Πανεπιστήμιο Πατρών: Το πρώτο ΑΕΙ που βγαίνει εκτός συνόρων με παράρτημα στην Αλεξάνδρεια

 

 

Σάρκα και οστά για το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πάτρας στην Αλεξάνδρεια - Εντός των επόμενων δύο ετών η λειτουργία του, με δίδακτρα και προγράμματα σπουδών ελληνόφωνα και αγγλόφωνα

Το πρώτο παράρτημα ελληνικού ΑΕΙ στο εξωτερικό σύντομα θα είναι πραγματικότητα και μάλιστα θα λειτουργήσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το πανεπιστήμιο που θα «σπάσει το νήμα» στον αγώνα των ελληνικών ΑΕΙ για διεθνοποίηση είναι εκείνο της Πάτρας, το οποίο ξεκίνησε διερευνητικά συζητήσεις για να καλύψει νομοθετικά τις πολλές και πλούσιες συνεργασίες του με τα πανεπιστήμια της Κίνας, αλλά… βρέθηκε με το ένα επιστημονικό του «πόδι» στην Αίγυπτο. Ετσι, στη διάρκεια των συζητήσεων με αρμόδιους φορείς, πρεσβείες και προξενεία, εκφράστηκε ζωηρά το ενδιαφέρον για τη λειτουργία ελληνικών πανεπιστημίων στη Αλεξάνδρεια.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα» η αλήθεια είναι πως η γεωπολιτική σημασία του εγχειρήματος αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά κριτήρια στην υλοποίηση του νέου σχεδίου του Ιδρύματος Πατρών, με το δεδομένο ότι η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας θα υποδεχτεί και θα στηρίξει το όλο εγχείρημα, το οποίο πήρε άλλωστε υπό την αιγίδα της και η ελληνική Βουλή.  Το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών θα λειτουργεί με δίδακτρα, κάτι που δεν είναι μια αίσθηση ξένη για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καθώς τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν ήδη εκτεθεί στη διαχείρισή τους με τη δυνατότητα που τους έχει δώσει ο νόμος να προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές επί πληρωμή, αλλά και με τα νέα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματά τους.

Η υπογραφή της συμφωνίας του ελληνικού πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου θα γίνει στις 22 του μήνα, ενώ όπως αναφέρουν στο «Βήμα» οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, πιθανότατα θα περιλαμβάνει δυο διαφορετικά προγράμματα: ένα ελληνόφωνο που θα απευθύνεται στην Ομογένεια ολόκληρης της αφρικανικής περιοχής, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε αιγύπτιους φοιτητές και φοιτήτριες να σπουδάζουν στον τόπο τους ή σε έλληνες νέους και νέες να επισκέπτονται ακαδημαϊκά την Αλεξάνδρεια, και ένα αγγλόφωνο που θα απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες από όλον το κόσμο. Αντικείμενο των σπουδών σε πρώτη φάση τα ανθρωπιστικά επιστημονικά πεδία, αλλά πιθανά και τα πολυτεχνικά.

Στα αρχικά σχέδια σύστασης του παραρτήματος αυτού βέβαια προβλέπεται η σκέψη να λειτουργήσουν τελικά στην Αλεξάνδρεια περισσότερα του ενός ελληνικά ΑΕΙ υπό μια κοινή επιστημονική «ομπρέλα» συνεργασίας που θα μεταφέρει εκεί εκπροσώπους απο πολλές ακαδημαϊκές περιοχές.

 

 

ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

Στην εκδήλωση που θα γίνει στην Αλεξάνδρεια για την υπογραφή της συμφωνίας, εκτός από τους εκπροσώπους των δυο πλευρών, θα συμμετάσχει και ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος, ο οποίος υπό την ιδιότητα του πρώην υφυπουργού Παιδείας συμμετείχε στον σχεδιασμό της. Η λειτουργία του παραρτήματος αναμένεται μέσα στα επόμενα 2 έτη, ενώ κατά τη συγκρότησή του θα προστατευτούν και θα αξιοποιηθούν οι ελληνικές δομές, τα κτίρια και τα μνημεία στην πόλη, ενώ θα διασωθούν και θα ψηφιοποιηθούν χειρόγραφα και αρχεία που κινδυνεύουν σήμερα να καταστραφούν (αρχεία προξενείου, ιστορικά αρχεία, απόρρητα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχαία και βυζαντινά χειρόγραφα Πατριαρχείου κ.ά.).

«Η ιδέα μας αφορά τη δημιουργία ενός ελληνικού ιδρύματος αιγυπτιακού δικαίου με αναγνωρισμένα πτυχία, που θα αποτελεί ελληνο-αιγυπτιακή πολιτιστική γέφυρα με προσανατολισμό διεθνή, ώστε να καταστεί κόμβος για την προβολή της Ελλάδας (και, φυσικά, και της Αιγύπτου) στην Αλεξάνδρεια» λέει σχετικά ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών Διονύσης Μαντζαβίνος.

«Η λειτουργία του θα βασίζεται σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά κριτήρια και πρότυπα αριστείας, ενώ θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα γεωγραφικής εγγύτητας της Αιγύπτου με την Ελλάδα αλλά και τους πολιτιστικούς δεσμούς χιλιετιών των δύο χωρών» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας. «Η δράση περιλαμβάνει τη συμμετοχή του Ιδρύματός μας, της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας, αλλά και της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρίας Ειρήνης Βιλτανιώτη.

tovima

Διαβάστε επίσης