του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου
Ένα ερώτημα προκύπτει αναγκαστικά, μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών: Πώς μπορεί ένας υποψήφιος που αποχωρεί για λόγους υγείας που συνδέονται με την αρχόμενη γεροντική άνοια, να συνεχίσει να κυβερνά την Αμερική ως Πρόεδρος;».
Πώς είναι δυνατόν να μπορεί να είναι διαυγής και αρκετά δυνατός για να ηγηθεί των ΗΠΑ, ουσιαστικά μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 που θα γίνει η ορκωμοσία του νέου προέδρου; Σε μια κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια σκηνή , λόγω και των συνεχιζόμενων πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα;
Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί χρειάστηκε να υπάρξει το πατατράκ του Αμερικανού προέδρου στο debate με τον Τραμπ, για να πυροδοτηθεί η συζήτηση για την απόσυρσή του;
Εδώ και μήνες, όλοι οι καλόπιστοι άνθρωποι έβλεπαν πώς ο Μπάιντεν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα , λόγω της κατάστασης της υγείας του. Κι όμως! Μήνες τώρα ο Τύπος και η mainstream τηλεόραση στην Αμερική υποστήριζαν ότι η υγεία του Αμερικανού προέδρου είναι τέλεια.
Δυστυχώς, όλα όσα συμβαίνουν σε αυτές τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά γιατί η χώρα είναι η πρωτεύουσα της showbiz και η αποθέωση της κοινωνίας του θεάματος.
Η επιλογή της Κάμαλα Χάρις για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν ,δεν συνδέεται κατά κάποιον τρόπο και με την κοινωνία της «εικόνας»; Μια έγχρωμη γυναίκα που έχει αίμα Τζαμαϊκανό, Ινδικό και Ασιατικό, που μπορεί να επαναφέρει στο «μαντρί» των Δημοκρατικών τις μειονότητες που είχε αρχίσει να κερδίζει ο Τραμπ. Αλλά και να πείσει όσους ανησυχούν για την παράτυπη μετανάστευση ότι μόνο αυτή είναι ικανή να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα;
Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στην επιλογή της αντιπροέδρου ως υποψήφιας των Δημοκρατικών μέτρησε και το γεγονός ότι οι δωρεές για την προεκλογική εκστρατεία έχουν δοθεί σε προσωπική βάση- για το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις και επομένως δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε άλλους.
Η απειλή των «χορηγών» να σταματήσουν επίσης όλες οι δωρεές προς το κόμμα λίγους μήνες πριν από τις Προεδρικές εκλογές, ήταν πιθανώς και το τελειωτικό χτύπημα για τον Μπάιντεν.
Δεν θα εκπλαγούμε άλλωστε αν δούμε κι άλλες ανατροπές στο σενάριο, όπως λένε κάποιοι από τους παροικούντες στην Ουάσιγκτον, αλλά εισηγείται και ο Economist σε κύριο άρθρο του: Να ορκιστεί η Κάμαλα Χάρις, νέα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, λόγω παντελούς αδυναμίας του Μπάιντεν να ασκήσει τα καθήκοντά του. Και να φτάσει έτσι η Κάμαλα Χάρις με τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή στην μάχη των εκλογών.
Γιατί να εκπλαγούμε άλλωστε; Στη χώρα της showbiz όλα μπορούν να συμβούν. Τόσες σχετικές ταινίες έχουμε δει…