Με εντάσεις, συζήτηση σε υψηλούς τόνους και μηνύσεις από την πλευρά της κατηγορούμενης συνεχίστηκε η δίκη της 34χρονης μητέρας από την Πάτρα.
Στο εδώλιο του μάρτυρα βρέθηκε, για δεύτερη φορά, η καθηγήτρια Παιδοκαρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Αγγελική Καραντζά.
Ο συνήγορος της κατηγορούμενης μητέρας ξεκίνησε τις ερωτήσεις εστιάζοντας στο βάρος της καρδιάς του παιδιού.
Η μάρτυρας κατέθεσε ότι, στην ιατρική, ποτέ δεν εξετάζεται το βάρος. Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, ωστόσο, επέμεινε ότι η καρδιά του παιδιού θα μπορούσε να υποστεί ανακοπή ανά πάσα στιγμή, καθώς το βάρος της ήταν μόλις 47 γραμμάρια, ενώ σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή ιατροδικαστικής Δημήτρη Ψαρούλη, το φυσιολογικό βάρος της καρδιάς έπρεπε να είναι τα 125 με 150 γραμμάρια.
Α. Κούγιας: Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος μιας καρδιάς σε παιδί τέτοιας ηλικίας;
Α. Καραντζά: Δεν το γνωρίζω. Ξέρω ότι έχει το μέγεθος μιας γροθιάς ενήλικα.
Α. Κούγιας: Δεν γνωρίζετε το βάρος; Και είστε μια τόσο εξαιρετική γιατρός;
Α. Καραντζά: Όχι, δεν το γνωρίζω, δεν μετριέται ούτε αναφέρεται ποτέ. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό που εξετάζουμε πάντα δεν είναι το βάρος, αλλά οι διαστάσεις της καρδιάς σε σχέση με τις αναλογίες του ασθενή.
Α. Κούγιας: Το βάρος της καρδιάς έχει σχέση με το αν θα πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή, ένα παιδί να υποστεί συγκοπτικό επεισόδιο ή ανακοπή καρδιάς;
Α. Καραντζά: Δεν μετράμε ποτέ το βάρος της καρδιάς! Δεν το αξιολογούμε!
Α.Κούγιας: Κυρία μου άλλο σας ρώτησα
Α. Καραντζά: Δεν είμαι κυρία σας! Είμαι κυρία μάρτυρας!
Α. Κούγιας: Μίλησα με καθηγητή ιατροδικαστικής στη Θεσσαλονίκη και μου είπε ότι όλοι οι μάρτυρες γιατροί λένε ψέματα. Μου είπε «γίνεται να μην έχει αξιολογήσει κανεις την έκθεση Μπουζιανη που λεει ότι η καρδιά του παιδιού ζυγίζει μόνο 47 γραμμάρια;» Μου είπε ότι το φυσιολογικό βάρος 150, το παιδί αυτό ήταν προορισμένο να πεθάνει από ανακοπή γιατί η καρδια του ήταν το 1/3 της φυσιολογικής. Για εσάς είναι εν δύναμη ένα πρόσωπο που θα πρέπει να ελέγχεται συχνά;
Α. Καραντζά: Το παιδί είχε φυσιολογική λειτουργία και καρδιά φυσιολογικών διαστάσεων και στη συνέχεια στο Ωνάσειο επανεξετάστηκε και ήταν απολύτως φυσιολογικό. Η μαγνητική καρδιάς είναι μια πολυ ακριβή, εξειδικευμένη εξέταση που απαιτεί ολική νάρκωση, γιατί διαρκει 45’ και έτσι, ελαφρά την καρδιά, σε ένα παιδί με όλες τις εξετάσεις φυσιολογικές, δεν έχει καμία ένδειξη.
Μήνυση στη μάρτυρα από την κατηγορούμενη μητέρα
Η παιδοκαρδιολόγος, στην υπόθεση της Μαλένας και της Ίριδας, είχε καταθέσει ότι οι γιατροί του Καραμανδανείου είχαν επικοινωνήσει μαζί της μετά την ανακοπή του παιδιού. Κατά την ακροαματική διαδικασία υποστήριξε ότι η επικοινωνία είχε γίνει πριν από την ανακοπή, όπως έχουν καταθέσει και άλλοι γιατροί του Καραμανδανείου.
Η απάντησή αυτή έφερε την άμεση αντίδραση του υπερασπιστή της κατηγορούμενης, Αλέξη Κούγια.
«Υποβάλλω μήνυση για ψευδή κατάθεση και μακάρι να μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, γιατί η γυναίκα αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει φωτογραφίζοντας την εντολέα μου ως ένοχη. Ζητάμε την μεταβίβαση των πρακτικών στον εισαγγελέα» είπε ο Αλέξης Κούγιας.
Α. Κούγιας: Θυμάστε τι είχατε καταθέσει προανακριτικά; Όταν ρωτηθήκατε εκεί γιατί δεν αναφέρατε ποτέ ότι 8 και 9 του μήνα επικοινώνησε μαζί σας ο γιατρός του Καραμανδανείου.
Α. Καραντζά: Δεν ερωτήθηκα και για να είμαι ειλικρινής δεν το θυμόμουν. Όταν έγινε η ανακοπή με πήραν από το Καραμανδάνειο και με ρώτησαν λεπτομέρειες για την εξέταση του παιδιού 10 ημέρες πριν. Όπως και έπραξα και τους ενημέρωσα.
Α. Κούγιας: Γιατί η παιδίατρος παρέπεμψε την Τζωρτζίνα σε εσάς;
Α. Καραντζά: Η γιατρός δεν υποπτεύτηκε τίποτα. Με κάλεσε και μου είπε, όταν πέθανε η Ίριδα, θέλω να δεις το παιδί μήπως έχει πρόβλημα στην καρδιά.
Α. Κούγιας: Στην Ίριδα κάνατε όλες τις εξετάσεις;
Α. Καραντζά: Της έκανα υπέρηχο.
Α. Κούγιας: Γιατί δεν κάνατε ηλεκτροκαρδιογράφημα; Και το παιδί πέθανε;
Πρόεδρος: Μην απαντήσετε.
Α. Κούγιας: Προσφεύγω στο δικαστήριο και θέλω να μου επιτραπεί η ερώτηση για να αναδείξω ότι η εξεταζόμενη είναι μια εντελώς αναξιόπιστη μάρτυρας και εντελώς ανεπαρκής γιατρός, παρά το γεγονός ότι φέρει τον τίτλο της καθηγήτριας.
Εισαγγελέας: Η συγκεκριμένη ερώτηση άπτεται άλλης δικογραφίας. Η αξιοπιστία της μάρτυρος κρίνεται από το δικαστήριο, μέσα από την εξέταση της. Προτείνω να απορριφθεί η ερώτηση.
Α. Κούγιας: Το σύστημα αξιών της μάρτυρος της επιβάλει να λέει ψέματα μέσα στο δικαστήριο. Η μάρτυρας είναι ίσως και η αιτία που δεν απεφεύχθη ο θάνατος της Ίριδας στο σπίτι καθώς η παιδίατρος έδωσε εντολή να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και η κυρία μάρτυρας δεν το έκανε.
Δεν υπάρχουν πιθανότητες να είναι ανεξήγητος ο θάνατος
Σε άλλο σημείο της πολύωρης κατάθεσής της, η πολύπειρη ιατρός έδωσε απάντηση και για την πιθανότητα ο θάνατος της Τζωρτζίνας να είναι ανεξήγητος.
Κατά την εξέτασή της από την έδρα, η Αγγελική Καραντζά είχε απαντήσει σε ερώτηση της Εισαγγελέως για το ποσοστό των ανεξήγητων αιφνίδιων θανάτων, λέγοντας πως "το 30% των αιφνίδιων θανάτων στα παιδιά είναι ανεξήγητο".
Ερωτώμενη σχετικά από τον Αλέξη Κούγια η παιδοκαρδιολόγος εξήγησε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ο θάνατος της Τζωρτζίνας να είναι ανεξήγητος.
Α. Καραντζά: Η πιθανότητα να υπάρχει αιφνίδιος θάνατος σε παιδί είναι 1 στο 1 εκατομμύριο.
Α. Κούγιας: Πριν είπατε ότι το 30% είναι ανεξήγητο
Α. Καραντζά: Ακριβώς. Το 30% του 1 εκατομμυρίου. Δηλαδή, πρακτικά μηδέν.
Παρών στην ακροαματική διαδικασία ήταν και ο εν διαστάσει σύζυγος της κατηγορούμενης, ο οποίος συνοδευόταν από τους δικηγόρους του Δημήτρη Γεωργακόπουλο και Δημήτρη Καράμπελα.
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών βρέθηκε και ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης, ωστόσο το δικαστήριο δεν προχώρησε στην εξέτασή του, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, με τον γιατρό να καλείται ξανά στις 4 Μαΐου.
Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη, με τις καταθέσεις μίας εντατικολόγου και μίας νοσηλεύτριας από τη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝ Πατρών.