«Οχι» του ΠΟΥ στη χρήση υδροξυχλωροκίνης για την πρόληψη λοίμωξης από τον κορονοϊό

 

Ενάντια στη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως πιθανού προληπτικού μέσου κατά της λοίμωξης από την Covid-19 τάχθηκε επισήμως πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το φάρμακο κατά της ελονοσίας, που είχε χαρακτηρίσει «θαυματουργό» και έπαιρνε προληπτικά ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποδείχθηκε ότι δεν έχει «καμία ουσιαστική επίδραση» στην πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, ανέφερε η Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Οδηγιών (GDG) του ΠΟΥ σημειώνοντας ότι οι ερευνητές θα πρέπει πλέον να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε πιο υποσχόμενες θεραπείες κι όχι στην υδροξυχλωροκίνη.

Όπως έγραψε η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του GDG στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (British Medical Journal) η ισχυρή σύστασή τους κατά της προληπτικής χρήσης της υδροξυχλωροκίνης στη μάχη με τον κορωνοϊό βασίζεται σε υψηλής βεβαιότητας αποδεικτικά στοιχεία από έξι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με τη συμμετοχή 6.000 ατόμων. Στις τρεις εξ’ αυτών μετείχαν άτομα, που ήταν γνωστό ότι είχαν εκτεθεί σε φορέα του κορωνοϊού και στις άλλες τρεις οι συμμετέχοντες αγνοούσαν αν είχαν έλθει σε κοντινή επαφή με μολυσμένο άτομο. Σύμφωνα με την επιτροπή τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, αφού όπως αποδείχθηκε η υδροξυχλωροκίνη δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στην πρόληψη θανάτων ή νοσηλειών, ενώ στοιχεία μέτριας βεβαιότητας έδειξαν ότι το φάρμακο δεν είχε ουσιαστική επίδραση στη μείωση των επιβεβαιωμένων μολύνσεων με Covid-19. Ένα πρόσθετο συμπέρασμα με μέτρια βεβαιότητα είναι ότι η υδροξυχλωροκίνη πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων επιδράσεων.

Αν και είχαν καταλήξει προηγούμενες έρευνες στο ίδιο συμπέρασμα για την υδροξυχλωροκίνη, είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ δίνει επισήμως κατευθυντήριες οδηγίες για το φάρμακο αυτό.
Πηγή: iefimerida.gr