Στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ η πρώτη δίωξη για τις πορείες

Ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου για τις συναθροίσεις

 

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, είναι ο πρώτος πολίτης για τον οποίον η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία με την κατηγορία της παραβίασης των κανόνων που ορίζει ο νέος νόμος για τις συναθροίσεις.

Όπως δημοσιεύουν Τα Νέα, η δικογραφία αφορά στην συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ στις 30 Σεπτεμβρίου έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους. Τότε παρά το γεγονός πως ο ειδικός διαμεσολαβητής αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. είχε ενημερώσει τους συγκεντρωμένους να παραμείνουν στον χώρο του πεζοδρομίου αυτοί επέλεξαν να καταλάβουν το οδόστρωμα διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η κίνησή τους αυτή προκάλεσε την παρέμβαση των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να συγκρουστούν. Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τότε, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.
Στην εν λόγω δικογραφία, η οποία είναι η πρώτη που αφορά σε συνδικαλιστή από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις το περασμένο καλοκαίρι, ο Μιχάλης Γιαννάκος κατηγορείται για απείθεια.

Γιαννάκος:  Τον νόμο αυτό δεν πρόκειται να τον τηρήσουμε

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε ο κ. Γιαννάκος στον ΘΕΜΑ 104,6 σημειώνοντας πως έμαθε για την δίωξη σε βάρος του, από τον Τύπο. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη σημείωσε χαρακτηριστικά πως «εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτόν τον νόμο. Όμως, σεβόμαστε απόλυτα τους υγειονομικούς κανόνες. Γι' αυτό και χθες, σε πορεία που είχαμε στον Ερυθρό Σταυρό τηρήσαμε τα μέτρα σε συνεργασία με την Αστυνομία».

Περιγράφοντας το περιστατικό της 30ης Σεπτεμβρίου ο κ. Γιαννάκος είπε ήταν περίπου 100 με 150 άτομα τα οποία έκλεισαν την οδό Αριστοτέλους. «Αν θυμάστε η Αστυνομία έδειξε έναν υπερβάλλοντα ζήλο και άρχισε να μας χτυπάει με αποτέλεσμα και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Θα σας πω μάλιστα πως ασκήθηκε δικογραφία και σε βάρος αστυνομικών και εγώ τότε δήλωσα πως δεν θέλω να τους ασκηθεί δίωξη».


Στιγμιότυπο από τον τραυματισμό του κ. Γιαννάκου

«Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνοντας πως «γιατί το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Από την μία μας χειροκροτούν και από την άλλη να ασκείται ποινική δίωξη, ενώ προσπαθούμε να αναδείξουμε τις παθογένειες του συστήματος, την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά, ζητήματα που η κοινωνία αναγνωρίζει ως δίκαια».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, διερωτήθηκε «ποιο είναι το ζήτημα; Να μη γίνονται οι διαδηλώσεις ή λόγω των υγειονομικών μέτρων»
, προσθέτοντας ότι εκείνοι τήρησαν απολύτως όλα τα μέτρα με μάσκες και αποστάσεις και λίγους συμμετέχοντες.

Όπως είπε η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει τον νέο νόμο στο υγειονομικό προσωπικό και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει γιατί «ακόμα και σε συνδικαλιστικά στελέχη στη βόρεια Ελλάδα που αναδεικνύουν προβλήματα και παθογένειες στην διαχείριση της πανδημίας στα νοσοκομεία, όπως είναι στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις».

Κλείνοντας ο κ. Γιαννακός δήλωσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε πορείες χωρίς να τις διαπραγματευόμαστε με την Αστυνομία».

Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρουν Τα Νέα πως δικογραφία είχε σχηματιστεί και τον Μάιο του 2018 από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ για σοβαρά επεισόδια σε τρία συμβολαιογραφεία (συμμετείχαν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς), τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου σε βάρος έξι συνολικά ατόμων, μεταξύ των οποίων και του τότε επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ωστόσο, η δικογραφία εκείνη αφορούσε αυτοκόλλητα που κολλούσαν οι συγκεντρωμένοι σε λεωφορεία των ΜΑΤ αλλά και γιατί υπήρξαν αναφορές για «εισβολή στα συμβολαιογραφεία».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ