Γερμανία: Τροποποίηση νόμου με ειδικά μέτρα για τον κορονοϊό – Σοβαρά επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας (Bundestag) αποφάσισε σήμερα την τροποποίηση του «Νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις» με 415 ψήφους υπέρ και 236 ψήφους κατά, ενώ 8 βουλευτές απείχαν, την ώρα που μπροστά από το κτίριο της Bundestag υπήρξαν βίαιες διαμαρτυρίες και η αστυνομία εκτόξευσε νερό εναντίον τους και προέβη σε πολλές συλλήψεις.

Λίγα μέτρα πιο μακριά, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 15.000 άτομα, τα οποία διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας, αλλά και κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φωνάζοντας συνθήματα περί «δικτατορίας του κορονοϊού» και περί «υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Μεταξύ άλλων, ο νόμος περιλαμβάνει «ειδικά προστατευτικά μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού», όπως περιορισμούς εξόδου και επαφής, επιβολής μάσκας και απαγορεύσεις ταξιδιών.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση καλά. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην κατάσταση ξανά και ξανά. Ο ιός είναι δυναμικός, και πρέπει να είμαστε και εμείς. Ο (νέος) νόμος περί πολιτικής προστασίας, μας παρέχει τη νομική βάση για την αντιμετώπιση αυτού του ιού ακόμη καλύτερα, όντας σε μια δυναμική κατάσταση. Χρειαζόμαστε τις απαραίτητες αρμοδιότητες και τα μέσα για να μπορούμε να ενεργούμε για το καλό και για την προστασία των πολιτών. Η πανδημία είναι μια φυσική καταστροφή και ταυτόχρονα μια δοκιμασία. Κάθε μέρα πρέπει να βρίσκουμε τις σωστές ισορροπίες, τόσο στην καθημερινή ιδιωτική ζωή όσο και στην πολιτική», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε πως «δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός – έστω κι αν το αντίθετο εξακολουθούν να το ισχυρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Κατά την ομιλία του Υπουργού Υγείας, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) διαμαρτυρήθηκε για τις φερόμενες ως παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο νόμο υψώνοντας ένα πανό, το οποίο κατέβηκε ξανά μετά από απαίτηση του προέδρου της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η αρμόδια για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Μπέρμπελ Μπας /απέρριψε την άποψη ότι με την τροποποίηση του νόμου διευρύνονται οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των των κυβερνήσεων των κρατιδίων. «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει », είπε.

Και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Γκρόσε-Μπρέμερ, υπερασπίστηκε επίσης την τροποποίηση. «Θα εξασφαλίσει σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες. Πρόκειται πρωτίστως για ένα νόμο ο οποίος ενσχύει το κοινοβούλιο, ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας. Θέλουμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποτρέψουμε καταστάσεις όπως αυτές στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε. 

Ένταση και εντός κοινοβουλίου

Με τις ψήφους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων εγκρίθηκε σήμερα και από τα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου η μεταρρύθμιση της Τρίτης Πράξης «για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση επιδημικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο», η οποία ωστόσο προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την ακροδεξιά, η οποία προκάλεσε αλλεπάλληλα επεισόδια πριν και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα και επικυρώθηκε ήδη με την υπογραφή του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορεί στο εξής να ορίζει τους τομείς στους οποίους τα ομόσπονδα κρατίδια επιτρέπεται να επιβάλουν περιορισμούς. Το τελευταίο διάστημα ομοσπονδία και κρατίδια συγκρούστηκαν επανειλημμένα με αντικείμενο τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να ληφθούν για την ανάσχεση της επέκτασης της πανδημίας. Με τη νέα νομοθεσία υπάρχουν πλέον σαφείς οδηγίες σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ενώ παρατίθενται και τα πιθανά μέτρα περιορισμού και «δημιουργείται μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και εθνική ομοιομορφία», εξήγησε ο νομικός εμπειρογνώμονας του SPD Γιοχάνες Φέχνερ. Σύμφωνα ωστόσο με την BILD, η νέα νομοθεσία επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να παρέμβει σημαντικά στα θεμελιώδη δικαιώματα σε περίπτωση πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πολλοί βουλευτές κατήγγειλαν προσπάθεια εκφοβισμού τους από εξωκοινοβουλευτικούς οι οποίοι κατάφεραν να βρεθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Φιλελευθέρων (FDP) Κόνσταντιν Κούλε, η AfD «έβαλε κρυφά» στην Bundestag άτομα που απειλούσαν βουλευτές και τους κατεδίωκαν με κάμερες, ενώ, όπως ανέφερε ο βουλευτής των Χριστιανοοινωνιστών (CSU) Στέφαν Μύλερ, άνθρωποι της AfD ήθελαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν.

Η βουλευτής του SPD Κάτια Μαστ έγραψε στο Twitter ότι τα ίδια άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν στα γραφεία βουλευτών και δημοσιογράφοι που κάλυπταν την σημερινή συνεδρίαση ανέφεραν ότι βουλευτές της AfD ενεθάρρυναν το πλήθος που βρισκόταν έξω από το κτίριο να μπλοκάρει την είσοδο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ