Ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 στην Ελβετία

Με τα ποσοστά μόλυνσης να επισκιάζουν τους γείτονές της

Κρούσματα ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Ελβετία με το σύνολο των μολύνσεων Covid-19 να ξεπερνάει τις 100.000, καθώς το δεύτερο κύμα νέου κορονοϊού κατακλύζει τη χώρα, τα ποσοστά μόλυνσης της οποίας υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα των γειτόνων της.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελβετία και το γειτονικό Λιχτενστάιν αυξήθηκαν κατά 6.634, στα 103.653, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 10, στους 1.877.

Το ποσοστό μόλυνσης δύο εβδομάδων ανά 100.000 κατοίκους της Ελβετίας «ξεπερνά σημαντικά» εκείνα της Γαλλίας και της Ισπανίας, είναι πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με τα ποσοστά της Αυστρίας και της Ιταλίας και πενταπλάσιο από το ποσοστό μολύνσεων της Γερμανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα υγείας.

«Υπερβήκαμε ξεκάθαρα πλέον όλες τις γειτονικές χώρες μας», δήλωσε ο Στέφαν Κούστερ, ο επικεφαλής του γραφείου μολυσματικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν σε εθνικό επίπεδο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που η χώρα, με πληθυσμό 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, στοχεύει στο να κρατήσει ανοικτές τις επιχειρήσεις, τα παιδιά στις τάξεις και τα νοσοκομεία να λειτουργούν κοντά σε κανονικά επίπεδα.

Αξιωματούχοι υγείας παραδέχονται πως η επιτάχυνση των μολύνσεων, μεταξύ αυτών σε περιοχές όπως το τραπεζικό κέντρο της Ζυρίχης, συνέβη γρηγορότερα απ΄ όσο αναμενόταν. Αν και οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν διαθέσιμο χώρο για παραπάνω ασθενείς, συνεχίζουν και γεμίζουν, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας.

«Έχουμε δύο έως τρεις εβδομάδες, εφόσον η κατάσταση συνεχιστεί όπως τώρα, μέχρι η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ να εξαντληθεί», είπε ο Μάρτιν Άκερμαν, ο επικεφαλής της εθνικής Ειδικής Επιστημονικής Ομάδας για την Covid-19.

Πιέσεις δέχονται και τα συστήματα διενέργειας διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης, με τους αξιωματούχους να απευθύνουν έκκληση σε όσους διαγιγνώσκονται θετικοί να ενημερώνουν προσωπικά τους ανθρώπους με τους οποίους ήλθαν σε επαφή.

«Αναμέναμε ένα δεύτερο κύμα. Πρέπει να παραδεχθούμε, δεν περιμέναμε να συμβεί τόσο σύντομα», τόνισε η Κρίστιαν Μάιερ, γιατρός στο καντόνι της Ζυρίχης.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ