Το Δημοτικό Τραγούδι στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης 1821 στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας αναδεικνύει το βιβλίο «Απάνθισμα Ιστορικών και Κλέφτικων Δημοτικών Τραγουδιών στη Δυτική Ελλάδα» που εξέδωσε η Χρολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η έκδοση παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», που παραχωρήθηκε για την εκδήλωση από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Το εκδοτικό «Απάνθισμα» όπως αναφέρει ο Νικόλαος Πομώνης, πρόεδρος της Χορολογικής Εταιρείας, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των τριών νομών και των Γραφείων Φυσικής Αγωγής. Το βιβλίο διανέμεται στις βιβλιοθήκες των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας και το επόμενο διάστημα, με την επανέκδοσή του, θα αποσταλεί δωρεάν σε βιβλιοθήκες Δήμων, πολιτιστικών και άλλων φορέων της περιοχής.
Στην παρουσίαση του βιβλίου τονίστηκε από τους ομιλητές η δύναμη του δημοτικού τραγουδιού στη σύγχρονη εποχή, η κοινωνική του διάσταση και η χρησιμότητά του στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Στην αξία της καταγραφής και της ταυτοποίησης των δημοτικών τραγουδιών της Δυτικής Ελλάδας εστίασαν ο Δρ. Διονύσιος Γ. Κάρδαρης, καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Αγωγή με έμφαση στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς, ο Ιωάννης Δ. Μακρής, Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητος Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων της Ι.Π. Μεσολογγίου και ο Δρ. Γρηγόριος Ε. Μικρώνης, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο για τη διδασκαλία του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού και μέλος του Δ.Σ. της Χορολογικής Εταιρείας.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από το περιεχόμενο του βιβλίου, με τη συμμετοχή παραδοσιακής μουσικής κομπανίας την οποία αποτέλεσαν οι: Ξένια Βέρρα(τραγούδι), Πάνος Κοτρώτσος(κλαρίνο), Γιάννης Οικονόμου(Βιολί), Ελένη Παπαπροκοπίου(λαούτο και το τραγούδι) και Ανδρέας Νιάρχος(φλογέρα και κρουστά).
Σην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Νικόλαος Πομώνης πρόεδρος της Χορολογικής Εταιρείας, ο π. Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος Αρχιμανδρίτης - εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κκ. Χρυσοστόμου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Φίλιας (Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου), Νικόλαος Κοροβέσης(Πολιτισμού και Τουρισμού), η Μαρία Κουτσούμπα Καθηγήτρια στο Γνωστικό αντικείμενο της Χορολογίας με έμφαση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και η Γεωργία Μητρογιάννη Προϊσταμένη Γραφείου Φυσικής Αγωγής Ν. Αχαΐας, ενώ αναγνώστηκε μήνυμα από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας Ανδρέα Ζέρβα.
Η έκδοση εντάσσεται στις επετειακές δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φίλιας απένειμε στη Χορολογική Εταιρεία αναμνηστική πλακέτα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Η εκδήλωσης έκλεισε με την παρουσίαση επί σκηνήςτης εικοσαμελούς ομάδα της Χορολογικής Εταιρείας που επιμελήθηκε τη συγγραφή , την οποία αποτελούν οι: Γρηγόριος Μικρώνης, Αθηνά Κολλύρου, Νικόλαος Χρόνης, Νικόλαος Πομώνης, Δημήτριος Καραβασίλης, Νικόλαος Χρυσανθόπουλος, Χρύσα Βαγενά, Αθηνά Κωνσταντινίδη, Φωτεινή Φαρμάκη, Αριστέα Μπαρούνη, Ελένη Τσιρίμπα, Μαρία Πομώνη, Μαρία Τσενίκογλου, Μαρία Σιολέ, Αγγελική Παπαδοπούλου, Βασιλική Τσιντώνη, Γεώργιος Κατσίβελος, Κωνσταντίνος Κωλέτσης, Δημήτριος Τσάντας.
Την εκδήλωση συντόνισε η Αφροδίτη Τσικριτσή, δημοσιογράφος, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.
Η Χορολογική Εταιρεία, ως Σύλλογος καθηγητών Φυσικής Αγωγής ειδίκευσης Ελληνικού παραδοσιακού χορού, όπως προανήγγειλε προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.