Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μέτρα τύπου lockdown στις αρχές του 2022

"Δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα"

Η απειλή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, έχει επισκιάσει το γιορτινό κλίμα. Και μπορεί την Ελλάδα, μέχρι στιγμής, να έχουν επιβεβαιωθεί 26 μολύνσεις, ωστόσο ο φόβος της διασποράς τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μεγάλος.

 

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης , ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά δεν απέκλεισε και να ληφθούν αν χρειαστεί, ανάλογα με την κατάσταση μετά τις γιορτές.

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης, είπε ότι αυτό αφορά στις πρώτες εβδομάδες του 2022 και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα εκείνης της περιόδου. Και στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης, εφόσον χρειαστεί, θα μπουν η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση, αλλά όχι το κλείσιμο των σχολείων. 

Ειδικότερα, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο. Επίσης, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%. 

Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50 – 60 ετών, αλλά αυτό το μέτρο θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης. 

 

Σαρηγιάννης: Πιθανό ένα αυστηρό lockdown

Για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και το ενδεχόμενο ενός νέου αυστηρού lockdown μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον τόνισε πως είναι πιθανό να μας φέρει αντιμέτωπους με ένα αυστηρό lockdown για ένα μήνα, σαν αυτό που είχαμε ζήσει στο πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020. Παράλληλα τόνισε πως ελπίζει πως δεν θα οδηγηθούμε σε αυτή τη λύση.

Όσον αφορά στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον εκτίμησε πως θα επικρατήσει μέχρι την Πρωτοχρονιά, ενώ ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν επαρκούν για να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή της.

Μάλιστα, σημείωσε πως υπάρχει αυξητική πορεία των κρουσμάτων και πολλοί νεκροί ενώ ξεκαθάρισε πως “σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, δεν αποδεικνύεται ότι νοσείς ελαφρύτερα από την μετάλλαξη Όμικρον, έχουμε πολλούς ευάλωτες πολίτες και πρέπει να δούμε το ζήτημα σοβαρά”.

Επεσήμανε πως “στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος”, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δυο δόσεις και αυτούς που έχουν νοσήσει λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού είπε πως “τα σημερινά κρούσματα επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε μέρες, δηλαδή την επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της πανδημίας”.

Έτσι για να αντιμετωπιστεί το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον θα χρειαστούν αυστηρά μέτρα και “το lockdown θα είναι μια υποχρεωτική κίνηση που ίσως η κυβέρνηση αναγκαστεί να κάνει”.

Και πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι αυστηρά δηλαδή “τα μέτρα θα είναι όπως αυτά του πρώτου κύματος πανδημίας για να μπορούμε να έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση”.

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε πως “το lockdown δεν είναι η πρώτη επιλογή, αλλά θα γίνει αν το επιβάλει η μετάλλαξη Όμικρον” και πως θα πρέπει να γίνει “γρήγορα, με αποφασιστικότητα και ενότητα”.

 

Εξαδάκτυλος: Δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα

O πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” για την μετάλλαξη Όμικρον, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε τη διασπορά της Όμικρον, και μάλιστα γρήγορα. Όπου έχει εμφανιστεί, έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα πρέπει να την περιορίσουμε. Παράλληλα, θα πρέπει, μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, δηλαδή τις επόμενες 1-2 εβδομάδες, να το εκμεταλλευτούμε έτσι ώστε να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό αφορά κυρίως τους ανθρώπους άνω των 50 ετών. Η μετάλλαξη όμικρον δημιουργεί επαναλοιμώξεις δυστυχώς”, δήλωσε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε: «Δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση επί του πρακτέου, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς κατά κύριο λόγο. Η διασπορά περιορίζεται με διάφορους τρόπους, αρχής γενομένης από τον περιορισμό στις περιοχές υπερμετάδοσης, και στις δραστηριότητες που προκαλούν υπερμετάδοση, και επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα».

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ