Τα ρολόγια μας αλλάζουν δύο φορές το χρόνο, αλλά κατά κάποιο τρόπο δεν είμαστε ποτέ πλήρως προετοιμασμένοι για τον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το μοτίβο του ύπνου μας.
Κάθε άνοιξη, γυρίζουμε τους δείκτες μια ώρα μπροστά για να μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σίγουρα απολαμβάνουμε αυτές τις επιπλέον ώρες ήλιου εκ των υστέρων, αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να συνηθίσουμε τη θερινή ώρα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χάνουμε μια ώρα ύπνου. Πολλοί από εμάς, λόγω των απαιτήσεων της επαγγελματικής ζωής, στερούμαστε ήδη τον ύπνο. Η θερινή ώρα, η οποία διαταράσσει προσωρινά το εσωτερικό μας ρολόι, είναι ένας πρόσθετος στρεσογόνος παράγοντας.
Ευτυχώς, με μερικές απλές προσαρμογές στη ρουτίνα σας, η θερινή ώρα δεν χρειάζεται να προκαλέσει χάος στη ρουτίνα του ύπνου σας. Αυτές οι συμβουλές που έχουν εγκριθεί από ειδικούς λειτουργούν εξίσου καλά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.
Αποφύγετε τους ενδιάμεσους ύπνους
Αν αισθάνεστε νυσταγμένοι την επομένη της αλλαγής, προσπαθήστε να αντισταθείτε στον μεσημεριανό ύπνο. Αν είναι ανάγκη, περιορίστε τον σε 15 έως 20 λεπτά, ιδανικά αργά το πρωί.
Ξεγελάστε τον εγκέφαλό σας
Βεβαιωθείτε ότι έχετε άφθονο ηλιακό φως το πρωί μετά την αλλαγή. Το φως έχει ισχυρές επιδράσεις στο εσωτερικό ρολόι του σώματός μας και θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι.
Προσέξτε τη διατροφή σας
Αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που θα σας κρατήσουν ξύπνιους, όπως καφεϊνούχα ποτά και σοκολάτες πριν από τον ύπνο.
Μην βασίζεστε στο πρωινό της Δευτέρας
Βεβαιωθείτε ότι ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας θα αφήσετε καμία εργασία να ολοκληρωθεί ΄τη Δευτέρα το πρωί πριν από τη δουλειά ή την έναρξη του σχολείου. Ο εγκέφαλός σας ενδέχετε να κοιμάται ακόμα.
Ασκηθείτε νωρίτερα
Η άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης πρέπει να γίνεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς η άσκηση αργά το βράδυ μπορεί να εμποδίσει τον καλό ύπνο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και όταν αυτό συμβαίνει κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί επίσης να επηρεάσει την επακόλουθη τάση για ύπνο.
Μειώστε το χρόνο επί οθόνης
Το φως από μια συσκευή μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό. Αν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, η κιρκάδια φάση μας μετατοπίζεται προς τον ύπνο. Η έκθεση σε υπερβολικό φως αυτή την ώρα μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία να πέσουμε για ύπνο.
Ο χρόνος της οθόνης είναι επίσης επιβλαβής για τον επαρκή ύπνο εάν το περιεχόμενο που βλέπουμε είναι ενεργοποιητικό και προκαλεί άγχος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και να διακόψει τον ύπνο.