«Απέναντι στην ενεργειακή κρίση θα είμαστε δίπλα στην κοινωνία για όσο χρειαστεί».
Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Στη διαβεβαίωση πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δεν θα έχουν χρονικό περιορισμό αλλά θα διαρκέσουν για όσο χρειαστεί προέβη από του βήματος της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή κατά τη διάρκεια συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στις προτεραιότητες της κυβέρνησης , αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η κρίση έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές – σε παγκόσμιο επίπεδο – προβλέψεις και προκαλεί επιπλέον, σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα."
Η Ελληνική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αυτή την κρίση, έχει αναλάβει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και υλοποιεί συνεκτικές εθνικές πολιτικές, αποδεικνύοντας – για ακόμη μία φορά έμπρακτα – ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα.Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία, για όσο χρειαστεί" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Αναλύοντας τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι:
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
-Κατατέθηκε πρόταση, από κοινού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
-Συνυπογράφηκε , με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας, δήλωση, με την οποία προτάθηκε η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.
Σε εθνικό επίπεδο:
- Υλοποιούνται πολιτικές – κυρίως μείωσης φόρων – με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, ώστε αυτή να υπερκαλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις και κρίσεις.
- Υλοποιούνται στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Μέτρα έκπτωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκαν και ενισχύθηκαν.
Μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την προστασία των οικογενειακών προϋπολογισμών και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Αναφερόμενος στον στόχο της ανάπτυξης την οποία για το 2021 χαρακτήρισε ανάκαμψη ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το 6,1% που αναγράφεται στο προσχέδιο είναι στόχος ρεαλιστικός και πιθανότατα συντηρητικός και απαρίθμησε τους υπόλοιπους στόχους ως εξής:
«1ος Στόχος. Η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος.
Πράγματι, όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο, η ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα είναι ισχυρή.
Ειδικότερα, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%, σηματοδοτώντας ότι κατά το έτος 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως το προ-πανδημίας επίπεδο του εγχώριου προϊόντος, αλλά αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω κατά περίπου 2%.
2ος Στόχος. Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος.
Πράγματι, όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο, ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται περίπου στο 11% για το 2021 και στο 23% για το 2022.
3ος Στόχος. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.
Πράγματι, αυτή δρομολογείται.
4ος Στόχος. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022.
Πράγματι, από εφέτος, συστημικά τραπεζικά ιδρύματα εκτιμάται ότι θα επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό.
5ος Στόχος. Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.
Πράγματι, όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο, το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα συρρικνωθεί σημαντικά, από το 7,4% το 2021 στο 1,1% το 2022, επιστρέφοντας η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, αποκλειστικά μέσω της δυναμικής ανάκαμψης και της ισχυρής ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.
6ος Στόχος. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.
Πράγματι, η οικονομία, και μέσα στην υγειονομική κρίση, αναβαθμίζεται».