«Μπλόκο» της Άγκυρας στις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ - «Δικτάτορας που ακυρώνει συμφωνίες ο Ερντογάν», απαντά το Τελ Αβίβ

Μετά από μήνες επιθέσεων κατά του Ισραήλ και του πρωθυπουργού του, Νετανιάχου, η Άγκυρα βάζει οριστικό μπλόκο και στις εμπορικές σχέσεις της με το Τελ Αβίβ, που σύμφωνα με υπολογισμούς αγγίζουν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Το μπλόκο των εμπορικών συναλλαγών, περιλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών, θα συνεχιστεί έως ότου διασφαλιστεί η μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ξεκινήσει η απρόσκοπτη παροχή βοήθειας στην περιοχή», τόνισε ο Ομπερ Μπολάτ, υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι Τούρκοι εξαγωγείς αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές για τα προϊόντα τους, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο «δικτάτορα που ακυρώνει συμφωνίες».

Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν αντίποινα κατά της Τουρκίας, καθώς συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Σε βομβαρδισμό σπιτιού στη Βόρεια Ράφα έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, μεταξύ τους και τέσσερα παιδιά.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το θάνατο δύο κρατουμένων παλαιστινίων, μεταξύ τους και του διευθυντή της Ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Όμως, πέραν των πολιτών, βαρύς είναι και ο φόρος αίματος των δημοσιογράφων που καλύπτουν των πόλεμο στη Γάζα.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας για την ελευθερία του Τύπου, απονεμήθηκε το ομώνυμο βραβείο σε όλους τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, ενώ συνάδελφοί τους έσπευσαν να τους στηρίξουν με διαμαρτυρία στη Δυτική Όχθη.

ΟΗΕ: Το κόστος της ανοικοδόμησης της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολάρια

O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτίμησε σήμερα μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το κόστος της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει ισοπεδωθεί από έναν καταστροφικό πόλεμο, που ήδη διαρκεί 7 μήνες, μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, εξαιτίας του άνευ προηγουμένου εύρους των καταστροφών.

«Οι εκτιμήσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για τη συνολική ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας υπερβαίνουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσαν να ανέλθουν έως τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Αμπντάλα αλ-Νταρντάρι, διευθυντής του περιφερειακού γραφείου για τα Αραβικά Κράτη του UNDP, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Αμάν.

«Το εύρος της καταστροφής είναι τεράστιο και άνευ προηγουμένου (…). Πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε ο Νταρντάρι, που είναι επίσης αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν η ανοικοδόμηση διεξαγόταν σύμφωνα με την παραδοσιακή διαδικασία, «αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες και ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει δεκαετίες».

«Είναι επομένως σημαντικό να ενεργήσουμε ταχέως για να μεταστεγάσουμε τους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς κατοικίες και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις ζωές τους σε οικονομικό, κοινωνικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και αυτό πρέπει να γίνει εντός των τριών πρώτων ετών μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

Επιπλέον, εκτίμησε σε «37 εκατομμύρια τόνους» τον όγκο των συντριμμιών που έχουν συγκεντρωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις εκρήξεις. «Μιλάμε για έναν κολοσσιαίο αριθμό και αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ήδη προσεγγίζει τους 40 εκατομμύρια τόνους».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ διευκρίνισε επίσης ότι «το 72% όλων των κατοικιών έχει ολικώς ή μερικών καταστραφεί».

«Η ανοικοδόμηση πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή, αποτελεσματικότητα και με έναν εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο, διότι εμείς αγνοούμε πώς ο πόλεμος θα τερματιστεί» και τι είδους διοίκηση θα εγκατασταθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης