Το άσθμα είναι ένα αλλεργικό – φλεγμονώδες νόσημα των κατώτερων αεροφόρων οδών (βρόγχων) της γάτας που προσβάλει περίπου το 1 – 5% των κατοικίδιων γατών.
Γράφει η Έμυ Τόττα Κτηνίατρος, DVM, Cert AVP, PGCert VPS, Μετεκπαιδευθείσα στη Μ.Α.Ε.Θ Κ.Ζ.Σ, Α.Π.Θ
Σύμφωνα με την επικρατέστερη μέχρι στιγμής άποψη, πρόκειται για αντίδραση υπερευαισθησίας τύπου Ι σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα που οδηγεί σε φλεγμονή των αεραγωγών και αυτόματο αλλά αναστρέψιμο βρογχόσπασμο. Την μεγαλύτερη προδιάθεση την έχουν οι νεαρές ενήλικες γάτες και κυρίως οι γάτες που ανήκουν στις Siamese & Oriental φυλές.
Τα κύρια συμπτώματα είναι:
● Υφέσεις και εξάρσεις
● Βήχας παροξυστικός, συνεχής ή διαλείπων
● Δύσπνοια
● Αναπνοή με ανοιχτό το στόμα
● Κυάνωση
● Συριγμός (Σφύριγμα κατά την αναπνοή)
● Εύκολη κόπωση
Η διάγνωση γίνεται με ακτινογραφίες θώρακα (βρογχικού τύπου αλλοιώσεις και άλλα ευρήματα, ενώ οι φυσιολογικές δεν αποκλείουν τη διάγνωση), αιματολογικές, ορολογικές εξετάσεις, παρασιτολογικές κοπράνων κ.ά. (που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση αποκλείοντας νοσήματα άλλης αιτιολογίας), καθώς και κυτταρολογική εξέταση δείγματος βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος (που μπορεί να συντελέσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης) αλλά μόνο σε γάτες σε σταθερή κατάσταση, καθώς η διαδικασία απαιτεί γενική αναισθησία.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι γάτες με οξεία δύσπνοια απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση και άμεση έναρξη θεραπείας παρακάμπτοντας πολλές φορές όλα τα διαγνωστικά στάδια.
Η επείγουσα αντιμετώπιση περιλαμβάνει θεραπεία με οξυγόνο, ενέσιμα βρογχοδιασταλτικά και κορτιζόνη, ήπια ηρεμιστικά φάρμακα, ενώ η μακροχρόνια αντιμετώπιση περιλαμβάνει βρογχοδιασταλτικά μέχρι τη σταθεροποίηση της νόσου, κορτιζόνη (αρχικά από του στόματος και στη συνέχεια αγωγή ως εισπνεόμενο ανάλογα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου), και λοιπές αγωγές (βλεννολυτικά, νεφελώματα, αντιβιοτικά ή αντιπαρασιτικά κατά περίπτωση).
Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό είναι και το κομμάτι της πρόληψης με αποφυγή έκθεσης σε πιθανά αλλεργιογόνα: καπνός, αερολύματα, αποσμητικά χώρου, σκόνη από την αμμοδόχο κ.ά.
*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Η Έμυ Τόττα DVM, Cert AVP, PGCert VPS, Μετεκπεδευθείσα στη Μ.Α.Ε.Θ. Κ.Ζ.Σ., Α.Π.Θ. εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ η οποία προφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.