Συγκλονιστικές εικόνες στη Γάζα: Τεράστιος κρατήρας ύστερα από ισραηλινή επιδρομή

Αδιέξοδο με το άνοιγμα της Ράφα

Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει μέχρι αυτή την ώρα την βόρεια Γάζα με προορισμό περιοχές στον νότο, πριν από την μεγάλη χερσαία επίθεση που αναμένεται να εξαπολύσει το Ισραήλ, ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η διάβαση της Ράφα παραμένει κλειστή παρά το πλήθος κόσμου που συγκεντρώνεται στις πύλες και τις αυξανόμενες εκκλήσεις να επιτραπεί η είσοδος για την διανομή τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και καυσίμων στη Γάζα.

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άτομα κρατούνται ως όμηροι από τη Χαμάς – αριθμός που αυξήθηκε κατά 44 σε σύγκριση με αυτόν που ανακοινώθηκε χθες.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η Χαμάς διέψευσαν νωρίτερα αναφορές ότι υπήρχε εκεχειρία προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα με την Αίγυπτο.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Τελ Αβίβ για νέες συναντήσεις, μετά τα ταξίδια που έκανε σε αραβικά έθνη, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν επείγουσες συνομιλίες για τον πόλεμο της Γάζας μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη (17/10). Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τριπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια για την Παλαιστίνη.

Τεράστιος κρατήρας μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Khan Younis

Στην Khan Younis, στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, έχει σχηματιστεί ένας τεράστιος κρατήρας μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Πηγή: Mahmud Hams/AFP

Πηγή: Haitham Imad/EPA

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους της βόρειας Γάζας—περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι—να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα του θύλακα επισημαίνοντας ότι στοχοθετούν την πόλη της Γάζας, προκειμένου να καταστρέψουν το επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σήμερα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει για κάποιες ώρες – από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)- τους διαδρόμους απομάκρυνσης προς νότο

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», τόνισε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στο πέρασμα της Ράφα σήμερα το πρωί με την ελπίδα ότι θα ανοίξει
Πηγή: Reuters

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης