Συνεχίζεται η έρευνα των Αρχών για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική, με την οικογένεια να ζητά δικαίωση και να αποδοθούν ευθύνες για το σοκαριστικό δυστύχημα.
Ο 19χρονος Γιάννης βρισκόταν στην περιοχή με την οικογένειά του για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Πήγε στο λούνα παρκ το βράδυ της Δευτέρας 19/8 μαζί με τα αδέρφια του και τη μητέρα του. Μπήκε στο μοιραίο παιχνίδι μαζί με τον 16χρονο αδερφό του ενώ η μαμά τους μαζί με τον άλλο του αδερφό του ήταν μπροστά τη στιγμή του δυστυχήματος.
Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ, ο οποίος έχει ακόμη ένα πάρκο στην περιοχή, αποκλείστηκε από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα
Μετά την απολογία τους τόσο ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, όσο και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αφέθηκαν ελεύθεροι. Η εισαγγελέας έκρινε ότι είναι ελλιπής ο φάκελος, με τον οποίο παραπέμφθηκαν και θα πρέπει να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση.
Χωρίς άδεια και χωρίς έλεγχο
Η τραγωδία στο λούνα παρκ, που σημειώθηκε λίγες μέρες μετά τον πνιγμό της 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης, επίσης στη Χαλκιδική, γεννά αμείλικτα ερωτήματα για την ασφάλεια σε χώρους ψυχαγωγίας, όπου όπως φαίνεται επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς αδειοδότηση και χωρίς έλεγχο. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν για το συγκεκριμένο λούνα παρκ, ότι «το εισιτήριο κάθε χρόνο ανέβαινε, αλλά τα μηχανήματα έμεναν σκουριασμένα και ασυντήρητα».
Μάλιστα, ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ, ο οποίος έχει ακόμη ένα πάρκο στην περιοχή, αποκλείστηκε από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα.
«Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, όμως στη διάρκεια του ελέγχου παρατηρήσαμε ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας για κάποια παιχνίδια δεν υπήρχαν ή για κάποια είχαν λήξει», σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κωνσταντίνος Κούρος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δήμου της Κοζάνης.
Το πλαίσιο λειτουργίας
«Προσπαθούμε όλοι οι επιχειρηματίες, οι περισσότεροι, να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας. Μετά το περιστατικό αυτό, όλα τα λούνα παρκ θα έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα», είπε στο MEGA, ο Δημήτρης Δακανάλης, πρόεδρος του σωματείου πάρκων αναψυχής Ελλάδας.
«Τις ευθύνες θα τις δείξουν οι αρμόδιες Αρχές, όχι εμείς. Εμείς είμαστε ένα Σωματείο, βοηθάμε τα λούνα παρκ, βοηθάμε τους δήμους, προσπαθούμε να μπούμε σαν γέφυρα συνεννόησης για να γίνουν όλα πιο σωστά».
Σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, ο κ. Δακανάλης σημείωσε:
«Δεν υπάρχει κενό νόμου αυτήν την στιγμή. Στον νόμο που επικαλέστηκε η δήμαρχος (σ.σ. Κασσάνδρας), υπάρχει το άρθρο 15 που υπάρχει διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας από τον δήμο. Εκεί αναλύεται πότε γίνεται διακοπή λειτουργίας από τον δήμο και συγκεκριμένα λέει όταν δεν υπάρχουν πιστοποιήσεις τότε αυτομάτως το λούνα παρκ πρέπει να κλείσει ή αν έχουν λήξει οι πιστοποιήσεις πρέπει να ανανεωθούν και να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του».
Σύμφωνα με τον κ. Δακανάλη: «Δεν υπάρχει γνωστοποίηση στα λούνα παρκ. Στα λούνα παρκ υπάρχει η έγκριση λειτουργίας. Δεν είμαστε στις γνωστοποιήσεις. Εμείς ανήκουμε σε μια υπουργική απόφαση που αφορά την ασφάλεια των παιχνιδιών. Η νομοθεσία έχει αλλάξει, έχει γίνει πάρα πολύ αυστηρή. Δε δίνεται τόσο εύκολα μια άδεια. Εμείς πρέπει να πάμε να εγκαταστήσουμε, να έρθουν ιδιωτικοί πιστοποιητές οι οποίοι ελέγχονται από το κράτος, ελέγχουν, αν βρουν εκκρεμότητες δεν περνάει το μηχάνημα, δεν μπορεί να πάρει πιστοποίηση μέχρι το μηχάνημα να διορθώσει τις ελλείψεις του. Όταν το μηχάνημα διορθώσει τις ελλείψεις του, ξαναέρχεται ο πιστοποιητής και δίνει το πιστοποιητικό. Αυτά τα πιστοποιητικά εμείς τα καταθέτουμε στον δήμο και ζητάμε την έγκριση λειτουργίας».
«Αν κρίνει ο δήμος, γιατί αυτός είναι υπεύθυνος, ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις, το σταματάει και λέει στον επιχειρηματία ποια χαρτιά χρειάζεται για να συνεχίσει η λειτουργία», υποστηρίζει.