Τα σημάδια θερμοπληξίας στη γάτα σας - Πώς θα την προστατέψετε

Αν και το καλοκαίρι είναι μία από τις πιο αγαπημένες μας εποχές, υπάρχουν κίνδυνοι από τους οποίους θα πρέπει να προστατευτούμε.

Και ενώ εμείς έχουμε την ικανότητα να καταλαβαίνουμε τις απειλές αλλά και τη δυνατότητα να προστατευόμαστε από αυτές, τα αγαπημένα μας κατοικίδια πολλές φορές δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καυτός ήλιος, σε συνδυασμό με την αποπνικτική πολλές φορές ατμόσφαιρα, κάνουν τα ζωάκια να υποφέρουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγαπημένες μας γατούλες, όπως και τα σκυλάκια βέβαια, νιώθουν την ίδια ζέστη με εμάς ή πολλές φορές μπορεί να νιώθουν και παραπάνω, με αποτέλεσμα να βιώνουν κάποια ενοχλητικά συμπτώματα. Δυστυχώς, μπορεί λόγω του καύσωνα να πάθουν ακόμα και θερμοπληξία.

Πώς θα το καταλάβετε; Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;

Πριν δούμε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας, θα πρέπει να την διαχωρίσουμε από την εξάντληση που μπορεί να νιώθει μια γάτα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η θερμοπληξία, λοιπόν, είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος γίνεται τόσο υψηλή που το σώμα αδυνατεί να αποτρέψει την αύξησή της και να δροσιστεί. Το στάδιο πριν την θερμοπληξία είναι η υπερβολική εξάντληση λόγω του καύσωνα.

Αν μια γάτα, λοιπόν, νιώθει εξαντλημένη λόγω του καύσωνα, μπορεί να φαίνεται ανήσυχη, μπορεί να λαχανιάσει, να έχει έντονη σιελόρροια, να ιδρώσει στις πατούσες της, να κάνει υπερβολικό grooming στον εαυτό της και όλα αυτά γιατί προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να δροσιστεί.

Βέβαια, η εξάντληση μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε θερμοπληξία, αν η γάτα δεν βρει τελικά τρόπο να δροσιστεί. Η θερμοπληξία θα εμφανιστεί όταν η θερμοκρασία του σώματός της φτάσει 40,5°C και πάνω. Εάν θεωρείτε ότι η γάτα σας υποφέρει από θερμοπληξία, θα πρέπει να την μεταφέρετε άμεσα σε ένα δροσερό μέρος, το οποίο να αερίζεται καλά και να καλέσετε το συντομότερο δυνατό τον/την κτηνίατρό σας.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να είναι μερικά από τα παρακάτω:

Λαχάνιασμα
● Δυσκολία στην αναπνοή
● Εμετός
● Διάρροια
● Ταχυκαρδία
● Επιληπτικές κρίσεις
● Έντονη σιελόρροια
● Ιδρωμένες πατούσες
● Λήθαργος
● Αποπροσανατολισμός
● Ερεθισμένα ούλα και κόκκινη γλώσσα

8 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε με τη γάτα σας το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η αγαπημένη εποχή πολλών ανθρώπων, αλλά σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη εποχή των γατών.

Δυστυχώς, κάποιες γατούλες είναι πιο επιρρεπείς από κάποιες άλλες στο να πάθουν θερμοπληξία. Μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό κινδύνου είναι:

● Παχυσαρκία
● Νευρολογικές ασθένειες
● Λοιμώξεις του αναπνευστικού
● Ηλικία -πιο εύκολα παθαίνει θερμοπληξία ένα μωρό γατάκι και μια ηλικιωμένη γάτα
● Καρδιακά νοσήματα
● Φυλές με πλατύ σχήμα προσώπου, όπως είναι οι γάτες Περσίας
● Έντονη άσκηση

Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να μιλήσετε με τον/την κτηνίατρό σας για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας λίγο δροσερό νερό να πιει, το οποίο θα την βοηθήσει να ενυδατωθεί. Καλό είναι να την μεταφέρετε σε ένα δωμάτιο με κλιματιστικό για να δροσιστεί και να της κάνετε κομπρέσες με κρύο νερό. Προσοχή! Μην αφήνετε τις βρεγμένες πετσέτες πάνω στη γάτα σας πολλή ώρα γιατί θα πάρουν τη θερμοκρασία της μετά από λίγο και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να την ζεστάνετε περισσότερο. Απλά αφήστε τις δροσερές πετσέτες λίγα δευτερόλεπτα στις πατούσες, στην κοιλιά και στις μασχάλες της και μετά αποσύρετε.

Πώς να προστατέψετε τη γάτα σας και να προλάβετε τη θερμοπληξία

Καλό θα ήταν να μην φτάσει η γάτα σας σε σημείο θερμοπληξίας. Οπότε, θα πρέπει να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις ώστε να είναι άνετη και ασφαλής ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες.

Τα μέτρα που μπορεί να πάρετε είναι τα εξής:

● Φροντίστε να έχει πάντα άφθονο δροσερό νερό.
● Δώστε στη γάτα σας υγρή τροφή τις πιο ζεστές μέρες για επιπλέον ενυδάτωση.
● Αν γενικά αφήνετε τη γάτα σας και έξω στην αυλή ή στο μπαλκόνι, προτιμήστε να μην το κάνετε όταν έχει καύσωνα. Καλύτερα να παραμένει στο σπίτι το οποίο πρέπει να αερίζεται καλά.
● Μην αφήνετε ποτέ τη γάτα σας να σας περιμένει στο αυτοκίνητο, ούτε για 2 λεπτά.

https://www.topetmou.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ