Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται στους κτηνίατρους είναι το ποιοι σκύλοι είναι πιο υγιείς, οι καθαρόαιμοι ή οι ημίαιμοι. Ποιοι σκύλοι υποφέρουν από περισσότερα προβλήματα υγείας και ποιοι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές αντιφατικές και χωρίς βάση πληροφορίες που περισσότερο μπερδεύουν παρά δίνουν μια με επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα απάντηση.
Η αλήθεια είναι ότι η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι τα ημίαιμα ζώα- είτε σκύλοι είτε γάτες- έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και γενικά έχουν μια καλύτερη ζωή.
Μια πρόσφατη όμως έρευνα που έγινε με επικεφαλής το Dog Aging Project, της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Veterinary Science, θεωρεί μύθο την επικρατούσα αυτή άποψη και την καταρρίπτει.
Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 27.541 σκύλοι συντροφιάς, καθαρόαιμοι και ημίαιμοι, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ημίαιμοι σκύλοι είναι εξίσου πιθανό να παρουσιάσουν τα ίδια προβλήματα υγείας με τους καθαρόαιμους σκύλους. Μια μικρότερη γονιδιακή δεξαμενή δεν κάνει έναν καθαρόαιμο σκύλο πιο πιθανό να παρουσιάσει κοινές ασθένειες σκύλων σε σύγκριση με έναν ημίαιμο σκύλο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η μελέτη αυτή βοηθά στην απομυθοποίηση της εσφαλμένης αντίληψης ότι τα καθαρόαιμα σκυλιά βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση όσον αφορά τις αρρώστιες και τα προβλήματα υγείας γενικά σε σχέση με τους άλλους σκύλους. Επίσης αναφέρει ότι το προφίλ υγείας ενός σκύλου (και η μακροζωία του) είναι μοναδικό και έχει να κάνει με τα γονίδιά του, τη διατροφή του και άλλους σχετικούς παράγοντες- και όχι μόνο με την αναπαραγωγή του.
Η Έρευνα του Dog Aging Project
Το Dog Aging Project είναι μια συνεργασία ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Τέξας A&M (VMBS) με καθημερινούς κηδεμόνες σκύλων. Ο οργανισμός αυτός έχει πρωταρχικό στόχο να ”ξεκλειδώσει τα μυστικά της γήρανσης των σκύλων και να επιταχύνει τις ιατρικές ανακαλύψεις”. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 45.000 σκύλοι εγγεγραμμένοι στη βάση δεδομένων του Dog Aging Project.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή κτηνιατρική εφημερίδα Frontiers in Veterinary Science, βασίστηκε στα προφίλ υγείας των 27.541 σκύλων. Πολλές από τις πληροφορίες υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες κηδεμόνες σκύλων σε μια καθορισμένη περίοδο. Οι άνθρωποι που έκαναν την έρευνα αναφέρουν: ”Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι κηδεμόνες πηγαίνουν τους σκύλους τους στον κτηνίατρο έχουν ελάχιστη ή καμία σχέση με τη φυλή τους.”
Ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας
Όπως αναφέραμε, στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν συνολικά 27.541 σκύλοι. Οι ερευνητές μελέτησαν 25 φυλές που αποτελούσαν το 60% του πληθυσμού των καθαρόαιμων σκύλων του δείγματος που μελετήθηκε. Αυτές οι φυλές περιελάμβαναν μερικά από τα πιο δημοφιλή σκυλιά, όπως Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, Γκόλντεν Ριτρίβερ και Γερμανικούς Ποιμενικούς.
Στις 25 αυτές φυλές, οι ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες προβλήματα υγείας που ανέφεραν οι κηδεμόνες, κάνοντας 53 συγκεκριμένες διαγνώσεις. Στη συνέχεια, περιόρισαν περαιτέρω τα ευρήματά τους, εντοπίζοντας 10 κοινά προβλήματα υγείας που εμφάνισαν οι καθαρόαιμοι σκύλοι.
Σε σύγκριση με τις 10 πιο κοινές ασθένειες που αναφέρθηκαν από κηδεμόνες ημίαιμων σκύλων, τα δεδομένα έδειξαν ότι, σε γενικές γραμμές, οι συνήθεις ανησυχίες για την υγεία που αντιμετώπισαν και οι δύο ομάδες ήταν παρόμοιες.
Όσον αφορά τη μακροζωία και το προφίλ υγείας, οι ημίαιμοι σκύλοι δεν είχαν ιατρικό πλεονέκτημα έναντι των καθαρόαιμων σκύλων. Η διατροφή, ο τρόπος ζωής και τα γονίδια του κάθε ζώου έπαιξαν πιο άμεσο ρόλο στην υγεία που είχαν οι σκύλοι.
Προβλήματα υγείας που αναφέρονται στη μελέτη
Η έρευνα ανέφερε ότι μεταξύ των 10 πιο συχνά αναφερόμενων προβλημάτων υγείας στις 25 φυλές, τα 4 πιο κοινά περιελάμβαναν:
Οδοντική πλάκα. Είχαν 24 από τις 25 καθαρόαιμες φυλές που πήραν μέρος στην έρευνα
Δόντια που χρειάστηκε να βγουν. Συνέβη σε 21 από τις 25 καθαρόαιμες φυλές
Οστεοαρθρίτιδα. Εμφανίστηκε στις 15 από τις 25 καθαρόαιμες φυλές
Giardia lambia (εσωτερικό παράσιτο). Βρέθηκε σε 15 από τις 25 καθαρόαιμες φυλές
Το σημαντικό όμως σε αυτά είναι ότι η μελέτη αποκάλυψε μικρές διαφορές μεταξύ του πόσο συχνά αρρωσταίνουν από αυτές αλλά και άλλες ασθένειες οι καθαρόαιμοι και οι ημίαιμοι σκύλοι.
Για παράδειγμα, ο καταρράκτης και τα καρδιακά φυσήματα αναφέρθηκαν περισσότερο από κηδεμόνες καθαρόαιμων σκύλων. Τα σπασμένα νύχια και η δηλητηρίαση από σοκολάτα αναφέρθηκαν περισσότερο από κηδεμόνες ημίαιμων σκύλων. Δόντια που έπρεπε να βγουν, όπως είπαμε και πιο πάνω, ήταν πιο συχνά στους καθαρόαιμους σκύλους. Οι μολύνσεις όμως των αυτιών ήταν πιο συχνές σε ημίαιμους σκύλους.
Τα καλά νέα είναι ότι με ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, τα σκυλιά με αυτές αλλά και άλλες παθήσεις μπορούν να αναρρώσουν πλήρως ή να ζήσουν μια άνετη ζωή. Η ικανότητα τώρα ενός σκύλου, σύμφωνα με την έρευνα, να πολεμήσει μια ασθένεια δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη φυλή, αλλά περισσότερο από την ποιότητα της φροντίδας που παίρνει.
Τι σημαίνει η μελέτη του Dog Aging Project για τους κηδεμόνες
Αρχικά τα ευρήματα που συζητήθηκαν στο Frontiers in Veterinary Science καταρρίπτουν μια άλλη κοινή παρανόηση σχετικά με τους καθαρόαιμους σκύλους. Αυτή που, όπως αναφέραμε, έχει να κάνει με την υγεία τους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Για αυτό υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν σκύλο. Μεταξύ αυτών ποιος θα είναι ο χώρος της διαβίωσής του, πόσο πρέπει να είναι η σωματική του δραστηριότητα, πότε και πώς θα γίνει η κοινωνικοποίησή του αλλά και το βασικό, πόσο θα πρέπει να φροντίζεται το ζώο. Όλα αυτά είναι πράγματα που μπορούν να το βοηθήσουν να ζήσει περισσότερο και να έχει καλύτερη υγεία.
Και ναι, υπάρχουν κάποια θέματα υγείας που σχετίζονται με συγκεκριμένες φυλές σκύλων. Για παράδειγμα, τα Μπόξερ, οι Μεγάλοι Δανοί και τα Ντόμπερμαν Πίντσερ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διατατική μυοκαρδιοπάθεια από άλλες φυλές. Τα Cavalier King Charles Spaniels είναι επιρρεπή σε δερματικά προβλήματα και καρδιακές και οφθαλμολογικές παθήσεις. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Και αυτό γιατί οι κηδεμόνες είτε καθαρόαιμων είτε ημίαιμων σκύλων παίζουν τεράστιο ρόλο στη διάρκεια ζωής των σκύλων τους. Γιατί αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι για πολλές κοινές ασθένειες σκύλων, η προληπτική κτηνιατρική φροντίδα και η κουβέντα με τον κτηνίατρο όταν συμβαίνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία ενός σκύλου από τη φυλή του. Κανένας σκύλος δεν έχει ανοσία σε τραυματισμούς και ασθένειες, αλλά με συνεπή κτηνιατρική φροντίδα, έχει περισσότερες πιθανότητες για μια μακρά, ευτυχισμένη ζωή. Είτε είναι κάποιας ράτσας είτε όχι.