"Κιβωτός του Κόσμου": Πόρισμα «καταπέλτης» της Οικονομικής Αστυνομίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα σχετικά με τα οικονομικά της δομής φιλοξενίας ανηλίκων «Κιβωτός του Κόσμου» με το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας να είναι «φωτιά» καθώς υπάρχουν «τρύπες» εκατομμυρίων με «αόρατες» αγορές, κατασκευές και εργασίες που δεν έγιναν ποτέ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, δόθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά με πηγή άγνωστης προελεύσεως, για ενέργειες που είτε δεν έγιναν ποτέ είτε δεν ολοκληρώθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε ότι το 2015 αγοράστηκαν παραδοσιακά σπίτια στη λίμνη των Ιωαννίνων, δηλαδή την περίοδο των capital controls, με σακούλες που περιείχαν 100.000 ευρώ σε μετρητά.

Η ανοικοδόμηση και η ανακατασκευή των κτισμάτων φέρεται να κόστισε ακόμα 250.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν και αυτά σε μαύρες σακούλες.

Πρόκειται δηλαδή για δαπάνη περίπου 400.000 ευρώ, που σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, δεν έχουν εκταμιευθεί από κανέναν τραπεζικό λογαριασμό, ούτε του πατέρα Αντώνιου, ούτε της πρεσβυτέρας, ούτε και κάποιου μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σύμφωνα με την έρευνα το συγκεκριμένο ποσό δεν δικαιολογείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή προέλευση και συνολικά περισσότερες από 10 μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, του οικονομικού τιμήματος σε διάφορες δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ.

Για τις περισσότερες από τις μισές υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα δόθηκαν, αλλά οι αγορές, οι κατασκευές ή εργασίες είτε δεν έχουν γίνει είτε δεν ολοκληρώθηκαν.

Τι ερευνά η Οικονομική Αστυνομία

Αντικείμενο της έρευνας των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ήταν η διαπίστωση αν αυτές οι προμήθειες, αγορές ακινήτων ή εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί ή ήταν εικονικές για να δικαιολογηθούν χρήματα που αποσπούσαν άγνωστοι, προκειμένου να νομιμοποιηθούν, να «ξεπλυθούν» χρηματικά ποσά που προέρχονταν από υπεξαίρεση, απιστία και φοροδιαφυγή.

Οι αστυνομικοί αντιπαρέβαλαν τα φορολογικά στοιχεία με τα παραστατικά, ενώ προέβησαν σε κάποιες αυτοψίες και πραγματογνωμοσύνες για να δουν αν έγιναν εργασίες για τις οποίες δαπανήθηκαν χρήματα.

Στο πλαίσιο αυτών των αυτοψιών υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάποιες προμήθειες και εργασίες είτε δεν έχουν γίνει, είτε είναι ημιτελείς. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί όταν παραλάβουν το πόρισμα, δεν αποκλείεται να παραγγείλουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και λεπτομερή αυτοψία.

in.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ