Ο νέος «χάρτης» του Κοινοβουλίου μετά τις «καραμπόλες» στις έδρες - Ορκίζονται τη Δευτέρα οι βουλευτές

Οι αλλαγές στο προεδρείο

Μεγάλες «καραμπόλες» προκύπτουν στην κατανομή των εδρών των εκλογών της 25ης Ιουνίου, μετά από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, αλλάζει ο αριθμός  των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καθώς το κόμμα της Κουμουνδούρου υποχωρεί από τις 48 στις 47 έδρες, ενώ ο Περισσός εκλέγει 21 βουλευτές από 20 που είχε μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα κερδίζει μία έδρα στα Ιωάννινα όπου εκλέγεται ο Νίκος (Πάκος) Έξαρχος.


Μεγαλύτερες είναι οι ανακατατάξεις που γίνονται σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα η ΝΔ χάνει την έβδομη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στην οποία βρισκόταν η Μαρία Πολύζου. Η έδρα που χάνει η ΝΔ κερδίζεται από την Πλεύση Ελευθερίας και τον Αλέξανδρο Καζαμία, δεδομένου ότι το κόμμα Σπαρτιάτες, στο οποίο θα πήγαινε η έδρα δεν είχε υποβάλλει ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Επίσης το κυβερνών κόμμα έχει απώλειες στα Ιωάννινα, όπου τελικώς δεν εκλέγεται ο Γιώργος Αμυράς, αλλά και στην Δυτική Αττική, όπου τελικώς μένει εκτός ο Σταμάτης Πουλής. 

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει την έδρα στη Β΄ Πειραιά και έτσι επανέρχεται στην Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης, ο αρχαιότερος τη τάξει βουλευτής, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1974.

Η ΝΔ κερδίζει έδρα και στις Σέρρες, όπου εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίτης και τελικώς δεν εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η ΝΔ κερδίζει έδρα στην Α' Αθήνας και έτσι επανέρχεται στη Βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Η «καραμπόλα» τέλος με την μία από τις έδρες της Β' Πειραιά την οποία χάνει η Πλεύση Ελευθερίας και ο Χρήστος Αρίδας, οδηγεί και σε αλλαγές στην Α' Αθήνας, όπου χάνει την έδρα το κόμμα «Νίκη». Εκεί εκλεγόταν ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός ο οποίος πλέον αναγκαστικά θα κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης. Αντ΄ αυτης η ΝΙΚΗ βγάζει βουλευτή στην Δυτική Αττική, συγκεκριμένα τον δημοσιογράφο Γιώργο Παλαιτσάκη.
 

Το νέο προεδρείο

Τα 8 κόμματα θα λάβουν και νέα γραφεία, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποκτά δικό του εντός του μεγάρου, ως πρώην πρωθυπουργός εν ενεργεία βουλευτής 

Το πρωί της Τρίτης αναμένεται η Βουλή να εκλέξει και το νέο της προεδρείο με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να διεκδικεί τη δεύτερη-τυπικά τρίτη- θητεία του στη θέση του προέδρου ( το 2019 είχε λάβει 283 ψήφους). Από κει και πέρα ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για τα πρόσωπα που θα προταθούν από τα κόμματα. 

Στη ΝΔ φαίνεται πως θα υπάρξουν αλλαγές καθώς τη θέση του Νικήτα Κακλαμάνη πιθανότατα θα πάρει ο Γιάννης Πλακιωτάκης και του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ είναι αναμένεται να παραμείνει ακλόνητος ο Θανάσης Μπούρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει θολό το τοπίο αναφορικά με τη θέση αντιπροέδρου καθώς δεν είναι βέβαιο πως η Μερόπη Τζούφη θα τη διατηρήσει.

Και στο ΠΑΣΟΚ πάντως αναμένουν την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για το αν θα συνεχίσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Το ΚΚΕ παραδοσιακά επιλέγει τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η ΕΛΛΥΣΗ θα πρέπει να αποφασίσει να θα «θυσιάσει» τον μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Κώστα Χήτα.

Αντιπροέδρους έχουν δικαίωμα να προτείνουν και τα υπόλοιπα κόμματα με τους Σπαρτιάτες ωστόσο, να πέφτουν σε διακομματικό τοίχος αφού ο υποψήφιός τους δεν θα συγκεντρώσει τις 75 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή. 

Εφόσον όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν το μόνο που θα μένει για την εκκίνηση του κοινοβουλευτικού έργου είναι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης , το τριήμερο 6-8 και η παροχής ψήφος εμπιστοσύνης.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ