Λέκκας: Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο πλημμυρών σε πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας - «Καμπανάκι» κινδύνου για τον Κρόνιο Λόφο στην Αρχαία Ολυμπία

Οι βιαστικές παρεμβάσεις μετά την πυρκαγιά δεν απέδωσαν

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε πυρόπληκτες περιοχές απηύθυνε ο Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος ειδικότερα σε περιοχές της Ηλείας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Ο Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρεται σε πρακτικές που απέδωσαν και άλλες που έκαναν το ακριβώς αντίθετο, σε παρέμβασή του στην εφημερίδα «Πατρίς». Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στον Κρόνιο Λόφο, επειδή ήταν βιαστικές λόγω και της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν απέδωσαν.

Πιο αναλυτικά, ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικές τοποθεσίες στην Αρχαία Ολυμπία, οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 5: “Μνημείο Πιέρ Ντε Κουμπέρτιν, Αρχαία Ολυμπία, Πυρκαγιές 2007 – Επιτυχημένη συγκράτηση εδαφών από κορμούς που τοποθετήθηκαν πάνω σε μαργαϊκές αποθέσεις».

pier-olympia.jpg

Μνημείο Πιέρ Ντε Κουμπέρτιν, Αρχαία Ολυμπία: Επιτυχής Συγκράτηση εδάφους με κορμούς

 

Αντίθετα, στην ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 6 τονίζεται ότι: «Κρόνιος Λόφος, Αρχαία Ολυμπία, Πυρκαγιές 2007 –  Εδαφική μάζα και κορμοί προστασίας, παρασύρθηκαν όλα μαζί προς τα κατάντη, επιφέροντας μεγάλες αλλοιώσεις στο προστατευόμενο μνημείο».

kronios-lofos_1.jpg

Κρόνιος Λόφος, Αρχαία Ολυμπία: Καταστροφή κορμών προστασίας

 

Όπως δηλώνει ο κ. Λέκκας στην εφημερίδα, «εάν εστιάσουμε στον Κρόνιο Λόφο θα δούμε ότι η εικόνα που υπήρχε πριν από το 2007, την οποία είχαμε αποτυπώσει πάρα πολλές φορές γιατί δουλεύουμε στην Ηλεία τα τελευταία 30 χρόνια, δεν είναι ίδια, έχει αλλάξει. Αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007 έγιναν και θετικές και αρνητικές διαδικασίες και παρεμβάσεις. Σε ορισμένα σημεία απέδωσαν, όπως είναι στο Μνημείο Κουμπερντέν ή σε άλλα σημεία, όπου πραγματικά τα έργα συγκράτησαν έδαφος, την αλλοίωση της μορφολογίας και έδωσαν τη δυνατότητα το δάσος να πάρει ‘’πάνω του’’ και εν μέρει να αναγεννηθεί.  Σε άλλα σημεία, όπως στον Κρόνιο Λόφο, οι παρεμβάσεις επειδή ήταν βιαστικές ενόψει και της αφής της Ολυμπιακής Φλόγες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν απέδωσαν και καταγράφονται στα αρνητικά. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με θετικές και αρνητικές παρεμβάσεις. Βεβαίως, αυτό παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. Στον Κρόνιο Λόφο ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αλλά μειωμένος σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια».

Όπως τόνισε στην έρευνά του ο Διευθυντής του ΠΜΣ, Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόστηκαν επιτυχημένες παρεμβάσεις, ενώ σε άλλες τα μέτρα που ελήφθησαν, όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά ενίσχυσαν το επίπεδο του κινδύνου.

Η ανάλυση προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας των επιστημόνων, στελεχών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τις πυρόπληκτες περιοχές, στις οποίες είτε εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, είτε ο πλημμυρικός κίνδυνος ήταν και παραμένει υψηλότατος. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά σε πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, με πέντε θετικές περιπτώσεις παρεμβάσεων και πέντε αρνητικές.

Στην Ηλεία γενικότερα το δάσος ανέκαμψε

Με αφορμή τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας ο κ. Λέκκας σημείωσε στην «Πατρίς» πως «τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς του 2007 είναι καταλυτικά γιατί ουσιαστικά 15 χρόνια μετά η περιοχή δεν έχει αποκτήσει τη μορφή που είχε πριν την πυρκαγιά. Και αυτό είναι ενδεικτικό του ότι σε ορισμένες περιοχές οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι διαχρονικές. Στην Ηλεία γενικότερα το δάσος ανέκαμψε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα φυσικογεωγραφικό περιβάλλον το οποίο ευνοεί την αναγέννηση του δάσους.  Δηλαδή, εάν κάποιος δεν ήξερε την περιοχή και την έβλεπε τώρα δε θα διαπίστωνε ότι είχε εκδηλωθεί τόσο μεγάλη φωτιά  Αυτό που συμβάλλει πάρα πολύ στην αναγέννηση του Νομού Ηλείας ειδικά είναι και τα εύφορα εδάφη, η φύση δηλαδή των  γεωλογικών σχηματισμών και των εδαφών, το κλίμα αλλά και οι μεγάλες βροχοπτώσεις».

Καταστροφική η πολιτική των «γρήγορων έργων»

Καταλήγοντας, ο έμπειρος Καθηγητής σε θέματα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών επεσήμανε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων και των φορέων του κράτους. «Είναι διαφορετική η επιστημονική προσέγγιση από τη νοοτροπία αυτών που κάθε φορά αποφασίζουν. Αυτοί που αποφασίζουν κάθε φορά δεν έχουν και τόσο υγιή κίνητρα. Διαχρονικά, τα 30 τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα αυτό υπάρχουν πολιτικές που επιβάλλουν τη γρήγορη κατασκευή έργων, με σκοπό να δείξουν ότι κάνουμε έργο, τα οποία είναι καταστροφικά».

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ