Εγκρίθηκε η μελέτη για την ανάπτυξη αεροπορικών συνδέσεων στον αερολιμένα Αράξου

Φαρμάκης: Μία από τις βασικές προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης είναι η αεροπορική συνδεσιμότητα του τόπου μας

Εγκρίθηκε σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, από το Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη αεροπορικών συνδέσεων στο αεροδρόμιο του Αράξου.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατόπιν και σχετικού αιτήματος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας και της Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας, εισηγήθηκε την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Μελέτη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων στο αεροδρόμιο Αράξου».

Σκοπός της μελέτης είναι η τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων με το αεροδρόμιο του Αράξου, το οποίο καταγράφει μείωση αφίξεων τα τελευταία έτη, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του τουρισμού για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ – Δεκέμβριος 2021).

Μάλιστα στην ανωτέρω έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφεται ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση «δράσεων βελτίωσης/αναβάθμισης της αεροπορικής συνδεσιμότητας του αεροδρομίου Αράξου». Η ίδια πρόταση συμπεριλαμβάνεται και στις προτεινόμενες Στρατηγικές Δράσεις Δημόσιου Τομέα για τον προορισμό «Δυτική Ελλάδα» της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης» που εκπονήθηκε στο ανωτέρω πλαίσιο του Ε.Π. «ΕΠΑνΕΚ 2014-2020».

Η προς εκπόνηση μελέτη θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάρτιση πρακτικού και συνοπτικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης και ιεράρχηση χωρών-στόχων  για επίτευξη αεροπορικών συνδέσεων, τη συλλογή συνολικών στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του αεροδρομίου, τη διαβούλευση με τουριστικούς φορείς για συλλογή εμπειρικών στοιχείων, τη διερεύνηση αξιολόγηση, συλλογή και καταγραφή στοιχείων προορισμού για όλες τις όμορες περιοχές, τις σημαντικές αγορές που σχετίζονται με την αεροπορική σύνδεση, τη δημιουργία ηλεκτρονικής παρουσίασης στα αγγλικά, έως και την πιλοτική στόχευση αεροπορικής εταιρείας σε χώρα – στόχο. 

«Μία από τις βασικές προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης είναι η αεροπορική συνδεσιμότητα του τόπου μας και γι’ αυτό, αξιολογώντας ως απολύτως σημαντικό το αίτημα των ξενοδοχειακών ενώσεων της περιοχής, πιστεύουμε πως η εκπόνηση της μελέτης θα φωτίσει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως προς την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του αερολιμένα Αράξου και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συνολικά της Περιφέρειας» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης.

Σημειώνεται πως η διενέργεια της μελέτης θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 118 του Ν.4412/2016 κατόπιν έρευνας αγοράς. Ο εκτιμώμενος χρόνος της σύμβασης θα είναι 4 μήνες από την υπογραφή της. Η δαπάνη θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό έτους 2022 του Ταμείου.

 

Διαβάστε επίσης