Κάθε χρόνο, έως και 30 εκατομμύρια επισκέψεις γιατρών γίνονται σε ασθενείς που θέλουν να αντιμετωπίσουν τον επίμονο βήχα.
Πολλοί άνθρωποι επίσης δεν αναζητούν θεραπεία για τον βήχα καθώς πρόκειται για σύμπτωμα τόσο του κοινού κρυολογήματος όσο και της γρίπης. Όταν έχετε βήχα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι διακόπτει τον ύπνο σας.
Πώς το κρυολόγημα επηρεάζει τον ύπνο σας;
Πάνω από το 40% των ανθρώπων αναφέρει πως το να κοιμάται περισσότερο από το κανονικό όταν είναι άρρωστοι βοηθά. Ωστόσο, είναι φυσικό να έχετε πρόβλημα με τον ύπνο όταν έχετε κρυολόγημα. Σε μια έρευνα που διεξήχθη σε πολλές χώρες, το 46% των ανθρώπων ανέφεραν ότι το κρυολόγημα ή η γρίπη διαταράσσουν την ικανότητά τους να κοιμούνται καλά. Επιπλέον, το 94% ανέφερε ότι όταν είναι άρρωστοι με κρυολόγημα ή γρίπη, τα συμπτώματα τους ξυπνούν τη νύχτα.
Αν και ο βήχας είναι το σύμπτωμα που είναι πιο πιθανό να σας ξυπνήσει τη νύχτα όταν έχετε κρυολόγημα, άλλα συμπτώματα κρυολογήματος όπως πόνοι, πονόλαιμος, καταρροή και η ανάγκη για φτέρνισμα μπορεί επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σας. Τα άτομα που παρουσιάζουν πυρετό μπορεί να έχουν πυρετώδη όνειρα. Αυτά τα ασυνήθιστα, αρνητικά όνειρα θα μπορούσαν επίσης να κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο ενώ είστε άρρωστοι.
Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποκτήσει τον ύπνο που χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα:
- Καταναλώστε μέλι
- Δοκιμάστε σιρόπι για τον βήχα
- Δοκιμάστε ένα ρινικό αποσυμφορητικό
- Πιείτε ένα ζεστό υγρό
- Ανυψώστε το κεφάλι και το λαιμό σας
- Μην ξαπλώνετε ανάσκελα
- Η σημασία του ύπνου
Καταναλώστε μέλι
Πριν τα φάρμακα για το κρυολόγημα, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να δίνουν στα παιδιά ηλικίας άνω των 12 μηνών μέλι ως ασφαλέστερη θεραπεία για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κρύο. Για τα μη βρέφη παιδιά, η κατανάλωση μελιού πριν τον ύπνο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το πόσο συχνά και πόσο έντονα βήχει ένα παιδί τη νύχτα.
Οι ερευνητές επικεντρώνουν τις μελέτες τους για την επίδραση του μελιού ιδιαίτερα στα παιδιά, επειδή τα φάρμακα για τον βήχα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή ενέχουν περισσότερους κινδύνους για τα παιδιά από ό,τι για τους ενήλικες, επομένως η εύρεση εναλλακτικής θεραπείας είναι πιο σημαντική για αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, και οι ενήλικες μπορούν να δοκιμάσουν το μέλι ως θεραπεία του βήχα. Το μέλι είναι γνωστό ότι έχει πολλαπλές προστατευτικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι αντιικό, αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό.
Δοκιμάστε σιρόπι για τον βήχα
Ως μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος, ο βήχας εξυπηρετεί έναν σκοπό. Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν τον βήχα μπορεί να επηρεάσει το χρόνο που χρειάζεται ένα άτομο για να αναρρώσει από την ασθένειά του. Εάν διαπιστώσετε ότι το φάρμακο για τον βήχα σας βοηθά να κοιμηθείτε, τότε ίσως αξίζει τον κόπο να το χρησιμοποιείτε με μέτρο, έχοντας κατά νου τις πιθανές παρενέργειες. Για ξηρό βήχα, μια παστίλια μπορεί να είναι αρκετή για να ηρεμήσει το αντανακλαστικό του βήχα, ώστε να μπορέσετε να αποκοιμηθείτε.
Διάφορες ερευνητικές μελέτες καταλήγουν σε μικτά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τον βήχα. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα φάρμακα για τον βήχα δεν προσφέρουν περισσότερο όφελος από ένα εικονικό φάρμακο και πολλά φάρμακα για τον βήχα συνδέονται με δυσάρεστες παρενέργειες.
Δοκιμάστε ένα ρινικό αποσυμφορητικό
Τα ρινικά αποσυμφορητικά περιέχουν ουσίες που στοχεύουν τα αιμοφόρα αγγεία για να αποσυμφωρηθούν οι ρινικές οδοί και να αποβληθεί η ρινική σταγόνα, κάτι που έμμεσα βοηθά στη μείωση του βήχα τη νύχτα. Τα περισσότερα ρινικά αποσυμφορητικά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή με τη μορφή δισκίων, σταγόνων ή ρινικών σπρέι.
Όπως και η έρευνα για τη θεραπεία του βήχα, οι μελέτες σχετικά με τη χρήση ρινικών αποσυμφορητικών για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Αν και μπορεί να λειτουργήσουν σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλους, ναυτία, ζάλη και αϋπνία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από πέντε ημέρες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των έξι ετών.
Πιείτε ένα ζεστό υγρό
Το ζεστό τσάι και η κοτόσουπα είναι δημοφιλείς σπιτικές θεραπείες που συχνά λέγεται ότι ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, αν και η επίδραση των ζεστών υγρών στο κρυολόγημα δεν έχει μελετηθεί ευρέως. Μια μελέτη της δεκαετίας του 1970 διαπίστωσε ότι η κατάποση ζεστών υγρών, όπως ζεστό νερό ή κοτόσουπα, μείωσε τη ρινική συμφόρηση.
Μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα ζεστό ρόφημα δεν είχε καμία αντικειμενική επίδραση στην ικανότητα του ανθρώπου να αναπνέει εύκολα από τη μύτη, αλλά ορισμένοι ανέφεραν ότι μπορούσαν να αναπνέουν πιο εύκολα αφού κατανάλωσαν ένα ζεστό ρόφημα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που έπιναν το ζεστό ρόφημα ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο κρύο και κουρασμένοι και ότι ο λαιμός τους δεν πονούσε τόσο. Εν κατακλείδι, αξίζει να δοκιμάσετε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή ένα μπολ σούπα όταν δεν αισθάνεστε τόσο καλά.
Ανυψώστε το κεφάλι και το λαιμό σας
Ο βήχας που σχετίζεται με τις ρινικές εκκρίσεις μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα όταν ένα άτομο ξαπλώνει, λόγω της βαρύτητας. Εάν ο βήχας σας φαίνεται να επιδεινώνεται μόλις ξαπλώσετε, δοκιμάστε να στηρίζετε κάπου το κεφάλι και το λαιμό σας. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή πολλά μαξιλάρια για να νιώσετε άνετα ενώ ξαπλώνετε σε μια στάση που κρατά το κεφάλι σας ψηλά πάνω από το υπόλοιπο σώμα σας. Αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες, δεν είναι μια συνιστώμενη θεραπεία για μικρά παιδιά.
Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα
Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι τα υψηλότερα επίπεδα υγρασίας είναι πιο ευνοϊκές για τον καθαρισμό των ρινικών διόδων, αν και άλλες μελέτες έχουν βρει έλλειψη στοιχείων σχετικά με το εάν η χρήση υγραντήρα επηρεάζει τα ρινικά συμπτώματα.
Εάν η κρεβατοκάμαρά σας είναι υπερβολικά στεγνή, μπορείτε να σκεφτείτε να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας μεταξύ του συνιστώμενου 30% έως 50%. Η διατήρηση των επιπέδων υγρασίας πάνω από 40% καθιστά επίσης τον ιό της γρίπης λιγότερο μολυσματικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία άλλων στο νοικοκυριό σας. Ένα σπίτι που είναι πολύ υγρό μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα των αεραγωγών για μερικούς ανθρώπους, επομένως είναι καλύτερο να παραμείνετε εντός των συνιστώμενων ορίων. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά έναν υγραντήρα και να χρησιμοποιείτε μόνο αποσταγμένο νερό.
Μην ξαπλώνετε ανάσκελα
Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν βήχα τη νύχτα — που ονομάζεται νυχτερινός βήχας — για πολλούς λόγους. Το σώμα μας βήχει φυσικά για να μας προστατεύσει αφαιρώντας βλέννα και ξένα αντικείμενα από την τραχεία και τους πνεύμονες. Γενικά, ο βήχας έχει την ίδια λειτουργία είτε συμβαίνει τη νύχτα είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όταν είστε άρρωστοι, ο βήχας σας μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα λόγω οπισθρινικής σταγόνας. Η μεταρινική ενστάλαξη αναφέρεται σε εκκρίσεις που τρέχουν στο πίσω μέρος του λαιμού αντί να βγαίνουν από τη μύτη. Αυτό το σύμπτωμα συχνά συνοδεύει ένα κρυολόγημα, καθώς και τη γρίπη και τις αλλεργίες. Το να ξαπλώνετε ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει τη ρινική σταγόνα, γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσετε χειρότερο βήχα τη νύχτα.
Η σημασία του ύπνου
Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δεν έχουν βρει ακόμη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, αλλά συνιστούν να ξεκουράζεστε αρκετά καθώς αναρρώνετε. Ο ύπνος και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα, επομένως ο επαρκής ύπνος γενικά προάγει την ανάρρωση. Έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος βελτιώνει την ανοσία λόγω των επιπτώσεών του στις ορμόνες του σώματος και της απόκρισης της φλεγμονής.
Άτομα που στερούνται ύπνου την εβδομάδα πριν από την έκθεση στον ιό του κρυολογήματος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα από τα άτομα που κοιμούνται επαρκώς. Μελέτες υποδεικνύουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες τη νύχτα έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα από εκείνους που κοιμούνται περισσότερες από επτά ώρες τη νύχτα. Όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κρυολογήματος από εκείνους που κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες.
Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας
Το κοινό κρυολόγημα και τα συναφή συμπτώματά του, όπως ο βήχας, συνήθως διαρκούν περίπου επτά έως 10 ημέρες. Εάν τα συμπτώματα του βήχα ή του κρυολογήματος επιμένουν πέρα από αυτό το χρονικό πλαίσιο ή τα αισθάνεστε ιδιαίτερα έντονα, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Αν και πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν εύκολα από το κρυολόγημα, όσοι έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ορισμένες ασθένειες κινδυνεύουν να εξελιχθεί το κρυολόγημα σε πιο σοβαρή λοίμωξη, όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα.