Το όραμά μας για τον τουρισμό!

Του Κώστα Σβόλη*

Ξεκινάμε σήμερα κύκλο παρουσιάσεων, των θέσεών μας, για τα σημαντικά ζητήματα της πόλης μας. Πρώτη παρουσία είναι το όραμα της «Πάτρα Ενωμένη» για τον τουρισμό.


Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας, τα μεγαλύτερο ενδογενές εργαλείο για βελτίωση των δημοσιονομικών μας στοιχείων είναι, αναντίρρητα, ο τουρισμός. Αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, δημιουργίας νέων υποδομών, μείωσης ανεργίας με νέες θέσεις εργασίας και αύξησης εισοδήματος των πολιτών. Προκαλεί θλίψη η διαπίστωση ότι ο Δήμος Πατρέων έχει μηδενική συμμετοχή, προφανώς όχι μόνο λόγω ανικανότητας αλλά ίσως και εκ προθέσεως. Άλλωστε είναι γνωστό ότι για τη σημερινή Δημοτική Αρχή οτιδήποτε συνδυάζεται με ανάπτυξη θεωρείται απευκταίο, αφού ταυτίζεται με την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Για τη Δημοτική μας Παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» θεωρούνται ευκταία αλλά και εφικτά:

• Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων και μεγάλων σκαφών αναψυχής. Σύμφωνα με στοιχεία, από τον Ισθμό της Κορίνθου υπάρχουν ετησίως περίπου 2.500 διελεύσεις τουριστικών σκαφών. Από τον Ισθμό έως την Πάτρα, δεν υπάρχουν στην ακτογραμμή της Πελοποννήσου λιμενίσκοι για εσωτερικό τουρισμό και δυνατότητα υποδοχής σκαφών βυθίσματος άνω των 1.85 μέτρων (90% των ιστιοπλοϊκών και των motorsailer). Άρα λιμάνι καταφυγής είναι μόνο η Πάτρα πριν την έξοδο προς Ιόνιο – Αδριατική. Ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο τουρισμός γιώτινγκ (Yachting) θα είναι στην προτεραιότητά μας. Ταυτόχρονα η κατασκευή Ενυδρείου και Μουσείου Θαλάσσης στο παραλιακό μέτωπο θα αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών.
• Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Πάτρας με τα Ιόνια Νησιά. Η λειτουργία υδατοδρομίου στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Πατρών.
• Η περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Αράξου και της άμεσης διασύνδεσης με την πόλη μας. Δεδομένου της κατασκευής της Νέας Εθνικής Πατρών – Πύργου, στην οποία προβλέπεται σύγχρονη σύνδεση με το αεροδρόμιο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για την πόλη αν γίνουν οι σωστές κινήσεις.
• Η διασύνδεση της πόλης μας με την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς και τα Καλάβρυτα πού κατέχουν υψηλές θέσεις προτίμησης από Έλληνες και ξένους τουρίστες.
• Η ανάπτυξη θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ήδη, παράγει σημαντικό έργο. Οφείλουμε να συνδράμουμε με στόχο την ανάδειξη της θρησκευτικής μας κληρονομιάς και τη γνωριμία με τα προπύργια της Ελληνορθόδοξης παράδοσης.
• Η διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού. Το υψηλό επίπεδο των Πανεπιστημιακών μας δασκάλων εγγυάται τεράστιο όφελος από τη συνεργασία μαζί τους. Η κατασκευή σύγχρονου συνεδριακού κέντρου θεωρείται απαραίτητη.
• Η ανάδειξη πολιτιστικού τουρισμού με την προβολή όλων των πολιτιστικών μας μνημείων. Η Πάτρα πρέπει να αναδείξει την πολιτιστική της ιστορία. Το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος, ο χορός, οι τέχνες και οι άνθρωποι που προσφέρουν στον πολιτισμό πρέπει να βρουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης.
• Το καρναβάλι μας πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη και να αποτελέσει εργαλείο εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Αποτελεί εμβληματικό πολιτιστικό γεγονός, με πολυσχιδή χαρακτήρα σε ότι αφορά τις μορφές της τέχνης και μεγάλη συμβολή
στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και στην αύξηση του οφέλους για την τοπική κοινωνία
και οικονομία.
• Η ενθάρρυνση αθλητικού τουρισμού με αθλητικά δρώμενα που έχουν τη μορφή είτε του τουρισμού αθλητικών διοργανώσεων είτε τη μορφή αθλητικής αναψυχής. Το φυσικό μας περιβάλλον είναι ιδανικό για τον εναλλακτικό τουρισμό . Ο αθλητισμός αποτελεί μια από τις ακμάζουσες «βιομηχανίες» παγκοσμίως και δυστυχώς στην πόλη μας δεν τυγχάνει της προσοχής που του αξίζει. Με εγκαταστάσεις όπως το Παμπελοποννησιακό στάδιο, το Ολυμπιακών προδιαγραφών κολυμβητήριο, το καταδυτήριο του Πεπανός , το στάδιο Τόφαλος και πλήθος άλλων η πόλη θα έπρεπε να φιλοξενεί τουλάχιστον 6-8 μεγάλες διοργανώσεις ετησίως.
• Η εκμετάλλευση των υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών που παρέχεται στην περιοχή μας. Ο ιατρικός τουρισμός οφείλει να έχει τη θέση που του αρμόζει. Τόσο η συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας», που στελεχώνονται με πλήθος αξιόλογων επιστημόνων με διεθνές βεληνεκές, όσο και με ιδιωτικές δομές κλινικών με αξιόλογους επιστήμονες της πόλης μας μπορούν να προσελκύσουν πολλά συνέδρια με πολλές παράπλευρες θετικές συνέπειες προς όλους.
• Ο τουρισμός υπαίθρου (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, οινοτουρισμός). Η τουριστική αλλά και η επιχειρηματική αξιοποίηση του Φράγματος Πείρου Παραπείρου. Η προώθηση των τοπικών προϊόντων θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.
• Η σύνδεση Κάτω και Άνω Πόλης με τελεφερίκ που θα προσδώσει ομορφιά αλλά και ευκολία στη μετακίνηση. Να θυμίσουμε ότι υπήρχε πρόταση για σύνδεση της πόλης με το Μυκηναϊκό Πάρκο της Βούντενης με τελεφερίκ.
• Η αστική αναμόρφωση της πόλης μας (πλατείες, πεζοδρομήσεις, πάρκα, ποδηλατόδρομοι, σκάλες) που θα δώσει το στίγμα της αστικής βιωσιμότητας.
Επισκέψιμα σημεία της πόλης μας: Εκκλησία Αγίου Ανδρέα, Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομήτισσας, Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Στέγη Γραμμάτων και Τέχνης «Κωστής Παλαμάς», Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, Μυκηναϊκό Πάρκο Βούντενης, Κάστρο Πατρών, Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πατρών, Σκάλες Αγίου Νικολάου, Πατρέως, Γεροκωστοπούλου, Παντανάσσης και Τριών Ναυάρχων, Οινοποιείο Αχάια Κλάους, Δημοτικό θέατρο Απόλλων, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ρωμαϊκή Γέφυρα Πατρών, Δασύλλιο, Παλαιά Σφαγεία, κ.α..

Απαιτείται εξωστρέφεια, χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, εκμετάλλευση Κρατικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προσέλκυση επενδυτών, διασύνδεση με τους άλλους κλάδους της οικονομίας και κίνητρα για το επιχειρείν.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή ίσως αδυνατεί. Εμείς μπορούμε!

 

* επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη»

Διαβάστε επίσης