Ν.Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση υποτίμησε την ακρίβεια

Συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ»

Για «κραυγαλέα υποτίμηση του προβλήματος της ακρίβειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για παρεμβάσεις της ΝΔ που έπληξαν κατάφωρα το εισόδημα της κοινωνίας», μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «ανακοίνωσε ένα κονδύλι μόλις 150 εκατ. ευρώ, με τη ΝΔ να λέει τότε ότι η ακρίβεια θα είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα μέχρι τα Χριστούγεννα», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε ότι «το 'καλό σενάριο' μιλάει για τουλάχιστον 9 μήνες» και πως «κάποιοι αναλυτές σήμερα στις ΗΠΑ να λένε ότι ειδικά το ενεργειακό μπορεί να μας απασχολήσει για δύο χρόνια». «Εύχομαι να μην πέσουν μέσα, αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε και για το κακό σενάριο», τόνισε, ωστόσο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο υποτίμησε το πρόβλημα, αλλά με την πολιτική της πλήττει και το λαϊκό εισόδημα». Είπε ειδικότερα ότι «έκοψε 2,5 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, αφού κατήργησε την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019».

Ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σημείωσε: πρώτον, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, καθώς «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη, που ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος από αυτόν που είχαμε το 2010». Δεύτερον, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο. «Γνωρίζουμε ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα οι λογαριασμοί φυσικού αερίου που έρχονται στις πολυκατοικίες είναι δύο και τρεις φορές πάνω», είπε. Τρίτον, παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ «και η κυβέρνηση να μην επιδοτεί τα υπερκέρδη των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας». Την κατηγόρησε δε ότι «επέλεξε εν μέσω ενεργειακής κρίσης να χάσει το Δημόσιο ένα επιπλέον ποσοστό της ΔΕΗ». Επίσης τόνισε την ανάγκη «να γίνει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, ειδικά για αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όσον αφορά την πανδημία, ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε, μιλώντας βράδυ στο Action24, ότι «εχθρός της κοινής προσπάθειας είναι ο εφησυχασμός» και πως «η ευκολία με την οποία ακούμε το τελευταίο διάστημα από κυβερνητικά στελέχη φράσεις όπως ότι 'βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα της πανδημίας', θυμίζει την ευκολία με την οποία ακούγαμε το '21 ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι», «ένα τελευταίο μίλι που άφησε πίσω 15.952 απώλειες. Έφερε την Ελλάδα δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «αδιανόητο» που δεν προέβλεψε η κυβέρνηση άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών που έχουν νοσήσει, επισημαίνοντας ότι μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη βρέθηκαν 25.000 κρούσματα σε μαθητές. Ανέφερε ότι, μέχρι τώρα, οι γονείς αυτών των παιδιών πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να παίρνουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Γι' αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την ανοσία της αγέλης», σχολίασε. Έθεσε δύο ερωτήματα: «γιατί η κυβέρνηση -όπως ακούγεται- σκέφτεται να δώσει άδειες ειδικού σκοπού για το δημόσιο τομέα μόνο και όχι και για τον ιδιωτικό και δεύτερον, με 25.000 κρούσματα στα σχολεία σε δύο μέρες ακόμα το σκέφτονται αν θα δώσουν άδειες ειδικού σκοπού;».

Σημείωσε επιπλέον ότι «χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, γενναία εφαρμογή τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των μαζικών χώρων εργασίας, αλλά και πραγματική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, στη μάχη της πανδημίας».

Σχετικά με τον εμβολιασμό σχολίασε μεταξύ άλλων ότι ενώ αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και στα παιδιά, το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αναστέλλει την πλήρη λειτουργία του, για να λειτουργήσει κυρίως ως εμβολιαστικό κέντρο. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα εμβολιασμού της Πορτογαλίας, «αυτό σημαίνει πραγματική λειτουργία κινητών μονάδων εμβολιασμού, στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κινητοποίηση της κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης