωτήσεις.
Πραγματολογία του λόγου
Είναι ωραίο και καλό να ξέρετε πώς να λέτε “καλημέρα”. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε πότε, πώς και σε ποιον πρέπει να το πείτε. Η εκπαίδευση στην πραγματολογία του λόγου μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί σας να κατανοήσει το νόημα των ιδιωματισμών (που μερικές φορές είναι δύσκολο για τα αυτιστικά άτομα) και να χρησιμοποιήσει το ίδιο τους ιδιωματισμούς.
Προσωδία
Ο όρος “προσωδία” σχετίζεται με τον μελωδικό ήχο της φωνής καθώς αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Τα αυτιστικά άτομα μπορεί να έχουν επίπεδη προσωδία, γεγονός που κάνει τους άλλους να πιστεύουν ότι δεν έχουν συναισθήματα. Οι λογοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τα αυτιστικά παιδιά να αναπτύξουν τις φωνητικές τους δεξιότητες.
Γραμματική
Ορισμένα αυτιστικά παιδιά δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τη σωστή γραμματική, ακόμη και όταν αυτή διδάσκεται στο σπίτι ή στο σχολείο.
Μπορεί να αναφέρονται στον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο (“Ο Γιάννης θέλει χυμό”) ή να χρησιμοποιούν λανθασμένους χρόνους. Οι λογοθεραπευτές συνεργάζονται συχνά με τα αυτιστικά παιδιά για να τα βοηθήσουν να διορθώσουν τα λάθη της γραμματικής.
Δεξιότητες συνομιλίας και συζήτησης
Το να γνωρίζετε πώς να διατυπώνετε ισχυρισμούς δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να κάνετε μια συζήτηση. Οι λογοθεραπευτές μπορούν να εργαστούν στην ανταλλαγή επιχειρημάτων, που μερικές φορές είναι γνωστή ως “από κοινού προσοχή”.
Δεξιότητες κατανόησης των εννοιών και του πλαισίου
Η ικανότητα ενός ατόμου να διατυπώνει αφηρημένες έννοιες δεν αντικατοπτρίζει πάντα την ικανότητά του να τις κατανοεί. Τα αυτιστικά άτομα συχνά δυσκολεύονται με έννοιες όπως ” μερικοί”, “δικαιοσύνη” και “ελευθερία”. Οι λογοθεραπευτές μπορούν να εργαστούν στην ανάπτυξη εννοιολογικών δεξιοτήτων.
Κοινωνικές δεξιότητες
Μαζί με τους παιχνιδοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές και τα άτομα σε ειδικούς τομείς, όπως η ψυχαγωγική θεραπεία, η δραματοθεραπεία και η καλλιτεχνική θεραπεία, οι λογοθεραπευτές συχνά βοηθούν τα αυτιστικά άτομα να οικοδομήσουν δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας.
Τέτοιες δεξιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα να διατυπώνουν και να απαντούν σε ερωτήσεις, να στέκονται σε κατάλληλη απόσταση από έναν συνομιλητή, να αξιολογούν την “ατμόσφαιρα” ενός δωματίου (ή ενός ατόμου) και πολλά άλλα.