Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση με την πανώλη των αιγοπροβάτων και στην Αιτωλοακαρνανία όπου μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί τρία κοπάδια.
Το πρώτο ήταν στην Βόνιτσα που πριν από μερικές ημέρες θανατώθηκαν 280 ζώα του κοπαδιού, το δεύτερο στο Αγρίνιο όπου θανατώθηκαν 130 αιγοπρόβατα που βρέθηκαν θετικά στην πανώλη και το τρίτο στο Ξηρόμερο όπου θανατώθηκαν περίπου 350 ζώα. Το κοπάδι του Αγρινίου αποτεφρώθηκε καθώς το σημείο που επιλέχθηκε για την ταφή ήταν ακατάλληλο.
Ήδη τα κλιμάκια των κτηνιάτρων που έχουν έρθει και από άλλες περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία διενεργούν ελέγχους σε όλα τα κοπάδια. Κυρίως γίνονται έλεγχοι στα κοπάδια που βρίσκονται κοντά σε αυτά που προσβλήθηκαν και συνεχίζονται και στα υπόλοιπα.
Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες τηρούν όλα τα προβλεπόμενα και κάνουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο, όμως υπάρχει και η συναισθηματική παράμετρος των κτηνοτρόφων οι οποίοι βλέποντας το κοπάδι τους να θανατώνεται φορτίζονται συναισθηματικά αφού η ζωή τους ολόκληρη βρίσκεται κοντά σε αυτά τα ζώα.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι θα αποζημιωθούν και θα μπορέσουν να ξεκινήσουν από την αρχή εκείνοι δεν μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά σε αυτή την καταστροφή.
Η Πολιτεία από την πλευρά της προσπαθεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού του ιού, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδίδει σήμερα νέα απόφαση απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων που ισχύει ως τις 19 Αυγούστου και αφορά συγκεκριμένους νομούς της χώρας μεταξύ των οποίων και της Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως αναφέρει η απόφαση στις 19 Αυγούστου θα γίνει επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και θα καθοριστούν οι επόμενες δράσεις.
Πηγή: aixmi-news.gr