Μητροπολίτης Αιτωλίας: Την Τρίτη η εξόδιος ακολουθία στο Μεσολόγγι

Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα

Την Τρίτη στο Μεσολόγγι θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος άφησε το πρωί την τελευταία του πνοή, μετά τη μεγάλη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πέθανε ο αντιεμβολιαστής Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς "χτυπημένος" από κορονοϊό - Mετά από ένα μήνα νοσηλείας

Στην ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Ελλάδος ενημερώνει ότι η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 4 Ιανουαρίου στις 15:00 στον Αγ. Σπυρίδωνα Μεσολογγίου «με την τήρηση όλων των προβλεπομένων διατάξεων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού».

Τοποτηρητής στη χηρεύουσα θέση του στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ορίστηκε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς, κατέληξε σήμερα το πρωί, ύστερα από 25 ημέρες διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού». Ο μητροπολίτης ήταν ανεμβολίαστος. Ανεμβολίαστη ήταν και η αδελφή του, που έφυγε και εκείνη από κορωνοϊό πριν από λίγες ημέρες.

 

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
«Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μέ βαθειά συγκίνηση ἀναγγέλλει τήν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ ἤδη Μητροπολίτου Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυροῦ Κοσμᾶ.

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυρός Κοσμᾶς (Παπαχρήστου) γεννήθηκε στή Σκουτεσιάδα Ἀγρινίου τό ἔτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Ἐπιστῆμες στό Πάντειο Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν καί Θεολογία στό Ἀριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καί ἔλαβε τό πτυχίο καί τῶν δύο Σχολῶν.

Χειροτονήθηκε Διάκονος καί Πρεσβύτερος ἀπό τόν Μακαριστό Μητροπολίτη Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυρό Θεόκλητο τό ἔτος 1974. Ὑπηρέτησε ὡς Ἱεροκήρυξ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας γιά περισσότερα ἀπό τριάντα χρόνια καί ἀνέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας χειροτονήθηκε στίς 8 Ὀκτωβρίου 2005.

Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τοῦ Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυροῦ Κοσμᾶ θά ψαλεῖ τήν Τρίτη 4 Ἰανουαρίου 2022 στίς 3.00 μ.μ. στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, μέ τήν ἀκριβῆ τήρηση ὅλων τῶν προβλεπομένων διατάξεων γιά τήν ἀποφυγή διασπορᾶς τοῦ κορωνοϊοῦ.

Τοποτηρητής τῆς χηρευούσης Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας ὡρίσθη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, ὁ ὁποῖος θά ἐκπροσωπήσει καί τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμο στήν Ἐξόδιο Ἀκολουθία.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».

 

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
«Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και στενοχωρίας, αναγγέλλει την κοίμηση του Ποιμενάρχου της, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αύριο (Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022) και ώρα 15:00’.

Κατά την διάρκεια των ακολουθιών θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό δεν θα επιτραπεί η προσκύνηση του σκηνώματος από τους πιστούς.

Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου, κατόπιν δικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως».

 

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Παπαχρήστος) γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο αμφοτέρων.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο το έτος 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από τριάντα χρόνια και ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική δραστηριότητα. Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες ποιμαντικού και αντιαιρετικού περιεχομένου σε εκκλησιαστικά περιοδικά και εφημερίδες.

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη στις 5 Οκτωβρίου 2005. Η χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών στις 8 Οκτωβρίου 2005 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο με τη συμμετοχή πλειάδος αρχιερέων. Αξιομνημόνευτη είναι η υποδοχή της ενθρονίσεώς του, στις 6 Νοεμβρίου 2005 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, από το πλήθος των πιστών που εξέφρασαν την αγάπη τους στον Ιερομόναχο που επί δεκαετίες τους υπηρέτησε και με αγάπη τους διακόνησε.

Με την ίδια ανιδιοτελή προσφορά του εαυτού του, προς όλους χωρίς διακρίσεις, συνέχισε ο αείμνηστος την διακονία του και ως Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αναπτύσσοντας πλούσια ποιμαντική, κηρυκτική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Περιόδευε ανελλιπώς ιερουργώντας και κηρύσσοντας σε όλες τις Ενορίες των πόλεων και των χωριών της Ιεράς Μητροπόλεως. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιοδείες του στα απομακρυσμένα και ορεινά χωριά των λίγων κατοίκων, συνεχίζοντας την ιεραποστολική διακονία που επί τριάντα δύο χρόνια διατηρούσε ως Ιεροκήρυκας.

Χειροτόνησε πλειάδα νέων και ικανών Κληρικών, τονίζοντας πάντα τον ιδιαίτερο σεβασμό του προς το Μυστήριο της Ιερωσύνης και την καθαρότητα της ζωής των Ιερέων κατά την διακονία τους. Επίσης, κατέβαλλε προσπάθειες να στελεχώσει τις Ιερές Μονές με μοναχούς και μοναχές ώστε οι πιστοί απρόσκοπτα να βρίσκουν πνευματικά καταφύγια, δεχόμενοι την αγιαστική και σώζουσα Χάρη του Θεού απ’ άκρου εις άκρον της Ιεράς Μητροπόλεώς του.

Σε όλη τη Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά και πέρα από τα όρια της Μητροπόλεώς του, συμπαραστάθηκε οικονομικά και υλικά, όσακις παρέστη ανάγκη σε Μητροπόλεις που κατά καιρούς επλήγησαν από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς αποστέλλοντας οικονομική και υλική βοήθεια, μάλιστα τις περισσότερες φορές ο ίδιος συνόδευε τις ανθρωπιστικές αυτές αποστολές.

Από τους πλέον κυρίους σταθμούς της ποιμαντικής του διακονίας ήταν η, με δικές του ενέργειες, έλευση του ιερού λειψάνου του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Θέρμου, το οποίο εκόμισε ό ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Επίσης, με ενέργειές του έγινε και η αναγραφή στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας του ονόματος του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος μαζί με τους έξι συνασκητές του.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ