Πρόσχημα θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την σύσκεψη που συγκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Τετάρτη, με τον πρόεδρο της UEFA και τις διοικήσεις των ΠΑΕ, με στόχο να «κουκουλώσει», όπως υποστηρίζουν, τις κυβερνητικές ευθύνες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια
«Πυρ ομαδόν» κατά του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου δολοφονήθηκε άγρια ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής.
Την ώρα που επιμένουν στην παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου, στον οποίο χρεώνουν την πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας, «χάρις» στους οποίους μια ομάδα ακροδεξιών και νεοναζιστών Κροατών, υπό τον μανδύα των οπαδών ποδοσφαίρου, διέσχισε ανενόχλητη τη… μισή Ελλάδα και κατέληξε στη Νέα Φιλαδέλφεια, αποφασισμένη να προκαλέσει επεισόδια, ακόμα και να σκοτώσει, κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την παραμονή Οικονόμου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και για τη δική του «αφωνία», όπως σημειώνουν, σχετικά με την υπόθεση.
Και ενώ κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της προφυλάκισης, ο πρωθυπουργός, όπως έγινε γνωστό, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της UEFA, με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Μετά τη συνάντησή τους, στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών, στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση στο φιάσκο με επικοινωνία δεν γίνεται
Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να κατεύνασε την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές ευθύνες στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας, αντίθετα, μάλιστα, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια και επικρίσεις περί «επικοινωνιακού τεχνάσματος Μητσοτάκη».
«Εδώ και τέσσερις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει βρει μια λέξη να πει για την άγρια δολοφονία στην Νέα Φιλαδέλφεια», επιμένει στην κριτική του κατά του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «ενώ ο ίδιος παραμένει εξαφανισμένος, σήμερα έγινε γνωστό από το γραφείο του ότι θα εμφανιστεί στις 16 Αυγούστου, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο της UEFA και τους προέδρους των ΠΑΕ».
«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας», σημειώνει η Κουμουνδούρου, για να τονίσει, ωστόσο, πως το γεγονός ότι 200 νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία «μπήκαν και διέσχισαν ανενόχλητοι την μισή χώρα μέχρι την Αθήνα με τραγικό επίλογο την δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, δεν είναι απλή υπόθεση για να την ξεπεράσει έτσι ο κ. Μητσοτάκης».
Και παρότι συμφωνεί με τη λήψη πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει στο Μαξίμου πως «η απάντηση στο πρωτοφανές φιάσκο, που οδήγησε στην δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, δεν μπορεί για άλλη μια φορά να είναι η επικοινωνία».
ΚΚΕ: Δεν θα «κουκουλώσει» τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες
«Επικοινωνιακό τέχνασμα» χαρακτηρίζει και το ΚΚΕ την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, σημειώνοντας μάλιστα πως αντικείμενο της σύσκεψης είναι η «δήθεν οπαδική βία», ενώ καταλογίζει «τεράστιες ευθύνες» στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την«ανενόχλητη» κάθοδο των νεοναζιστών Κροατών στην Ελλάδα, «εν πλήρει γνώσει του κρατικού μηχανισμού».
«Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα, όπως η σύσκεψη του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της δήθεν ‘οπαδικής βίας’ – και μάλιστα με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΠΑΕ – δεν μπορεί να ‘κουκουλώσει’ τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεκάδες εξοπλισμένοι ναζί, εν πλήρει γνώσει του κρατικού μηχανισμού, έφτασαν ανενόχλητοι από την Κροατία στη Νέα Φιλαδέλφεια και, σε συνεργασία με ντόπιους ομοϊδεάτες τους, δολοφόνησαν τον Μιχάλη Κατσουρή», τονίζει ο Περισσός.
Και προσθέτει πως η σύσκεψη αυτή του πρωθυπουργού «φυσικά, δεν μπορεί να κρύψει ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και τα ‘νήματα’ που συνδέουν τους ‘οπαδικούς στρατούς’ με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και με θύλακες του κρατικού μηχανισμού, είναι αυτά που στρώνουν το έδαφος για τέτοια περιστατικά».
ΠΑΣΟΚ: «Η πολιτική ευθύνη δεν μπορεί να ερμηνεύεται κατά το γαλάζιο συμφέρον»
Για το θέμα της πολιτικής ευθύνης που… δεν ανέλαβε – όπως καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση – ο αρμόδιος υπουργός, μίλησε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, παραθέτοντας μάλιστα ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον πρόσφατο βίο της νέας κυβέρνησης.
«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να συζητήσουμε σοβαρά για τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν, όπως ‘σε πόσες δολοφονίες, αλήθεια, παραιτείται ένας υπουργός;’, για το εάν η ευθιξία είναι ‘λάστιχο’, για το τι σημαίνει πρακτικά πολιτική ευθύνη», σημείωσε και προσέθεσε ότι «ο προβληματισμός συσσωρεύεται από όλα τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «’αποκεφαλίζουν’ τον κ. Πατούλη εν μία νυκτί για μια ζεϊμπεκιά, τον κ. Μηταράκη διότι έκανε διακοπές εν μέσω πυρκαγιών, αλλά παράλληλα η 111 Πτέρυγα Μάχης παραδίδεται στις φλόγες χωρίς ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ενώ εν συνεχεία διαδραματίζεται το φιάσκο που οδήγησε στην τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας».
Για να υπογραμμίσει πως «η χώρα δεν είναι ‘ξέφραγο αμπέλι’», αλλά και η «ορολογία» της πολιτικής ευθύνης «δεν μπορεί να αλλάζει ανά περίπτωση και να ‘ερμηνεύεται’ κατά το γαλάζιο συμφέρον».
Οι απαντήσεις στα κυβερνητικά επιχειρήματα για τον Οικονόμου
Την ίδια στιγμή, τα κυβερνητικά επιχειρήματα για το γεγονός ότι ο Γιάννης Οικονόμου ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη μόλις πριν από λίγες ημέρες – να μην ξεχνάμε, παρεμπιπτόντως, ότι υπήρξε και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα και το «Αθλητισμού», έστω και για ένα μήνα – καθώς και ότι ο υπουργός δεν καταστρώνει επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας, και πάλι δεν έπεισαν κανέναν, με τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια να έρχονται από την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη.
«Δηλαδή μέχρι να μάθει το υπουργείο του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα κλειστούμε στα σπίτια μας; Τι μήνυμα ασφάλειας στέλνει στην κοινωνία αυτή η ανευθυνότητα;», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, ως προς το μικρό χρονικό διάστημα της ανάληψης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου από τον κ. Οικονόμου.
Όσο για τα περί επιχειρησιακών σχεδίων, που δεν αποτελούν υπουργική αρμοδιότητα, ανέλαβε να απαντήσει… καταλλήλως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας: «Προφανώς, ούτε ο υπουργός Υγείας εξετάζει τους ασθενείς, ούτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σβήνει τις φωτιές. Αλλά υπάρχει μια αντικειμενική πολιτική ευθύνη, η οποία τι λέει; Ότι εγώ που είμαι ο αρμόδιος υπουργός – ακόμα και μια ημέρα να κατέχω το χαρτοφυλάκιο – οφείλω να ενημερωθώ, να εξετάσω αν υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν σαφές πως μερικές «καρατομήσεις» στην ΕΛ.ΑΣ. δεν αποτελούν ανάληψη ευθύνης, κάνοντας λόγο για νέα αποτυχία του «επιτελικού κράτους Μητσοτάκη» και για «φιάσκο», που όχι μόνο είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, αλλά και διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς.
Χαρακτηριστικό είναι πως η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή και τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια απασχόλησαν τον διεθνή Τύπο, που αναφέρεται στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA και στο θέμα της οπαδικής βίας, βάζοντας ζήτημα ασφάλειας των φιλάθλων στη χώρα μας.