Απαραίτητο το διαβατήριο εμβολιασμού

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού (*)

 

Τα ταξίδια με πιστοποιητικό ή διαβατήριο εμβολιασμού, φαίνεται να είναι μονόδρομος σε ό,τι αφορά τους διεθνείς προορισμούς και αναπόφευκτη εξέλιξη προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία και να δοθεί λύση στη διευκόλυνση των μετακινήσεων, την αποφυγή της καραντίνας για τους ταξιδιώτες και την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Η απλή λογική λέει ότι παρά τις ενστάσεις που καταγράφονται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και όχι μόνο- θα οδηγηθούμε από τις ίδιες τις καταστάσεις στη λύση του διαβατηρίου καθώς φέρεται να είναι ο μόνος τρόπος για να ελεγχθούν οι μετακινήσεις από μια χώρα σε μια άλλη με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Βεβαίως για να φτάσουμε στην εφαρμογή ενός μέτρου όπως το διαβατήριο απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού από όλες τις χώρες. Σκοπός αυτής της επιτάχυνσης είναι να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ηλικίας.

Η χρήση ενός πιστοποιητικού άλλωστε δεν είναι κάτι νέο. Κάτι αντίστοιχο έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν με τον κίτρινο πυρετό και δεν είναι παράλογο, όπως λένε επιστήμονες διεθνώς να χρησιμοποιηθεί και για άλλες μολυσματικές νόσους, όπως εν προκειμένω ο κορωνοϊός.

Πέραν των άλλων η χρήση ενός τέτοιου διαβατηρίου, μπορεί να αποτελέσει και κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να καταφέρουμε να οδηγηθούμε πιο γρήγορα και πιο ασφαλώς στην έξοδό μας από τον εφιάλτη της πανδημίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως το διαβατήριο εμβολιασμού έχει ήδη ξεκινήσει να συζητείται στις διάφορες χώρες.  Ψηφιακά διαβατήρια θα διατεθούν από Δανία και Σουηδία για να επιτραπούν τα ταξίδια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος θεωρούν θετική την ιδέα αυτή ως προς την άρση των απαγορευτικών μέτρων και την ώθηση του τουρισμού. Η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα που διέθεσε ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα,αν και πρώτη πρότεινε αυτή η λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγγειλε τον Ιανουάριο την έκδοση εθνικού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά η διαδικασία αυτή δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει σαφώς να επιταχυνθεί.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), έχει ταχθεί υπέρ του διαβατηρίου εμβολιασμού, θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει σημαντικά τις αερομεταφορές.

Ένα βήμα που απαιτείται πριν ετοιμασθεί η εφαρμογή είναι να συμφωνήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε διεθνείς προδιαγραφές για τις λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Εν κατακλείδι, επιβάλλεται να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε το διαβατήριο εμβολιασμού να ανοίξει τον δρόμο προς την ελευθερία που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

 

(*) Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

 

Διαβάστε επίσης