Τέλος εποχής για τον Πολ Τόμσεν στο ΔΝΤ. Ο "σκληρός" του Ταμείου βγαίνει στη σύνταξη και αποχωρεί τον ερχόμενο Ιούλιο, όπως γνωστοποίησε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Ο κ. Τόμσεν έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της 37χρονης επαγγελματικής σταδιοδρομίας του σε σημαντικές θέσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες, ως εργαζόμενος στην Ουάσινγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία. Πριν από την ανάληψη της θέσης του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, τον Νοέμβριο του 2014, είχε την ευθύνη προγραμμάτων ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση στη ζώνη του ευρώ», ανακοίνωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Συνεργάστηκε στενά και με τις 44 χώρες της Ευρώπης και συνάμα διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο θέμα χάραξης πολιτικής και καθοδήγησης πολλών χωρών, βασισμένων στην ελεύθερη αγορά, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, ο κ. Τόμσεν έχει κατευθύνει τις εργασίες επιτήρησης του Ταμείου, τον πολιτικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, και τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Ταμείο πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των μνημονίων και των "χωρίς ανάσα" διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων, ο Πολ Τόμσεν ήταν ο πιο "σκληρός" και "απαιτητικός" ζητώντας σκληρό μέτρα σε ασφαλιστικό, φορολογικό, αγορά εργασίας και Δημόσιο. Ακόμα και στο τρίτο πρόγραμμα που οι Ευρωπαίοι είχαν περισσότερο τον έλεγχο, η τότε επικεφαλής του κλιμακίου για λογαριασμό του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον προϊστάμενό της, Πολ Τόμσεν γινόταν απαιτητική. Συχνά - πυκνά ο Τόμσεν επανέφερε στο τραπέζι των συζητήσεων την ανάγκη περικοπής των συντάξεων αλλά και μείωσης του αφορολόγητου.