Κορονοϊός: Όλο το σχέδιο για την τρίτη δόση του εμβολίου – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις ευπαθείς ομάδες

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού με τρίτη δόση σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν σήμερα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Νατάσσα Θεοδωρίδου και τον ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους σχετικά με το πως θα κλείσουν ραντεβού όσοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται πως τρίτη δόση θα λάβουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς κλπ).

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή:

– Που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
– Που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
– Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
– Νεφροπαθείς

Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις αλλά και προετοιμασίες για την αναμνηστική δόση και σε άλλες κατηγορίες  τόσο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αναμένει και την έγκριση από τον EMA, αλλά και από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να είναι όλα έτοιμα όταν έρθει η στιγμή να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες η αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τότε θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι σε δομές ΑμΕΑ, αλλά και οι ηλικιακές ομάδες που έκαναν πρώτες τον εμβόλιο τον περασμένο χειμώνα, δηλαδή οι άνω των 60 και των 70 ετών.

Στην τελευταία ομάδα το σκεπτικό είναι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες πως μετά την παρέλευση των οκτώ μηνών η αποτελεσματικότητα στα εμβόλια mRNA εξασθενεί.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ συστήνει λοιπόν η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες, ενώ  ζητά ένα μορατόριουμ της χορήγησης τρίτης δόσης ώστε να μπορέσει το 10% των χωρών που δεν έχει καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, να εμβολιαστεί. Και γι αυτόν τον λόγο συστήνει η ενισχυτική δόση να χορηγείται μόνο σε ευπαθείς ομάδες.

Το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση. Οι οδηγίες αφορούν μεταμοσχευμένους ασθενείς, αυτούς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες, ανοσοκατασταλμένους κλπ. Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια.

Για το ίδιο θέμα μίλησε σήμερα στο MEGA και η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου, τονίζοντας πως εκτός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, και όταν δοθεί το πράσινο φως, θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι 70αρηδες.

«Όσον αφορά στις μυοκαρδίτιδες, έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Οι μελέτες στην Αμερική δείχνουν ότι η πιθανότητα ήταν 3 με 9 στο εκατομμύριο. Είναι, δηλαδή, μικρή η πιθανότητα. Ενώ οι πιθανότητες αυτές είναι πολύ χαμηλές, ακόμα σημαντικότερο είναι ότι είναι καλοήθους πρόγνωσης. Είναι ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναστέλλουν το εμβόλιο», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.

Κινδυνεύουν και τα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα

«Ενώ στην αρχή της πανδημίας λέγαμε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, τελικά αποδεικνύεται, και ιδιαίτερα με το στέλεχος Δέλτα, ότι τα παιδιά κολλάνε τους άλλους αλλά και τα ίδια νοσούν. Στις ΗΠΑ το 18% των νοσηλευομένων είναι τα παιδιά».

Ιδιαίτερα, τόνισε πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να μπουν σε ΜΕΘ. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι, ωστόσο θα νοσήσουν ήπια.

«Έχει αρχίσει μία φασαρία ότι ενώ στην αρχή το εμβόλιο ήταν 100% ασφαλές, μετά έπεφτε το ποσοστό. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν όμως για να κάνουν κάτι πολύ ελαφρό, που σπάνια θα τους οδηγήσει στο νοσοκομείο. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να τρέξουν αυτή τη στιγμή, γιατί κινδυνεύουν διπλή φορά για βαριά νόσηση, για εντατική».

in.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ