Η ΟΙΚΙΠΑ για το κλάδεμα των δέντρων στο Έλος της Αγυιάς: Και η άγρια ζωή της πόλης έχει δικαιώματα!

Σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αναφέρει:

Το υπερβολικά αυστηρό κλάδεμα των αρμυρικιών του Έλους της Αγυιάς προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες πολιτών, όπως επίσης και μια αρνητική στάση της Υπηρεσίας Πρασίνου σε σχέση με το ν’ ακούσει τις παρατηρήσεις και τις διαμαρτυρίες αυτές.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας επισημαίνει τα παρακάτω:

1. Στόχοι του αστικού πρασίνου είναι η παροχή ήσκιου τους ζεστούς μήνες, η συγκράτηση σκόνης, η αισθητική βελτίωση της εικόνας  του αστικού χώρου, η μείωση της επίπτωσης του θορύβου αλλά  και η υποστήριξη της άγριας ζωής που επιβιώνει στην πόλη.

2. Η επέμβαση στην κόμη των δέντρων με ελαφρύ ή αυστηρό κλάδεμα οφείλει να υπακούει σε ΟΡΟΥΣ και να έχει ΟΡΙΑ:

Ο κυριότερος όρος είναι η λήψη υπόψη του είδους των δέντρων, ώστε δέντρα που δεν αντέχουν βαρύ κλάδεμα (πχ λεύκες, πεύκα) να μην υπόκεινται σε τέτοιο. Παρομοίως, δέντρα για τα οποία (όπως τα αρμυρίκια) ενδείκνυται μόνο ελαφρύ κλάδεμα είναι σφάλμα και λειτουργεί σε βάρος των στόχων που προαναφέραμε και να επιβάλλεται ολική αφαίρεση της κόμης, προκαλώντας έτσι εύλογες διαμαρτυρίες.

Το κυριότερο όριο είναι η έναρξη της εποχής της κυκλοφορίας των χυμών (τέλη Μαρτίου) που συμπίπτει και με την φωλεοποίηση των μικροπουλιών που έχουν σε σημαντικούς αριθμούς καταφέρει να επιβιώσουν στο αστικό περιβάλλον.

Καλούμε τον Δήμο Πατρέων να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών και να προχωρήσει προσεκτικότερα στο ζήτημα αυτό, δηλαδή:

(α) Να δίνει αυστηρές και σαφείς οδηγίες και να επιβάλλει κυρώσεις σε εργολάβους κλαδέματος που δεν σέβονται την ανάγκη διαφοροποίησης των αστικών δέντρων ανάλογα με το χαρακτήρα τους.

(β) Να ακούει τις παρατηρήσεις των πολιτών, ενημερώνοντας έγκαιρα και για την ανάγκη και τους λόγους αυστηρού κλαδέματος δέντρων όπως οι ευκάλυπτοι, με ισχυρή αναβλαστική ικανότητα και τάση γιγαντισμού που ορθά πρέπει να ελέγχεται.

(γ) Να τερματίζει την κλαδευτική περίοδο μέχρι τις 20 Μαρτίου κάθε έτους ώστε η κλάδευση να μη συνεπάγεται και την καταστροφή των νέων φωλιών των μικροπουλιών.

Τα αστικά δέντρα είναι πολύτιμα από άποψη αισθητικής, ίσκιου και άλλων θετικών όπως η συγκράτηση σκόνης και θορύβου. Είναι όμως και «σπίτι» των πουλιών. Δικαιούνται και αυτά να ζουν και να εμπλουτίζουν την Άνοιξη.