ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας: "Αγαπητέ κύριε Πελετίδη επιτέλους αποδώστε το Παράρτημα στην πόλη μας και τους φοιτητικούς συλλόγους"

ΨΗΦΙΣΜΑ

 Η φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας, σε ψήφισμα της αναφέρει:

Το παράρτημα είναι ένας χώρος που αντιπροσωπεύει τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία των  συνταγματαρχών, ένα κτίριο που συμβολίζει τον αγώνα για ελευθέρια. Πολλά χρόνια αποτέλεσε σημείο  αναφοράς στον 3ημερο εορτασμό του Πολυτεχνείου για τους σπουδαστικούς συλλόγους του πανεπιστήμιου.  Ο χώρος είναι φορτισμένος με ιδεολογική αλλά και κινηματική δράση καθώς αποτέλεσε εφαλτήριο στην  αναβίωση του συνθήματος ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.  

Το χρονικό διάστημα που το παράρτημα παραμένει ανοιχτό έχει μετατραπεί κατά τη γνώμη μας σε κάτι  διαφορετικό που είναι αποκρουστικό για μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Λίγοι, ίσως και ελάχιστοι έχουν το  δικαίωμα της εισόδου ακόμα και της παρουσίας στον προαύλιο χώρο. Οι λόγοι γνωστοί, η πλειοψηφία των  ανθρώπων που στελεχώνουν την κατάληψη ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι αντιεξουσιαστές με  τους οποίους δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε αλλά και τίποτα να μοιράσουμε έχουν μια ιδεολογία  συγκεκριμένη, δεν αναγνωρίζουν καμια υπόσχεση, καμια σημαία, κανένα λάβαρο, κανένα κόμμα, καμια  οργάνωση, κανένα σωματείο ή συνδικάτο. Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο το μήνυμα του  πολυτεχνείου συμβαδίζει με τους αντιεξουσιαστές, την ιδεολογία τους και τη δράση τους.  

Ως Πανελληνία Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη θεωρούμε πως ο χώρος του παραρτήματος δεν ανήκει σε  καμία μεμονωμένη ομάδα αλλά σε όλο το Πατραϊκό λαό που έχει το αίσθημα της Δημοκρατίας στο πετσί του.  Οι γνώσεις που έχουμε από τη βιβλιογραφία που έχουμε διαβάσει , από τις πορείες του πολυτεχνείου που  έχουμε συμμετάσχει αλλά και τις γενικές συνελεύσεις του πανεπιστημίου μας επιτρέπουν να υποστηρίζουμε  με απολυτή σαφήνεια πως ο χώρος των αντιεξουσιαστών δεν αναφέρεται πουθενά στην 7ετια της Χούντας  αλλά και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Έχουμε διαβάσει για την ΕΔΗΝ, για τους Λαμπράκηδες, για το  Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως, για τη '' Δημοκρατική Άμυνα' ', για το Πατριωτικό Αντιδικτατορικό  Μέτωπο, για τις Δημοκρατικές επιτροπές αντιστάσεως, για το Ρήγα Φεραίο, για το ΚΚΕ, ακόμα και για τη  συμφωνία ΠΑΜ-ΠΑΚ μεταξύ Παπανδρέου-Μπριλλάκη στη Ρώμη. Πούθενα όμως για τους αντιεξουσιαστές...  

Την 5η Αυγούστου του 2013 η κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να σπάσει τη κατάληψη του παραρτήματος  και να σφραγίσει τη κεντρική είσοδο. Μια κίνηση που όπως έγινε γέννησε πολλές αντιδράσεις και ερωτήματα  για την αξιοποίηση του χώρου από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά. Το παράρτημα ως κτήριο πέρασε στα  χέρια της δημοτικής αρχής και ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Δημαράς ουσιαστικά δεν προετοιμάστηκε ποτέ  για να αξιοποιήσει τον χώρο και να τον αποδώσει στην Πάτρα. Δυστυχώς και ο σημερινός δήμαρχος Κώστας  Πελετίδης 9 χρόνια μετά παραμένει απλός θεατής στα τεκταινόμενα που αφορούν το παράρτημα.  Προφανώς και για τις δύο προηγούμενες δημοτικές αρχές τα αντανακλαστικά και το αίσθημα ευθύνης  απέναντι στο πατραϊκό λαό είναι μηδαμινό με αποτέλεσμα το παράρτημα να παραμένει “αιχμάλωτο” στις 17  Νοεμβρίου και απρόσιτο προς την τοπική κοινωνία. 

Δεν θέλουμε μόνο να σταθουμε στις ευθύνες της δημοτικής αρχής, της αστυνομίας και του κράτους αλλά στις  προτάσεις μας για την αξιοποίηση του παραρτήματος. Σαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και πολίτες  του Δήμου Πατρών θα θέλαμε ένα χώρο ανοιχτό για όλους, για μικρούς και μεγάλους, για εργαζόμενους και  άνεργους, για γυναίκες και άνδρες. Όχι ένα χώρο που θα φοβούνται να περάσουν από μπροστά επειδή είναι  παρατημένος και βλέπουν σπασμένα μπουκάλια, άτομα με καδρόνια να περιφέρονται κλπ.  

Έχετε εντάξει στον προυπολογισμό των τελευταίων χρόνων χρήματα για να ξεκινήσει η ανασύσταση και η  εκκίνηση των απαραίτητων έργων. Μένει η πολιτική βούληση για να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.  Γνωρίζετε τι χρειάζεται και τι απαιτείται για προχωρήσουμε βήμα βήμα στην υλοποίηση του στόχου αλλά και  στην διατήρηση και φύλαξη του χώρου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν υπάλληλοι του δήμου που η  αρμοδιότητα τους θα είναι μόνο και μόνο το παράρτημα και η διατήρηση της καθαριότητας και της  νομιμότητας. Το εσωτερικό μπορεί να αποτελέσει αμφιθέατρο συνελεύσεων για φοιτητικούς συλλόγους, για  πολιτιστικούς συλλόγους ακόμα και για το εργατικό κέντρο. Να δημιουργηθεί ένας χώρος σαν μουσείο, με  φωτογραφικό υλικό αλλά και με βιβλιογραφία για την εξέγερση του πολυτεχνείου. Ένας χώρος οπού οι νέες 

γενιές θα ζυμώνονται πολιτικά και θα μαθαίνουν από πρώτο χέρι τα γεγονότα της μαύρης 7ετιας. Ίσως έτσι  πείσουμε περισσότερους νέους πως η ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΉ δεν είναι διέξοδος, δεν είναι λύση, πως δεν κινείται εντός  δημοκρατικού τόξου, πως είναι υμνητές του φασισμού και του ολοκληρωτισμού και πως πρέπει μια για  πάντα να τους κλείσουμε στο χρνοντούλαπο της ιστορίας. 

Σε δεύτερο σκέλος που άφορα περισσότερο τους φοιτητικούς συλλόγους, για εμάς πρέπει να αποτελέσει  κίνητρο για επανασύσταση της ΦΕΠΑΠ (φοιτητική ένωση πανεπιστημίου πατρών) αλλά και σε κεντρικό  επίπεδο της ΕΦΕΕ (εθνική φοιτητική ένωση Ελλάδος). Οι στόχοι είναι σαφείς, να αποκτήσουν πραγματικό  νόημα οι συνελεύσεις του πολυτεχνείου γιατί με βάση αυτές θα κρίνεται η χωροταξία στο 3ημερο του  Πολυτεχνείου. Και να φανεί πραγματικά ποιους θέλει ο φοιτητής στο παράρτημα και ποιους όχι. Οι  εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι παρατάξεις να λάβουν χώρο στο παράρτημα και όχι στο  μουσείο λογού και τέχνης ή σε κάποιο ξενοδοχείο. Όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι να ξεκινάνε τη πορεία της 17  Νοέμβρη από το παράρτημα, να περνάνε από το μνημείο του ΝΊΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ και να τελειώνουν πάλι στο  ίδιο σημείο. Να αποκτήσει επιτελούς ζωή το παράρτημα όπως ήταν παλιά, με τραγούδια και συνθήματα, με  όλες τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές παρατάξεις που σέβονται το διάλογο και την  συνδιαμόρφωση και προάγουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Και εντέλει να φανεί αν έχουμε τη δυναμική  να αφήσουμε στο περιθώριο την άλλη άποψη που υπάρχει στο πανεπιστήμιο και υποστηρίζει το  νεοφιλελευθερισμό και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Να πάρουν την ευθύνη όταν στο 2ο γύρο των  συνελεύσεων ανάμεσα σε οποιοδήποτε πλαίσιο με αντίπαλο πλαίσιο δεξιό επιλεγούν την αποχώρηση και την  ισοπέδωση.  

Το να αναλύεις, να εκτιμάς, να προεκτείνεις τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είναι δικαίωμα όλων των  δημοκρατικών ανθρώπων. Όποιος κι αν είναι, όσο χρόνων κι αν είναι, ο, τι κι αν κάνει... 

ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΏΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

 

Διαβάστε επίσης