Μιανμάρ: Η χούντα θα αφήσει ελεύθερους περισσότερους από 5.000 κρατούμενους

Η Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι θα αφήσει ελεύθερους περισσότερους από 5.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν επειδή διαδήλωναν κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Συνολικά 5.636 κρατούμενοι θα λάβουν χάρη και θα αφεθούν ελεύθεροι πριν τη βουδιστική γιορτή Θαντιγκγιούτ που ξεκινά σήμερα, εξήγησε ο στρατηγός Αούνγκ Χλάινγκ, λίγες ημέρες αφού η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ αποκλείστηκε από τη σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Με το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου μπήκε τέλος σε μια σύντομη δημοκρατική παρένθεση στη χώρα. Έκτοτε ο στρατός διεξάγει μια αιματηρή καταστολή, στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.100 άμαχοι και 7.000 άλλοι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP), η οποία έχει καταγγείλει βασανιστήρια, βιασμούς και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Ο επικεφαλής της χούντας δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους ανθρώπους που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Στα τέλη Ιουνίου οι αρχές είχαν απελευθερώσει περισσότερους από 2.000 αντιπάλους του πραξικοπήματος που είχαν κρατούνταν σε διάφορες φυλακές της Μιανμάρ, ανάμεσά τους και δημοσιογράφους που είχαν επικρίνει την αιματηρή καταστολή της χούντας.

Ο διευθυντής σύνταξης του Frοntier Myanmar, ο Ντάνι Φένστερ, που έχει αμερικανική υπηκοότητα, εξακολουθεί να κρατείται στη φυλακή Ινσέιν, κοντά στη Ρανγκούν, από τις 24 Μαΐου όταν και συνελήφθη.

Η νέα αυτή απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι κρατούμενοι ελήφθη αφού η ASEAN ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Αούνγκ Χλάινγκ στην επικείμενη σύνοδο της Ένωσης εξαιτίας του τρόπου που η στρατιωτική χούντα χειρίζεται την κρίση στη Μιανμάρ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN συμφώνησαν ότι από τη Μιανμάρ θα συμμετάσχει στη σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 ως τις 28 Οκτωβρίου, «ένας μη πολιτικός εκπρόσωπος».

Η ASEAN, στην οποία συμμετέχουν έξι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας ανάμεσά τους και η Μιανμάρ, έλαβε την απόφαση αυτή αφού η χούντα δεν δέχθηκε την αποστολή ειδικού απεσταλμένου της Ένωσης ο οποίος θα συνομιλούσε «με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές», ανάμεσά τους και η πρώην ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Εναντίον της Σου Τσι, η κυβέρνηση της οποίας ανετράπη με το πραξικόπημα, εκκρεμούν σειρά δικαστικών υποθέσεων.

Στην ανακοίνωσή της η ASEAN έκανε λόγο για «ανεπαρκείς πρόοδους» στην εφαρμογή ενός σχεδίου πέντε σημείων που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο και έχει στόχο να συμβάλει στην αποκατάσταση του διαλόγου στη Μιανμάρ και τη διευκόλυνση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Η χούντα στη Μιανμάρ απέκρινε την απόφαση της Ένωσης, κατηγορώντας την ASEAN ότι παραβιάζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά των χωρών μελών της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ