Κουτσαίνει η γάτα σας; Να τι μπορεί να συμβαίνει

Υπάρχουν στιγμές που αποδεικνύονται ιδιαίτερα στρεσογόνες για έναν κηδεμόνα κατοικιδίου.

Φανταστείτε, ας πούμε, ότι έχετε γυρίσει σπίτι από τη δουλειά και ετοιμάζεστε να χαλαρώσετε μπροστά στο Νέτφλιξ. Εκεί που διαλέγετε σειρά, όμως, βλέπετε τη γάτα σας να περπατά κουτσαίνοντας. Χίλια πράγματα περνούν απ’ το μυαλό σας, μεταξύ άλλων και η απορία “τι έπαθε πάλι το ευλογημένο;”

Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική απορία, η οποία όμως μπορεί και να μην έχει ξεκάθαρη απάντηση. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει καλύτερα.

Αρχικά, μην δώσετε στη γάτα σας παυσίπονα χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα κτηνίατρο. Πολλά ανθρώπινα παυσίπονα είναι τοξικά για τις γάτες.

Ας δούμε, τώρα, τις πιθανές αιτίες λόγω των οποίων μπορεί να κουτσαίνει η γάτα σας:

Η δυσκολία στο περπάτημα μπορεί να είναι οξεία – δηλαδή να προέκυψε ξαφνικά –, ή χρόνια – δηλαδή να υπάρχει για καιρό. Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που καλείστε να απαντήσετε ώστε να καταλάβετε τι συμβαίνει και να βοηθήσετε τον/την κτηνίατρο να διαγνώσει το πρόβλημα, σχετίζεται με τη διάρκεια του συμπτώματος.

Αν η γάτα σας ξεκίνησε να κουτσαίνει ξαφνικά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό μαλακού ιστού, όπως ένα διάστρεμμα ή κάταγμα του ποδιού. Αν το πρόβλημα είναι χρόνιο, τότε συνήθως οφείλεται σε αρθρίτιδα ή σε κάποιον τραυματισμό που δεν έχει θεραπευτεί πλήρως.

Είναι σημαντικό να μοιραστείτε με τον/την κτηνίατρο τις εξής πληροφορίες: πότε ξεκίνησε να κουτσαίνει η γάτα, πόσο έχει διαρκέσει, αν είναι συνεχές ή διακοπτόμενο, και αν είδατε κάποιο ατύχημα (όπως πέσιμο).

Τι να κάνετε αν κουτσαίνει η γάτα σας

Αν η γάτα σας κουτσαίνει για πάνω από 24 ώρες, είναι σημαντικό να την πάτε σε κτηνίατρο. Ο/η κτηνίατρος θα σας ζητήσει το αναλυτικό ιστορικό της και θα πραγματοποιήσει κλινική και ορθοπεδική εξέταση στη γάτα σας. Θα ελέγξει την ευλυγισία και το εύρος των κινήσεών της, και θα αναζητήσει περιοχές στις οποίες νιώθει πόνο ή εμφανίζει φλεγμονή. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να κάνει ακτινογραφίες στη γάτα σας για να προσδιορίσει την αιτία που κουτσαίνει. Αφού διαγνωστεί η αιτία του προβλήματος, ο/η κτηνίατρος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεύοντας μια γάτα που κουτσαίνει

Μία από τις συχνότερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για μια γάτα που κουτσαίνει είναι το μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο Onsior. Το φάρμακο αυτό βοηθά με τον πόνο και τις φλεγμονές που προκαλούνται από τραυματισμούς μαλακού ιστού στην περίπτωση που η γάτα σας έχει υποστεί κάποιο διάστρεμμα. Ο/η κτηνίατρος μπορεί να σας υποδείξει να μην αφήνετε τη γάτα σας να τρέχει, να πηδά, και να σκαρφαλώνει για κάποιες μέρες.

Μπορεί, ακόμα, να σας συνταγογραφήσει το αναλγητικό Gabapentin, ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου. Το φάρμακο αυτό δρα κάπως ως ελαφρύ ηρεμιστικό και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία στη γάτα σας, οπότε μην ανησυχήσετε αν τη δείτε λίγο “πεσμένη”.

Μην χορηγήσετε κανένα φάρμακο στη γάτα σας χωρίς κτηνιατρική συνταγή.

Θεραπεύοντας ένα κάταγμα

Αν η γάτα σας κουτσαίνει λόγω κάποιου κατάγματος, εκτός από τη χορήγηση των φαρμάκων, μπορεί να χρειαστεί να δέσετε το πόδι σας, ή να πρέπει να γίνει ακόμα και εγχείρηση.

Ο/η κτηνίατρος θα σας προτείνει το ιδανικότερο πρόγραμμα φροντίδας για τη γάτα σας βάσει του τύπου και της σοβαρότητας του κατάγματος. Η γάτα σας θα πρέπει να κάτσει μέσα στο σπίτι και όχι στον κήπο ή στην αυλή, μέχρι να θεραπευτεί.

Θεραπεύοντας την αρθρίτιδα

Αν η αρθρίτιδα είναι η αιτία που η γάτα σας κουτσαίνει, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές οδοί που μπορείτε να ακολουθήσετε. Η γάτα σας θα χρειαστεί αναλγητικά για τον πόνο, και μπορεί να πάρει συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις ώστε να καθυστερήσει η εξέλιξη της ασθένειας.

Αν η γάτα σας συνεχίζει να πονάει, μπορείτε να δοκιμάσετε βελονισμό ή φυσικοθεραπείες για να βελτιωθεί η ευλυγισία της και να μειωθεί ο πόνος. Υπάρχουν κι άλλες θεραπείες στις οποίες μπορεί να καταφύγει ο/η κτηνίατρός σας αν οι παραπάνω δεν λειτουργούν.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να θεραπευτεί το πόδι της γάτας σας;

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σχετικές με την παροχή βοήθειας σε μια γάτα που κουτσαίνει είναι η διατήρησή της σε μια κάποια ηρεμία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να κρατήσει από λίγες μέρες έως αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με το είδος του τραυματισμού. Κατά την περίοδο της ανάρρωσης, η γάτα σας δεν πρέπει να τρέχει, να πηδά, και να σκαρφαλώνει, καθώς αυτό θα επιβαρύνει παραπάνω το τραυματισμένο πόδι. Προτιμήστε εκείνες τις μέρες να κρατάτε τη γάτα σας μέσα.

Φυσικά, δεν αρνούμαστε ότι είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς τη γάτα του ήσυχη. Σ’ αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν παιχνίδια-ταΐστρες, ένα παράθυρο με θέα, ή ακόμα και η οθόνη της τηλεόρασης.

https://www.topetmou.gr/