Η κρίσιμη εβδομάδα που θα κρίνει αν θα γίνουμε Ιταλία ή θα υποχωρήσει η πανδημία

 

 

Το απόλυτο επιδημιολογικό «crash test» βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την εβδομάδα,  καθώς κάθε ημέρα που θα περνά θα είναι κρίσιμος αξιολογητής για την πορεία της χώρας. Κυβέρνηση και επιστήμονες αναζητούν αγωνιωδώς στα καθημερινά δεδομένα σημάδια σταθεροποίησης, με τον κόκκινο συναγερμό να ηχεί μονίμως σχετικά με την εκθετική αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων που ασκούν πλέον απελπιστική πίεση στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» και της Μάρθας Καϊτανίδη, το κέντρο του προβληματισμού παραμένει η Θεσσαλονίκη και συνολικότερα η Βόρεια Ελλάδα, όπου η εικόνα χαρακτηρίζεται από παράγοντες του χώρου ζοφερή και συνεπακόλουθα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι έως και την Κυριακή το μεσημέρι στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Μακεδονίας και Θράκης, λάμβαναν φροντίδα 1.745 ασθενείς με λοίμωξη έπειτα από μόλυνσή τους με τον πανδημικό ιό ενώ την ίδια ώρα 205 ασθενείς είχαν διασωληνωθεί εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών.

Υπό τις ασφυκτικές συνθήκες υπερπληρότητας στο ΕΣΥ τα σενάρια περί μετατροπής του Βελλιδείου σε χώρο νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid παύουν να μοιάζουν μακρινά, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ήδη έχουν «στρατολογηθεί» στη μάχη κατά του κορωνοϊού τα ιδιωτικά θεραπευτήρια – έχουν παραχωρήσει στο Δημόσιο κρεβάτια εντατικής θεραπείας ενώ πλέον έχουν ενεργό ρόλο στο εφημεριακό σύστημα της πόλης – και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά η ζήτηση για κλίνες συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό.

Παράλληλα, συμπτώματα κόπωσης διαπιστώνονται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της ευρείας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι δύο ασθενείς από την Καρδίτσα, νοσηλεύονται στη ΜΕΘ-Covid του νοσοκομείου Χαλκίδας.

Ελπίδες

«Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες. Μας περιμένει ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε. Βλέπουμε ήδη μια εικόνα σταθεροποίησης» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντάς μας μια νότα αισιοδοξίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλλου, εφόσον οι εν λόγω προβλέψεις επιβεβαιωθούν, «θα μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς».

Βέβαια, παρά το ενθαρρυντικό μήνυμα, δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάσουμε, αφού η ίδια η καθηγήτρια Παιδιατρικής, έσπευσε να μας προειδοποιήσει ότι έρχεται μια πολύ δύσκολη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για μια εύθραυστη βελτίωση σε ο,τι αφορά τα κρούσματα και τον δείκτη μετάδοσης R που έχει υποχωρήσει κάτω από 1,5, αλλά που περιορίζεται μόνο στην ελαφρά μείωση των νέων κρουσμάτων και όχι στις βαρύτατες επιπτώσεις αυτών που έχουν ήδη καταγραφεί. «Οι άλλοι δείκτες βαρύτητας της επιδημίας, όπως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωσεις, θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ολο και πιο νέοι

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39.

«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19 – 39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά» τόνισε ο καθηγητής.

«Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 ετών εντός της τρέχουσας εβδομάδας», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά και του lockdown», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

«Είδαμε μια εξαιρετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, και το ΕΣΥ να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε τον μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» σημειώνει η παιδίατρος.

«Είδαμε υπερδιπλασιασμό στον μέσο ημερήσιο απολογισμό των συνανθρώπων μας που χάθηκαν», πρόσθεσε επίσης η κ. Παπαευαγγέλου, και εξήγησε ότι «αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο 15ήμερο».

«Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται στα 42 χρόνια, την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει διάγνωση λοίμωξης από κοροναϊό σε εθνικό επίπεδο, σε παραπάνω από 2.500 συνανθρώπους μας που είναι άνω των 65 ετών. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει συνεχιζόμενη πίεση στα Νοσοκομεία μας» είπε και κατέληξε πως «το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και είναι απολύτως στο χέρι μας να το μετριάσουμε».

Διαβάστε επίσης